• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kineski car iz Nevesinja!

Kina je dobila cara iz Nevesinja! Dragan Okuka proglašen je trenerom godine u sva tri najznačajnija izbora kineskog fudbala.

 Kineski car iz Nevesinja! Izvor: MONDO

Laskavu titulu dodijelili su mu "Kanal 5" državne televizije, sportski list "Titan" i Fudbalski savez Kine. Tako je ovom skromnom Hercegovcu pošlo za rukom da ujedini sve tri krune i postane prvi fudbalski stručnjak koji je bez premca u Kini u tri najprestižnija izbora.

Titula vicešampiona sa Džangsu Seintsom bivšeg fudbaleraVeleža definitivno je promovisala u vodeću trenersku zvijezdu u Kini. Taj podvig ostvario je u žestokoj konkurenciji predvođenoj čuvenim Marčelom Lipijem. Trenerski gigant iz Italije sa Gvanžuom je osvojio duplu krunu.

Međutim, činjenica da Lipijev tim ima deset puta veći budžet od Okukinog prevagnula je na stranu hercegovačkog Srbina, koji je Carskom gradu Nandžingu donio veliku radost. Niko u desetomilionskom gradu, a ni u Kini, nije se nadao da jedan od tri najsiromašnija kluba u eliti i jedan od rijetkih u državnom vlasništvu može da pomrsi računice ekipama poput Pekinga ili Šangaja za zastrašujućim napadačkim dvojcem Didije Drogba - Nikolas Anelka.

"Većina ostalih timova su u rukama privatnika, ali tamo nema ništa ‘ispod žita’, sve što se radi je javno, tako da svi znaju kojim sredstvima se raspolaže. Moj Džangsu je mali klub za njihove prilike i nalazi se među tri ekipe sa najmanjim budžetom. Naš budžet iznosi oko deset miliona evra, a čak deset klubova ima budžet veći od 50 miliona, dok je ubjedljivo najbogatiji Gvanžu na čijoj klupi sjedi Lipi.Oni godišnje na raspolaganju imaju 100 miliona evra",
rekao je Okuka za "Press RS".

Prema njegovim riječima, u klub je stigao poslije šest kola kada je tim jednom nogom bio u nižem rangu.

"Kad sam došao imali smo jedan bod! Međutim, napravili smo nevjerovatan rezultat i na kraju zauzeli četvrto mjesto. Samo nas je bod dijelio od nastupa u azijskoj Ligi šampiona".


Okuka je bio selektor mlade selekcije Srbije i Crne Gore, koja je igrala polufinale Evropskog prvenstva u Portugalu, a očekivao je šansu i na klupa A tima SCG.

"Lagao bih kada bih rekao da nisam! Imali smo sjajnu reprezentaciju u kojoj su igrali Ivanović, Basta, Janković, Stojković, Milijaš... Malo je nedostajalo da zaigramo u finalu, ali smo nakon penala poraženi od Ukrajine. Možda je i bilo logično da nastavim sa njima i u starijoj konkurenciji, ali je Savez povjerenje poklonio Havijeru Klementeu koji je iz moje selekcije uzeo čak 12 fudbalera. Na putu do Portugala smo eliminisali Hrvatsku (3:1 i 2:1), na čijoj klupi je tada bio Slaven Bilić i on je poslije toga preuzeo njihovu seniorsku ekipu! Ko zna, da smo mi izgubili možda bih ja vodio naš A tim".


Ove godine, oborio je čak sedam rekorda u kineskom fudbalu.

"Biće teško ih nabrojati, ali ću pokušati! Derbi sa Gvanžuom posmatralo je 70.000 gledalaca, s tim što je pred stadionom ostalo više od 20.000 navijača. To je najveći broj navijača na jednoj fudbalskoj utakmici u Kini! Na tom meču postigli smo i najbrži pogodak u njihovom prvenstvu, jer smo mrežu rivala zatresli već u osmoj sekundi! Treći rekord postavio je golman Teng Sjao Fei. On na osam utakmica nije vadio loptu iz mreže. Četvrti smo ostvarili u drugom dijelu sezone kada smo napravili niz od 13 utakmica bez poraza u kojima smo zabilježili 12 pobjeda i samo jedan remi. Takođe, nikada niko prije nas nije u toku jednog prvenstva ostvario četiri pobjede od 5:0"!

Ostala dva rekorda vezana su za izbor naboljih.

"Tačno, prvi sam trener kojem je uspjelo da objedini titulu najboljeg u sva tri izbora. Na to sam posebno ponosan. I konačno, još se nije desilo da kineska federacija dodijeli čak četiri priznanja jednom klubu. A pored mene, Teng Sjao Fei je najbolji golman šampionata, dok je Rumun Kristijan Danelače izabran za najboljeg igrača, a sa 23 gola je i prvi strijelac lige".

Okuka je dodao da naravno prati dešavanja u srpskom fudbalu.

"Mislim da je nastup u Brazilu za nas sada daleko. Ali, ako je cilj podmlađivanje reprezentacije onda treba stati iza Siniše Mihajlovića, podržati ga i u sljedećem ciklusu napraviti rezultat. Ima potencijala, ali treba mnogo napornog rada i strpljenja. Poraze ne treba shvatiti kao tragediju, ali treba procijeniti da li je pravo vrijeme za promociju tolikog broja klinaca".

Prema njegovom mišljenju, Bosna i Hercegovina je u mnogo boljem položaju od "orlova" na putu ka Mundijalu 2014. godine u Brazilu.

"Selektor Safet Sušić je bio vanserijiski igrač, a sada je sjajan selektor. Mislim da je BiH već imala nekoliko šansi da ode na veliko takmičenje, a da su sada na najboljem putu da izbore put u Brazil. Sušić je sastavio sjajnu selekciju. Ima odličan napad i još bolju odbranu, fudbalere koji igraju u velikim evropskim klubovima. Naravno, ne smiju da se opuštaju, moraju da budu koncentrisani do samog kraja".

Na kraju, Nevesinjac je priznao da se rado vraća u Hercegovinu.

"Ne treba zaboraviti da sam ja dijete Hercegovine i da uvijek uhvatim malo vremena da obiđem svoj kraj. Naravno, svratim i do Mostara. U Veležu sam igrao deset godina.
Skoknem i do Trebinja, odakle mi je supruga. Svakako da me je oduševilo to što je Leotar bio šampion BiH iako je poslije uslijedila mala stagnacija. Velež ima sjajnu publiku, ali klub sada, na žalost, plaća punu cijenu podjele Mostara",
zaključio je srpski stručnjak.

(MONDO, foto: Džangsu Seints)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC