• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemačka: Skidanje navijača "do gole kože"

Na sjednici u Frankfurtu, 36 klubova Bundeslige i Cvajte prihvatili su novi sigurnosni koncept fudbalskih utakmica u Njemačkoj. Navijači ogorčeni.

 Njemačka: Skidanje navijača "do gole kože" Izvor: MONDO

Oko novog sigurnosnog koncepta koji je predložila Njemačka fudbalska liga (DFL) mjesecima se vodila emocionalna diskusija. Nije to bila produktivna rasprava - ona je samo otkrila koliko su različite pozicije klubova na jednoj i navijača na drugoj strani. Diskusija je produbila jaz između njih, teško će biti ponovo uspostaviti povjerenje, opominju predstavnici navijačke baze.

Razlike u mišljenjima nisu postojale oko svih 16 tačaka novog koncepta. "Dojče vele" izdvojio je samo neke od njih oko kojih ne vlada isto mišljenje i oko kojih sigurno ni ubuduće neće vladati konsenzus fanova i klubova.

RIGOROZNE KONTROLE

Novim konceptom, koji je detaljno precizirana na 37 stranica, DFL želi da poboljša kontrolu na ulazima na stadione. Mjere koje se u konceptu opisuje kao "sredstvo za osiguravanje neometanog toka utakmice i smanjenje stepena opasnosti za gledaoce, igrače i sudije" u teoriji dobro zvuče. Protiv te definicije niko nema ništa protiv.

Ali, većina navijača žali se da su usvojene kontrolne mjere zapravo početak provjere "do gole kože". A to bi značilo i kompletno svlačenje sumnjivih fanova ispred stadiona - i ljeti i zimi.

Bojazan navijača je, čini se, opravdana, jer već uoči bundesligaške utakmice Bajern - Ajntraht, 10. novembra, policija je ispred stadiona podigla šatorsko naselje, u kojem su do gole kože kontrolisali sve sumnjive. DFL se brani kako u svoje statute ne namjerava da ubaci pasus kojim bi kontrole cijelog tijela postale standard.

UTAKMICE VISOKOG RIZIKA

DFL novim konceptom definirše da "domaći klubovi u prvom redu odlučuju oko toga koja će utakmica biti označena kao susret visokog rizika". Osim toga i Njemački fudbalski savez (DFB) ima pravo "da na temelju vlastitih iskustava i spoznaja neku utakmicu proglasi duelom visokog rizika".

Fanovi se boje da će klubovi o "nesigurnim" utakmicama odlučivati onako kako im to odgovara, a ne na temelju činjenica. Moguće je da neki klub neki meč označi "utakmicom visokog rizika", kako bi to bio razlog da se gostujućim navijačima na raspolaganje stavi daleko manji kontingent ulaznica i time spriječi da rival ima glasnu podršku sa tribina.



SANKCIJE

Iako DFL uporno tvrdi da novim sigurnosnim konceptom neće biti kolektivnih kazni za izgrede pojedinaca, navijačka baza se boji upravo - kolektivnih kazni. Tačka 14. novog koncepta definiše da gostujućim timovima na raspolaganje treba staviti deset odsto raspoloživih ulaznica, ali samo u slučaju da se ne "dogodi" neka drugačija odluka DFL i DFB.

To konkretno znači da "bengalka" koju zapali neki nepromišljeni fan jednog kluba mogla bi da kazni hiljade navijača tog kluba koji neće moći da vide svoj tim na gostovanju. Kontingent ulaznica može biti smanjen, a oni navijači koji uspiju da nabave kartu, moraju da se pomire sa činjenicom da će na stadionu doslovce morati da skinu i gaće.

NADZOR

Na svakom stadionu mora da postoji i "prostorija za kontrole" u kojoj će raditi sigurnosno osoblje, odnosno redari. Ta prostorija mora biti opremljena nadzornom tehnikom. Znači uz pomoć video-kamera to osoblje bi nadgledalo navijače na tribinama. Tehniku bi naravno morala da koristiti i policija.

Navijači se pitaju ko će snositi visoke troškove tehničke opreme? Za manje klubove će finansiranje biti teško izvodljivo, pa navijači navode da to to znači da će jaz između bogatih i siromašnijih klubova u budućnosti postati još veći.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC