• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesiju malo i cijela Bosna?!

Samo Sarajevo, Široki Brijeg i Željezničar mogu da se "pohvale" da su ove jeseni efikasniji od Lea Mesija, koji je za Barselonu postigao 21 gol.

 Mesiju malo i cijela Bosna?! Izvor: MONDO

Iako se u normalnom svijetu individualni učinci upoređuju sa učincima drugih pojedinaca, u Bosni i Hercegovini je to teško izvodljivo pošto je najbolji strijelac elite, defanzivac "bordo" tima Zoran Belošević, "poentirao" tek osam puta.

Obzirom na to, Mesijevi pogoci mogu se porediti samo sa učincima klubova, a u toj komparaciji Argentinac bi zauzeo odlično četvrto mjesto.

Dakle, njemu u leđa gleda 13 premijerligaša, dok su ispred samo tri. Sarajevo je bilo najefikasniji tim sa 27 golova, igrači Širokog Brijega su postigli 25, dok su fudbaleri šampionskog Željezničara mrežu protivnika pogađali 22 puta. Mada, postoji realna mogućnost da Mesi prestigne i "plave" sa Grbavice, jer protiv Betisa igra svoj 15. meč sezone, koliko su ovdašnji timovi već odavno odigrali.

U prethodnih 14 ligaških duela najbolji fudbaler planete je po dva puta matirao golmane Real Sosijedada, Osasune, Hetafea, Real Madrida, Rajo Valjekana, Majorke, Saragose, Levantea i Atletik Bilbaoa, dok je protiv Deportiva ostvario het-trik.

Proslavljeni fudbaler Modriče, Željezničara, Arisa i PAOK-a Nikola Nikić smatra da je ovakav fenomen teško objasniti. On poručuje da je svjestan Mesijevih vještina, ali da je poražavajuće da su u elitnom BiH društvu samo tri tima postigla više golova od njega.

Bosansko-hercegovačkim klubovima jedina utjeha može biti podatak da nisu jedini evropski timovi koji su postigli manje golova od Lionela Mesija. Tako je Argentinac efikasniji od čak 44 ekipe od mogućih 77 u četiri najjače evropske lige. Mesi je sam postigao više golova nego više od pola ekipa iz Engleske, Njemačke, Italije i Španije, što je dostignuće kakvo niko nikad ranije nije uspio da napravi. Zato će biti pravo čudo ako mu i ove sezone ne pripadne Zlatna lopta namijenjena najboljem fudbaleru planete.

"Baš sam nedavno sa generacijom talentovanih klinaca boravio u Španiji i sa menadžerom Dinom Pašalićem pokušavao shvatiti u čemu je tajna efikasnosti njihovih ekipa. Donekle mi je bilo jasnije kada sam vidio da dječaci od pet, šest godina svaki dan treniraju na specijalizovanim terenima i već u toj ranoj dobi stiču osnovne fudbalske vještine", rekao je Nikić za "Press RS".

Prema njegovim riječima, to ne smije da bude opravdanje za fudbalere na ovim prostorima jer su, kako kaže, on i njegovi saigrači radili u mnogo gorim uslovima nego što su danas.

"Mi smo trenirali na terenima na kojima bi i krava slomila nogu, ali smo opet bili efikasniji od današnjih igrača. Jedan od problema je i taj što je danas malo istinskih tehničara. U naše vrijeme svaka ekipa ih je imala po pet-šest. Danas, u svim ligama bivše Jugoslavije, ne znam imaju li dva takva znalca. Evo, u BiH bih izdvojio samo dvojicu, Zajka Zebu iz Željezničara i Borčevog Branislava Krunića", dodao je trener Modriča Maksime.

Nikić navodi da su za hroničnu neefikasnost i generalno slab kvalitet fudbala u BiH krivi i menadžeri, kojih ima više nego skoro cijela Evropa zajedno, ali i teška situacija u cijelom društvu.

"Ti menadžeri vrlo malo doprinose razvoju fudbala, jer većinom u prvi plan guraju tatine i mamine sinove. Svemu ovome treba dodati i očajnu situaciju u državi. Trenutno stanje je za plakanje i zato ne čudi što ne možemo da krenemo naprijed. Konkretno, mi u Modriči već tri mjeseca nismo dobili platu, koja se kreće od 100 do 300 maraka. Možete misliti kako je onda u drugim gradovima, u kojima ne postoji gigant poput rafinerije. To je poražavajuće i zato nas ne treba čuditi što nam je fudbal pao na tako niske grane. Kod nas trenira blizu 300 klinaca, a da im nije fudbala, barem njih 100 bi postali delinkventi", zaključio je Nikić.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC