• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan kad je Zvezda pokorila planetu

Crvena zvezda je na današnji dan prije 21 godinu postala šampion svijeta! U finalu Interkontinentalnog kupa u Tokiju, pao je Kolo Kolo (3:0).

 Dan kad je Zvezda pokorila planetu Izvor: MONDO

Tog 8. decembra 1991. godine, u ranim jutarnjim časovoma po srpskom vremenu, crveno-bijeli su ujedinili dva najvažnija trofeja u klupskom fudbalu, pošto su šest mjeseci ranije u Bariju protiv Olimpika iz Marselja osvojili titulu šampiona Evrope.

Iako su poslije Barija ostali bez Roberta Prosinečkog, Dragiše Binića, Slobodana Marovića, Refika Šabanadžovića i Stevana Stojanovića, kao i trenera Ljupka Petrovića, podmlađeni tim predvođen Vladicom Popovićem odigrao je jednu od najboljih utakmica u Zvezdinoj istoriji.
Blistao je dvostruki strijelac Vladimir Jugović, treći pogodak dao je Darko Pančev, sjajnu partiju pružili su Siniša Mihajlović, Ilija Najdoski, Miodrag Belodedić i posebno tada praktično još junior golman Zvonko Milojević.

Čileancima nije pomoglo ni to što su više od jednog poluvremena imali igrača više nakon što je Dejan Savićević, asistent kod prvog gola, isključen u finišu prvog poluvremena.

"Za mene je taj dan jedna od najljepših uspomena života, a posebno karijere. Drhtali smo kad je Dejo dobio crveni karton, ali već poslije pet minuta igre bilo je jasno da će Zvezda i sa igračem manje pregaziti Čileance. Bili smo zaista veliki tim. Evropa je tada poslije dugo godina pobijedila Južnu Ameriku zahvaljujući Zvezdi i zaista je bila čast biti predsjednik Skupštine tada i voditi giganta", rekao je za Zvezdin sajt tadašnji predsjednik kluba Svetozar Mijailović.

Crvena zvezda je u Tokiju igrala u sljedećem sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Ratković, Stošić, Pančev, Savićević, Mihajlović.

Naravno, nijednog trenutka se u priči o uspjesima iz istorijske 1991. godine ne smije se zaboraviti doprinos tadašnjeg sportskog direktora Dragana Džajića i generalnog sekretara Vladimira Cvetkovića, koji su godinama unazad stvarali šampionsku generaciju.

Dvije decenije kasnije Crvena zvezda je daleko od evropskog i svjetskog vrha, ni u Srbiji već pet godina nije osvojila titulu, a klub pritiskaju ogromni dugovi i teška finansijska situacija.

Raspisani su vanredni izbori za novog predsjednika kluba, a glavni kandidat je upravo Dragan Džajić, što armiji navijača nekadašnjeg evropskog i svjetskog šampiona budi nadu da će Zvezda ponovo biti na mjestu koje po svemu i zaslužuje.

Crveno-bijeli će prigodnim koktelom u ponedjeljak obilježiti 21. godišnjicu od velikog uspjeha u Tokiju.

(Agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC