• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I Srbija dobija svoj "Vembli"?

Da li je realno da Srbija dobije svoj nacionalni stadion? Za FSS jeste i spreman je da krene u taj projekat.

 I Srbija dobija svoj "Vembli"?  Izvor: MONDO

Ideja predsjednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija da Evropsko prvenstvo 2020. godine bude odigrano u što je moguće više zemalja Evrope, podigla je obrve odgovornima za srpski fudbal.

Što ne bi i Srbija bila domaćin? Logično pitanje, ali i logičan odgovor: A gdje bi se to igralo, na kom stadionu, jer postojeći ne zadovoljavaju uslove odigravanja velikih utakmica pod patronatom FIFA i UEFA?

Kada je juna ove godine aktuelno rukovodstvo Fudbalskog saveza Srbije (FSS) , predvođeno Tomislavom Karadžićem, dobilo novi četvorogodišnji mandat, jedna od javno iznijetih tačaka programa u budućem periodu bila je i izgradnja Nacionalnog stadiona.

Tu ideju ponovio je ili podvukao potpredsjednik FSS Ivan Ćurković na današnjoj panel diskusiji u organizaciji "Danasa" na Beogradskom sajmu u okviru Druge konferencije "Ekonomija u sportu".

"Imamo znanja i hrabrosti da započnemo taj projekat", rekao je Ćurković.

Ako bi bio izgrađen nacionalni stadion, Srbija bi bila u najužem krugu kandidata za organizovanje utakmica Evropskog prvenstva ili budućih finala Lige šampiona i Lige Evrope (ako to takmičenje ostane ovakvo kakvo je). U regionu, osim Rumunije, ne postoje slični stadioni i sasvim je sigurno da UEFA ne bi zaobišla Srbiju prilikom određivanja zemalja-domaćina EP 2020. godine.

Naravno, od proklamovanog programa i lijepih želja do realizacije dug je put, ali malo ko je, svojevremeno, vjerovao da će biti izgrađen Sportski centar u Staroj pazovi, takozvana "Kuća fudbala", pa se to zaista dogodilo.

Ćurković je obrazložio da je izgradnja nacionalnog stadiona opravdana iz više razloga: sportskih, ekonomskih, turističkih...

Seniorska reprezentacija Srbije (i ne samo ona) dobila bi svoj dom i najbolje uslove za odigravanje utakmica, a i gledaoci bi imali pun komfor i došli bi da uživaju. Uz to, stadion bi bio korišćen za odigravanje velikih međunarodnih utakmica, a Srbija bi mogla da konkuriše ne samo za domaćinstvo EP, već i za odigravanje finalnih utakmica u najvećim evropskim klupskim takmičenjima, poput Lige šampiona.

Ekonomsko opravdanje leži u činjenici da to ne bi bio puki sportski objekat, već multifunkcionalan, sa više namjena, sa više sadržaja, na njemu bi mogli da budu održavani koncerti )kao što je to, recimo, slučaj sa "Vemblijem") i koji bi "živio sedam dana u nedelji".

"Proces je zahtijevan. Plan je da apliciramo za sredstva do 2014. godine, a da stadion bude gotovo do 2019. godine", rekao je Ćurković i dodao da bi bila neophodna i pomoć države u realizaciji projekta.

Jedno od pitanje jeste i gdje bi bio sagrađen srpski nacionalni stadion?

Beogradska firma "Solidity real estate" uradila je analizu potencijalnih lokacija za budući stadion. U "igri" je pet opcija.

Prva je da nacionalni stadion bude izgrađen u Staroj Pazovi. U njoj se već nalazi "Kuća fudbala", što je, naravno, prednost, ima dovoljno slobodnog zemljišta, a i povezanost Stare Pazove sa Beogradom i Novim Sadom je odlična, a mogla bi da bude još bolja.

Druga opcija je desna obala Dunava u Beogradu, odnosno pozicija Luke Beograd. Atraktivna lokacija, koja bi oživjela "umrli" dio Beograda, rehabilitovala bi ga, baš kao što je to, recimo, London uradio sa istočnim dijelom grada, gdje je za Olimpijske igre stacionirao i olimpijski stadion i O2 Arenu i olimpijsko selo koje će biti pretvoreno u stambeni prostor, kao i najveći tržni centar u Velikoj Britaniji.

Ostale tri opcije su manje pogodne ili teško izvodljive, ali ne treba ih potpuno odbaciti.

Dakle, treća opcija je renovinaranje ili izgradnja novih stadiona na mjestu postojećih - Crvene zvezde, Partizana, OFK Beograda i Rada. Prema procjeni firme "Solidity", Rad ima najveći potencijal, s obzirom na 10 hektara prostora u tom dijelu Banjice. Problem kod ovih stadiona, odnosno sportskih objekata je pravna regulativa i neuređeni vlasnički odnosi.

Četvrta opcija je takozvani "Beogradski Banat", odnosno pozicija kod budućeg "Kineskog mosta". Tu ima dovoljno "slobodnog" zemljišta. A peta opcija je "Sremski Beograd", odnosno lokacije iza Bloka 45 ili u Zemunu u neposrednoj blizini željezničke stanice.

Problemi kod te dvije opcije su u infrastrukturi, jer bi moralo mnogo toga dodatnog da se uradi, prije svega u smislu saobraćajne dopstupnosti, a to bi, naravno, i mnogo više koštalo.

Trend u svijetu je da se sportski objekti sele iz centra grada u njegove rubne dijelove. Taj, mnogo pominjani "Vembli", nalazi se na periferiji Londona. Uostalom, podsjetite se priče o tom stadionu OVDE

(Predrag Vujić, MONDO / foto: Kuća fudbala u izgradnji/MN Press, arhiva)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC