• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZVEZDA: Šta znače brojke "41" i "25"?

Sportski sektor crveno-bijelih moraće da nastupajuće zime procijeni koji igrači su balast ekipi, koji to nisu, a koji bi to mogli da postanu.

  ZVEZDA: Šta znače brojke "41" i "25"?  Izvor: MONDO

Apokalipsa!

Crvena zvezda će ove zime, predvođena ljutim "sportskim" triom Dragan Džajić/Zoran Stojadinović/Aleksandar Janković, "isjeći" igrački kadar, otjerati 15 igrača i oformiti ekipu od 25 fudbalera koji će 9. januara krenuti na zimske pripreme, ko zna gdje.

U stilu "ko preživi pričaće" mediji su ovih dana pisali o najavljenoj "čistki" igrača Crvene zvezde koji su pod ugovorom, a ima ih 41. Takvom pristupu, doduše, u velikoj mjeri doprinijeli su sami članovi Radne grupe za spas Crvene zvezde, Džajić, Stojadinović i Čović, koji su svaki na svoj način i u svom domenu govorili o tome da aktuelni sastav kluba nije u skladu sa njegovim renomeom i finansijskom situacijom.

Stojadinović je rekao da "većina igrača ne može da iznese teret Zvezdinog dresa", Džajić da "neće više biti moguće da igrači samo prolaze kroz klub i ne ostavljaju traga", dok je Čović pragmatično govorio o troškovima koje nagomilavanje fudbalera podrazumijeva, a sve pod mantrom da je "najskuplji igrač onaj koji ne igra".

Takvih ima u Crvenoj zvezdi i takvi će biti "prvi na udaru", ali njih nema 15 kako bi se jednim prostim pokretom gumice izbrisali i sa platnog spiska i sa bukinga za let u Tursku ili na Kipar.

Naime, optuživana da ne potpisuje profi ugovore sa klincima, pa ih tako gubi i poklanja drugima za džabe, prethodna Uprava na čelu sa Vladanom Lukićem u prethodne dve sezone ponudila je značajan broj profi ugovora najtalentovanijim učenicima Omladinske škole i tako se broj igrača pod ugovorom povećao na 41.

Sada je to postao balast ili možda nije? Zavisi iz kog ugla se stvari posmatraju.

Ključ je da Džajić, Stojadinović i Janković obezbijede da Zvezda u takmičarskih 25 ima što konkurentnije pojedince, odnosno da se ne dogode Ljubo Nenadić i Marko Mirić ili to da trener ima četvoricu golmana na treninzima, od kojih samo jedan može među stative, pa tako Miloš Vesić i Marko Dmitrović ne stignu ni do klupe, a Aleksandar Kirovski odbrani dve utakmice u Kupu i jednu u prvenstvu.

Tu se negdje "muvao" i Stevan Reljić, kojem je istekla pozajmica, a kad ga niko nije želio, ugovorom preuzete obaveze ispunjavao je trenirajući sam.

To je balast.



Vukan Savićević, Veljko Simić, Filip Janković i ostali "klinci" sa profi ugovorom to svakako nisu, a mogli bi da postanu ukoliko se ne radi planski i dugoročno.

Crvena zvezda trenutno ima šestoricu igrača na pozajmicama, braću Dragoljuba i Slavoljuba Srnića u Čukaričkom, koji sa 20 godina nisu više "djeca". Filip Stojković igra u Banatu čekajući šansu na desnom beku, ali je Robert Prosinečki više vjerovao Marku Vešoviću kao krilnom igraču nego "Žućku".

Petar Đuričković igra u Radničkom iz Kragujevca, a Stevan Luković u Kolubari. Posebnu pažnju privlači Ognjen Ožegović koji se nadavao golova u Banatu, dok su klupu grijali a kasu opterećivali stranci Natanijel Asamoa i Eli Babalj. Doduše, međusobnom tučom su je i napunili.

Kažu da stranac mora da pravi razliku, a njih dvojica to nikako nisu radila ove jeseni. Naprotiv. U Superligi pravila nalažu da na teren smiju tri stranca i četvrti na klupu, a Zvezda dvojicu ne koristi dok čeka da se Kadu oporavi od teške povrede koljena.

To je balast.



Kad već upotrebljavamo riječ balast, treba istaći da ona može da znači pozitivnu stvar, ako podrazumijeva dodatni teret (najčešće vodu) koja povećava stabilnost (Zvezdinog) broda, ali i negativnu stvar ako označava teret koji se baca u more kako bi se povećala plovnost (takođe Zvezdinog) broda.

Šta je u ovom trenutku Zvezdi potrebnije sa šest bodova zaostatka za Partizanom i 48 miliona evra minusa u klupskoj kasi - nameće se samo po sebi.

Taj "teret" koji će biti oslobođen kako bi se ubrzala plovidba do šest godina nedostižnog zaliva zvanog Titula, biće započet primopredajom već "prodate robe" u vidu Nikole Maksimovića. Na ovog momka bilo je osuto drvlje i kamenje zbog loših igara prethodne jeseni, a sve poslije vijesti da je već prodan izraelskom menadžeru Piniju Zahaviju, koji je Zvezdi dao novac za UEFA licencu i preuzeo prava na njegov ugovor.

Ipak, pitanje je da li je neko uopšte proljetos pitao Maksimovića da li mu se dopada takav "dil". Lukićeva vlada tražila je hitno novac za Evropu i u istom danu ostala i bez igrača (koji je tijelom ostao u klubu, ali ne i glavom) i bez novca, a ubrzo i bez Evrope.

Za njim krenuće vjerovatno "precrtani" Nenadić, Mirić, Krneta, a onda i oni koji su dostigli pun potencijal u Zvezdi, a i zrele igračke godine Miloš Dimitrijević, Boban Bajković, Nikola Mikić, Kadu Mendeš, možda i Milan Jovanović, Nenad Milijaš.



Ni na jednom od njih Zvezda ne može da zaradi ozbiljan novac, može samo da prištedi na platama, ali bila bi ozbiljna zabluda najavljivati da će oni biti "sasječeni" jednostranim raskidom ugovora. Ukoliko su u prethodnom periodu profesionalno ispunjavali svoje obaveze, štetu za raskid ugovora podnijela bi isključivo Crvena zvezda i tako sebe uvukla u još veće finansijske probleme.

Rijetko koji klub na svetu može tako bahato da se ponaša, a Crvena zvezda sa 48 miliona evra u minusu svakako je na dnu liste. Najavljeno renoviranje biće dug proces i veliki ispit prije svega za menadžerske sposobnosti Zorana Stojadinovića.

Prodati ili se bezbolno razići sa Mirićem bar deset puta teži je posao od "tapnuti" Filipa Kasalicu za dva miliona evra. To će vam reći svaki menadžer, pa i provjereno ime kakav je Stojadinović, a koji se još upoznaje sa pojedinostima iz ugovora svakog od igrača Zvezde: kome, koliko, pod kojim uslovima i do kada pripada procenat od prodaje...

...ako nekoga čeka Apokalipsa ove zime, to je onda on.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC