• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BUNDES: Het-trik Ibiševića

Vedad Ibišević postigao tri gola u pobjedi Štutgarta nad Šalkeom. Bajern ima 14 bodova više od šampiona iz Dortmunda.

 BUNDES: Het-trik Ibiševića Izvor: MONDO

Standardni reprezentativac BiH Vedad Ibišević jedan je od junaka 16. kola njemačke Bundes lige. Njegov Štutgart slavio je kod kuće sa 3:1 protiv Šalkea u derbiju kola, a sva tri gola postigao je popularni Vedo. Ovom pobjedom “švabe” su se uključile u borbu za Ligu šampiona, jer se trenutno nalaze na diobi četvrtog mjesta na tabeli.

Ne treba trčati pred rudu i proglasiti minhenski Bajern za šampiona Njemačke na polusezoni, ali ako se ovako nastavi teško da će neko moći da ugrozi Bavarce na proljeće.

Bajern je ostvario 13. pobjedu u prvenstvu, a branilac titule dortmundska Borusija je pretrpjela prvi poraz na svom terenu poslije serije od 21. meča! Razlika između Bajerna i Borusije sada je čak 14 bodova. Između te dvije ekipe je Bajer iz Leverkuzena koji u nedjelju gostuje Hanoveru, ali i u slučaju da pobijede, "farmaceuti" će zaostajati osam bodova za Bajernom.

Možda ključna utakmica u ovom prvenstvu odigrana je u Dortmundu, gdje se očekivala laka pobjeda učesnika nokaut faze Lige šampiona nad Volfsburgom.

Ali, Dijego i Naldo su bili kreatori velike pobjede i važnog preokreta ekipe koja je u opasnoj zoni na tabeli. Doduše, i glavni sudija Volgang Štark imao je svoju rolu u ovom meču, ali momcima iz Volfsburga se ne može osporiti želja, borbenost i znanje.

Povela je Borusija golom Marka Rojsa iz "slobodnjaka" u 6. minutu. Rojs je zapravo želio da ubaci loptu u šesnaesterac, da asistira, ali to su one lopte koje lako mogu da prevare golmana. To se upravo dogodilo. Ova je prevarila Švajcarca Benalju.

Bitni momenti na meču dogodili su se u posljednjih 10-ak minuta prvog poluvremena. Sudija Štark je preoštro dosudio penal za goste, pritom isključivši Marcela Šmelcera. Siguran sa "bijele tačke" bio je Dijego.

Dijego je bio akter i drugog gola Volsfburga, gola za preokret u 41. minutu. Uputio je loptu sa lijeve strane, a njegov zemljak Naldo postigao velemajstorski gol, iz voleja, a da lopta nije ni pala!

Borusija je sa desetoricom krenula na sve ili ništa u nastavku svjesna da joj ni bod ne ostavlja mnogo nade u trci za Bajernom. U 61. minutu i domaćin je dobio penal, nakon što je Štark procijenio da je Levandovski suviše jako odgurnut. Kuba Blaščikovski je donio izjednačenje.

Ali, mnogo je bilo grešaka i nervoze u redovima Borusije da bi se postiglo nešto više. Umjesto toliko željenog preokreta, dogodio se novi šok u 73. minutu. Dijego je u idealnom trenutku asistirao Basu Dostu, koji je lako matirao Vajdenfelera za veliku pobjedu na terenu gdje malo ko uspijeva ne da trijumfuje, nego bar odnese bod.

Zanimljivo, taj Dijego, koji je danas jednom pogodio i dva puta asistirao, bio je praktično otpisan u Volfsburgu dok je trener bio Feliks Magat. Svanulo mu je kad je Magat otpušten.

Bajern je očekivano odnio tri boda sa gostovanja Augzburgu, mada je tek iz penala u finišu prvog dijela uspio da otključa bravu domaćina. Da ne bude nervoze i razmišljanja do kraja utakmice pobrinuo se Mario Gomez u 63. minutu za siguran trijumf.

REZULTATI 16. KOLA:

petak:

Hamburg - Hofenhajm 2:0 (1:0)
/Rudnevs 27, 74'/

subota:

Augzburg - Bajern Minhen 0:2 (0:1)
/Miler 39'p, Gomez 63'/

Borusija Dortmund - Volfsburg 2:3 (1:2)
/Rojs 6', Blaščikovski 61' - Dijego 36'p, Naldo 41', Bast Dost 73'/

Frajburg - Grojter Firt 1:0 (1:0)
/Kaliđuri 15'/

Nirnberg - Fortuna 2:0 (1:0)
/Polter 27', Folner 90'/

Štutgart - Šalke 3:1 (2:1)
/Ibišević 2', 38'p, 61' - Marika 12'/

Ajntraht Frankfurt - Verder Bremen 4:1 (0:0)
/Majer 47', Švegler 62', Ajgner 63', Inui 90' - Petersen 54'/

nedjelja:

Borusija Menhegladbah - Majnc
Hanover - Bajer Leverkuzen

TABELA: Bajern 41, Bajer Leverkuzen /-1/ 30, Borusija Dortmund 27, Ajntraht 27, Šalke 25, Štutgart 25, Hamburg 24, Majnc /-1/ 23, Frajburg 23, Verder 21 Borusija Menhengladbah /-1/ 21, Hanover /-1/ 20, Nirnberg 19, Volfsburg 19, Fortuna 18, Hofenhajm 12, Augzburg 8, Grojter Firt 8.

(MONDO - foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC