• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Ko (ni)je višak u ekipi?

Crveno-bijeli riješili su pitanje predsjednika, sportskog direktora i trenera. Vrijeme je i za priču o odlascima, pa dolascima igrača.

  ZVEZDA: Ko (ni)je višak u ekipi?  Izvor: MONDO

"Važno će biti i da se Zvezda rastane sa nekim igračima, ali ne da bi se oni prodali, jer trenutno u Zvezdi ne postoji igrač čija bi prodaja donela ne znam kakav kapital, već da bi se otklonio višak u ekipi", rekao je u petak Dragan Džajić, bivši, sadašnji i budući prvi čovek kluba iz Ljutice Bogdana.

Njegovo izlaganje nije iznenađujuće, s obzirom na brojnost, izgled, motivaciju i igru ekipe Aleksandra Jankovića u završnici jesenjeg dijela sezone.

S obzirom na to da je i definitivno postalo poznato ko će biti predsjednik, ko sportski direktor, a ko trener nastupio je trenutak u kome će sva pažnja biti usmjerena ka igračkom kadru Crvene zvezde. U svakoj priči o odlascima i dolascima od izuzetnog značaja biće i mišljenje Nebojše Čovića, budućeg potpredsjednika zaduženog za finansije.

"Kako u finansijama niko nema čarobni štapić, tako ni u sportu niko nema čarobni štapić. Svi možemo da se krijemo iza želje da Zvezda bude prva, ali moramo da budemo realni i da se vratimo na onu narodnu 'koliko para - toliko muzike', a kakve su pare takva će biti i muzika", rekao je on i slikovito opisao Zvezdinu politiku u predstojećem prelaznom roku.

Prioritetan zadatak kluba iz Ljutice Bogdana biće skraćivanje spiska sa 41 imenom igrača koji trenutno primaju platu iz ispražnjene kase na "Marakani". Na njemu se nalaze i fudbaleri koji su na pozajmicama, a nije predviđeno da se vrate, pa je jasno da će njihovi trenutni klubovi biti kontaktirani zbog pronalaska najjednostavnijeg "izlaza" iz ugovora.

Takođe, planirano je i da postojeći sastav bude uokviren na broju od 33-34 igrača, uključujući i one koji su na pozajmicama. Stoga neće biti iznenađenje ni ako rukovodstvo, u saradnji sa Jankovićem, odluči da zahvali većem broju prvotimaca koji se u prethodnih šest ili 12 mjeseci nisu nametnuli.

Već dan poslije utakmice sa Vojvodinom postalo je jasno da neki igrači izvjesno neće ostati u klubu, a MONDO je već pisao o tome da su na adresu vicešampiona stigle i ponude za pojedine prvotimce.

Posmatrajući učinak svih linija tima - nije potrebno mnogo razmišljanja da bi se izvukao zaključak da najviše škripi u odbrani, a potom i pred stativama. Jednostavno, defanziva Crvene zvezde ni posle pola godine nije se oporavila od iznenadnog odlaska Duška Tošića.

Predvođena povremenim reprezentativcem Srbije i sadašnjim prvotimcem Genčlerbirligija, zadnja linija Mladenović, Maksimović, Tošić, Mikić kapitulirala je tokom proljeća samo šest puta (tri puta u posljednja dva kola, kada je već bilo poznato da je Partizan opet šampion, nijednom u Kupu).

Ove jeseni je u malo izmijenjenom i "ojačanom" sastavu samo u prvenstvu primila 22 gola, od čega 14 kod kuće. U Kupu još četiri.

U međuvremenu su pred nikad slabijim Bobanom Bajkovićem (i njegovim zamjenama) zaigrali i Jovan Krneta (skrajnut zbog još tokom leta zbog katastrofalnih grešaka), Aleksandar Pantić (povredio se protiv Jagodine i završio polusezonu), talentovani Uroš Spajić i iskusni Milan Jovanović, koji je kvalitetom stekao ulogu lidera, ali u čijem odsustvu Crvena zvezda po pravilu prima golove i gubi utakmice (OFK Beograd dva puta, Vojvodina...).

Posljedica primljenih golova bila bi jasna i bez najave Dragana Džajića. Izvjesno je to da će klub pristati na prodaju iskusnih i u domaćim okvirima ostvarenih Bobana Bajkovića i Nikole Mikića. Isto tako, jasno je da će uskoro otići i Nikola Maksimović, reprezentativac Srbije koji jesenjim igrama u klubu nije dokazao predviđen kvalitet.

Razmatranje "viškova" u Crvenoj zvezdi, nemoguće je bez navođenja primera lijevog beka Ljube Nenadića, koji je od ljetošnjeg dolaska iz Radničkog 1923 samo služio za razigravanje prvog i nezamjenjivog rješenja na njegovoj poziciji - Filipa Mladenovića. Mladi bekovi Filip Stojković i Stevan Luković pozajmljeni su Banatu i Kolubari i njihova sudbina u klubu biće odlučena tokom zime.

Apslutno je jasno da će i vezni red pretrpjeti promjene.

Stagniranje u formi i dostizanje predviđenog kvaliteta svrstava i Miloša Dimitrijevića u grupu igrača uz Bajkovića i Mikića, koji trenutno ne bi mogli da više doprinesu timu. Lako bi mogao da im se pridruži i Kadu Mendeš, koji jeste jedan od starosjedioca, ali i će tokom zime napustiti klub u slučaju odgovarajuće ponude.

Njihovi odlasci otvorili bi prostor za angažovanje isto ili malo više plaćenih igrača, koji bi u perspektivi mogli da donose prevagu na Zvezdinim utakmicama. Sa druge strane, postoji i grupa igrača od čijih bi odlazaka crveno-bijeli mogli da finansijski profitiraju, a predvodi je Luka Milivojević.

O njegovom "slučaju" nedavno je govorio novi sportski direktor Zoran Stojadinović.

U toj grupi je i Darko Lazović, zvanično najskuplji igrač tima. Ljetos je brojao ponude, ali je blijedim jesenjim partijama sebi snizio cijenu. Međutim, ne bi bilo iznenađenje i ako napusti Ljutice Bogdana, s obzirom na to da je, poput navedenih saigrača, dostigao svoj zenit u srpskim okvirima i pitanje je koliko bi njegov dalji ostanak bio finansijski koristan i njemu i klubu.

Nenad Milijaš - kapiten ekipe, predvodio je crveno-bijele u svojim prvim partijama po povratku iz inostranstva. Do kraja oktobra konstantno je podizao formu i asistirao praktično u svakoj utakmici (namjestio ukupno šest golova), ali je u završnoj fazi prvog dijela polusezone "bljesnuo" samo golom za pobjedu u derbiju.

Proveo je po 90 minuta na terenu i u porazima od OFK Beograda i u debaklu od Vojvodine i nije napravio razliku, ali je teško vjerovati da bi mogao da napusti klub tokom zime. Prije svega zbog toga što je demantovao da je u sukobu za svojim bivšim agentom Stojadinovićem, a potom i zbog toga što, poput Milana Jovanovića, nije prošao ljetne pripreme, pa svi u klubu od njega tek očekuju podizanje forme.

Ostankom Aleksandra Jankovića smanjena je mogućnost za češće nastupe Marka Mirića. Ofanzivni vezista posljednji put je igrao na gostovanju Bordou i prilično je sigurno da će i on biti obuhvaćen "rezanjem" velikog igračkog kadra.

Rezervisti i univerzalci Marko Vešović i Luka Milunović nisu ove jeseni dobili pravu priliku da igraju u kontinuitetu, pa bi bilo teško povjerovati u to da će ih se klub odreći tokom pauze.

Posmatrajući "ogoljen" učinak, napad zadaje najmanje problema crveno-bijelima. Ljetošnje pojačanje Ognjen Mudrinski postigao je deset pogodaka i praktično sam donio Zvezdi bodove protiv Radničkog iz Niša, Slobode Point, Hajduka iz Kule... A zapažen je bio i Filip Kasalica. Oku skauta njemačkih klubova nisu promakli njegovi golovi Naftanu, Novom Pazaru, Radničkom 1923, kao i sjajna partija u "vječitom derbiju", u kojem je bio i strelac i asistent.

Međutim, upitan za potvrdu informacije MONDA da je Borusija iz Menhengladbaha poslala ponudu od dva miliona evra za mladog Užičanina, budući sportski direktor Zvezde rekao je da prvi put čuje za nju a potom odložio razgovor na tu temu.

Poput dobrih učinaka Mudrinskog i Kasalice, neizbježna je konstatacija koji igrači nisu opravdali povjerenje Roberta Prosinečkog, pa Aleksandra Jankovića. Prije svih to je Australijanac Eli Babalj, koji uprkos navikavanju na drugačiji način života, rada i fudbala nije uspio da se nametne kvalitetom.

Naprotiv, novinari su u protekloj polusezoni češće izvještavali o njegovim sukobima sa saigračima na treninzima i nespretnim izjavama kojima je omalovažavao navijače Partizana, pa to demantovao. Postigao je jedan gol.

Mladi Ognjen Ožegović je na pozajmici u Banatu, a malo bolji učinak od Babalja imao je četvrti centarfor - Natanijel Asamoa, koji se istakao asitencijama za pobjedu nad Nišlijama i Užičanima.

Uprkos blijedim partijama većeg dela ekipe, Crvena zvezda neće žuriti sa dovođenjem velikog broja igrača po svaku cijenu. U odnosu na to koliko će važan igrač za svoju liniju tima napustiti "Marakanu" biće procijenjeno i da li će ga zameniti neko iz aktuelnog sastava ili eventualno pojačanje.

Takođe, ne bi trebalo očekivati ni da crveno-bijeli odustanu i određenih želja stare uprave, ako su realne. Luksuz bi bio propustiti priliku za dovođenje Miloša Ninkovića iz kijevskog Dinama.

Posljednju riječ o odlascima i dolascima daće trener Aleksandar Janković i dio Radne grupe zadužen za sportska pitanja. Naredni sastanak, poslije kojeg će mnoge nedoumice biti razjašnjene, biće održan u ponedjeljak u 11 časova.

Koliko god atraktivno i istinito zvučale riječi Dragana Džajića da Crvena zvezda uvijek mora da napada titulu, opominje i stav Nebojše Čovića, koji podsjeća na bez izuzetka dokazanu istinu:

Najskuplji igrač je onaj koji ne igra.

(MONDO, foto: MN Press)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRDJAN

Partizan do groba Zvezda do titule (naprijed ZVEZDA).

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC