• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: "Češljanje" papira nije istraga!

Nebojša Čović kaže da se on sa saradnicima ne bavi istragom o krivcima, već presjekom stanja, kao i da ne želi da se miješa u rad državnog organa.

 Čović: "Češljanje" papira nije istraga!  Izvor: MONDO

Onog trenutka kada je Nebojša Čović iznio prvi presjek finansijske situacije u klubu, što zbog velike pažnje koju su tom poslu posvetili mediji, što zbog blage panike koja je nastupila, praktično je otvorena "Pandorina kutija" i počelo je međusobno prepucavanje.

Većina ljudi koji su vodili klub u periodu od odlaska Dragana Džajića 2004. godine do danas, poslije prvog Čovićevog izvještaja, počeli su jedni druge da optužuju, pa je shvaćeno kako Radna grupa "češljajući" poslovanje Crvene zvezde unazad deceniju i po sprovodi neku vrstu istrage o krivcima.

Čović to oštro demantuje i kaže da finansijska Podkomisija kojom rukovodi ima obavezu da buduće rukovodstvo na čelu sa Draganom Džajićem obavijesti o tačnom stanju stvari (koje je alarmantno), ali ne i da poziva bilo koga na istragu i traženje krivaca. Svako ko bude želio uvid u izvještaj, tvrdi Čović, moći će da ga dobije na uvid, ali cilj ovog posla je da se odredi tačka poslije koje će posrnuli šampion Evrope i svijeta krenuti uzlaznom putanjom.

"Čekaju nas velika iskušenja u drugom dijelu koji nije direktno vezan za sport, već za finansijsku situaciju u klubu, privodimo kraju određene finansijske analize i želio bih da vas zamolim da ne žurite sa proglašavanjem krivaca i ne gledate na te presjeke jednostrano", obratio se Čović novinarima u petak poslije odluke kluba da odbije ostavku trenera Aleksandra Jankovića i predloži Dragana Džajića za kandidata na narednim predsjedničkim izborima.

Zašto presjek stanja ujedno i ne određuje "krivce"...

"Stvar je prosta. Ako vam neko ostavi dug od deset miliona evra to ima svoj zamajac i nemoguće gledati presjeke na određen dan i reći ovi su ovoliko napravili, ovi ovoliko...", rekao je Čović i potom naglasio:

"Jako je važno da nova Uprava na čelu sa gospodinom Džajićem zna na čemu je i šta je naslijeđeno. Naš zadatak nije da se bavimo ni napadima, niti odbranama bilo koga. Svi koji budu željeli te podatke imaće ih na raspolaganju, a mi ćemo taj posao završiti do Skupštine i prezentirati joj. Tek nakon toga, a to je 22. decembra, imaćemo jasne podatke kakvo je stanje".

Ipak, Čović je imao šta novo da kaže na putu ka konačnom izvještaju.

"Ono što sada mogu da vam kažem je da su trenutne obaveze 48,5 miliona (evra, prim. aut). Postoji da te obaveze odu nešto gore, ali i da se smanje kada se budu pregledala potraživanja koja ima klub. Novina koju mogu da vam kažem, ako gledamo presjek poslovanja od 2004. do 31. oktobra 2012. godine, Fudbalski klub Crvena zvezda je komercijalne povjerioce izmirio za 86 odsto, što uopšte nije mali procenat", otkrio je i nastavio:

"Banke je izmirila za 65 odsto, domaće fudbalske klubove na bazi transfera izmirila je sa 53 odsto i inostrane klubove i agente sa 75 odsto. To nisu mali procenti. Kada se to pretvori u iznose, vidi se kakve su bile relacije. U okviru finansijske Podkomisije radi i jedna mala grupa sastavljena od pravnika i ekonomista, koji 'češljaju' konkretnu situaciju".

Potom je objasnio zbog čega su ovi procenti važni.

"Rekao sam vam procente koliko smo mi izmirili dugova, a oni nisu mali. Zašto sam vam to rekao? Ako smo mi komercijalnim povjeriocima izmirili 86 odsto, a ostalo 14 odsto, onda se u tom procentu krije mogućnost da oni malo sačekaju. A, takođe nemam nikakvu dilemu da ću istrajati na tome, dok se bavim ovim poslom u Fudbalskom klubu, da svi oni koji su dali pozajmice njih i otpišu u korist Crvene zvezde".

Kako će Zvezda ove zime poslovati, ako je račun u blokadi?

"Naš račun jeste u blokadi, ali i pored blokade moramo da pronađemo način za funkcionisanje i da obezbijedimo i pripreme i dovođenje igrača, naravno u okviru realnog. Mnogo toga zavisiće i od odlazaka igrača. Nećemo limitirati stvari do kraja, ali isto tako moramo domaćinski da postavimo stvari i sve slavine moraju da se zavrnu".

Čović je naglasio da će sportski dio svakako ispaštati na putu finansijskog oporavka, ali da je jasno šta su prioriteti.

"Važno je da imamo tačno stanje, jer ćemo na osnovu toga moći da sprovedemo mjere na osnovu kojih će Crvena zvezda postepeno, ne preko noći, pokušati da izađe iz ove situacije. Naravno, to će manje ili više uticati i na sportski dio", jasan je presednik Košarkaškog kluba na privremenom radu u Ljutice Bogdana i dodao:

"Kako u finansijama niko nema čarobni štapić, tako ni u sportu niko nema čarobni štapić. Svi možemo da se krijemo iza želje da Zvezda bude prva, ali moramo da budemo realni i da se vratimo na onu narodnu 'koliko para - toliko muzike', a kakve su pare takva će biti i muzika. U puno slučajeva podlegalo se pritisku, da ne kažem manipulaciji u stilu 'biti prvi po svaku cijenu'".

Čovjek koji bi trebalo da postane Džajićev prvi saradnik, zadužen za finansije, a imenovan za potpredsjednika za finansijska pitanja, kaže da klub i dalje nije izbeogao najgori scenario - gašenje.

"To 'biti prvi po svaku cijenu' može da vas dovede u situaciju da jednog dana ne možete ni da razmišljate o tome da budete prvi ili da uopšte ne postojite, da finansijski bankrotirate. Probaćemo da se to ne dogodi, ali potrebno nam je još malo vremena i molim vas da nam u tome pomognete".

Da li je ove zime prodaja igrača jedini način da se dođe do novca?

"Mislim da je to olako shvaćen pristup. Kada pogledate vagu, a ona trenutno izgleda tako da su finansije otišle 'u plafon', na drugoj strani sport vam je na dnu. Mi to moramo malo da uravnotežimo, a ja ne mislim da centralni izvor prihoda mora da bude prodaja igrača u ovom periodu i uopšte ne mislim da šalim i odokativno procjenjujem da nam igrači vrede 20, 30 miliona. Vrijede onoliko koliko vrijede na tržištu", slikovito je govorio Čović.

"Crvena zvezda ne može da prodaje igrače i ide na prvo mjesto. Cilj je prvo mjesto i pored ovako teške situacije. Da li će se do njega stići, videćemo... A, svi oni koji misle da prvo mjesto mora da bude, ako to bolje znaju neka dođu i urade. Ne valja davati olaka obećanja, jer ništa ne mora da bude".

Za kraj, ponovio je:

"Mi se istragama i poslovima nekih drugih organa u ovoj državi nećemo baviti, to nije naš posao".

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC