• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FS BiH: Elvedin Begić predsjednik saveza

Elvedin Begić novi je predsjednik FSBiH. Za potpredsjednike saveza izabrani Darko Ljubojević i Ivan Beus.

 FS BiH: Elvedin Begić predsjednik saveza Izvor: MONDO

Skupština Fudbalskog saveza BiH izbrala je danas Elvedina Begića za prvog predsjenika zajedničkog saveza. Na sjednici u Sarajevu, Begić je pobijedio Josipa Bevandu omjerom glasova 36:23. Njih dvojica bili su jedini kandidati za funkciju predsjednika saveza.

Poslije prvog kruga glasanja Begić je imao 36, a Bevanda 23 glasa. Pošto ni jedan od kandidata nije imao dvotrećinsku većinu, pristupilo se drugom krugu izbora gdje je odlučivala prosta većina. Tajnim glasanjem Dino Begić je dobio isti broj glasova kao i u prvom krugu (36), te je izabran za prvog predsjednika krovnog saveza.

Upravo poraženi Josip Bevanda prvi je čestitao novoizabranom predsjedniku poželjevši mu uspješan rad u budućnosti.

“Hvala svima koji su mi dali glas. Želim da Dino Begić povede savez naprijed, da reprezentaciju odvede u Brazil na Svjetsko prvenstvo, da se poboljša infrastruktura u bh. fudbalu”, između ostalog je kazao Bevanda.

Elvedin Dino Begić je do danas obavljao funkciju potpredsjednika Komiteta za normalizaciju Fudbalskog saveza BiH, a prije toga bio je predsjednik Komiteta za bezbjednost u krovnoj fudbalskoj organizaciji. U prvom obraćanju nakon izbora zahvalio je svima na konstruktivnom radu i najavio nastavak posla koji je započeo Komitet za normalizaciju.


“U ovom fudbalskom savezu mi nismo važni. To su igrači u reprezentaciji i klubovi, zbog kojih mi i postojimo. Trebamo se okrenuti pozitivnim stvarima. Naš cilj su jak bh. savez, ali i entitetski savezi”, izjavio je Begić.

Za prvog potpredsjednika saveza izabran je Darko Ljubojević, a za drugog Ivan Beus, čime se na jedan način nastavlja rad Komiteta za normalizaciju, pošto su obojica bili članovi tog tijela. Takođe, izborom trojice kandidata za predsjednika i potpredsjednike poštovao se tzv. nacionalni ključ, jer su u vrhu bh. fudbala po jedan Bošnjak, Srbin i Hrvat.

"Delegati Skupštine FS BiH pokazali su danas veliku dozu fudbalske zrelosti. Prepoznali su rad Komiteta u proteklom periodu i to je ono što mi je drago. Nastavićemo gdje smo stali kako bi radili na poboljšanju svega što nije bilo dobro u prošlim vremenima", kazao je Ljubojević.



Na samom kraju gotovo osmočasovne Skupštine izabran je Odbor za savjetovanje i posredovanje, koji su predložili čelni ljudi UEFA i FIFA. Odbor broji šest članova, a direktnim izborom u to tijelu ušli su Ivica Osim, Sead Kajtaz, Faruk Hadžibegić i Duško Bajević. Po jednog člana još će predložiti entitetski fudbalski savezi.

“Treba naglasiti da je pred nama svima mnogo posla. Moramo zasukati rukave kako bi fudbal izveli na pravi put. Reprezentacija igra dobro i svi zajedno moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bi se plasirala u Brazil”, riječi su legendarnog defanzivca Faruka Hadžibegića koji je dobio tu čast za sjedi u novoformiranom reprezentativnom odboru.

Novoizabranom predsjedniku saveza među prvim je čestitao reprezentativac i fudbaler Mančester Sitija Edin Džeko koji je putem tvitera poručio:”Čestitke novom predsjedniku N/FSBiH Dini Begiću na izboru. Zaslužili ste. Sretno u naredne četiri godine, povedite nas ka boljem”.



Kapiten reprezentacije Emir Spahić iz Sevilje je poručio kako je Elvedin begić pravi izbor za funkciju predsjednika.

“Sada svi očekujemo da za bh. fudbal dolaze bolji dani”, kazao je Spahić.

Prije izbora najodgovornih funkcija u krovnom savezu, delegati Skupštine su izabrali novi Izvršni odbor koji broji 15 članova. Osim predsjednika entitetskih saveza Mile Kovačevića (RS) i Mate Jozića (FBiH) koji imaju mjesto po automatizmu, u novom Izvršnom odboru sjediće Dino Begić, Milorad Sofrenić, Josip Bevanda, Senad Islam, Ivan Perić, Ivan Beus, Amer Halep, Nurudin Peštalić, Ibrahim Adilagić, Muhamed Begagić, Zlatko Spasojević, Darko Ljubojević i Dragan Kulina.

U dosadašnjoj konstrukciji upravljanja Fudbalskim savezom BiH, vladalo je tročlano predsjedništvo koje su FIFA i UEFA svojevremeno suspendovale, pa imenovale Komitet za normalizaciju koji je ujedno sproveo ove izbore.

Današnja Skupština protekla je u izuzetno pozitivnim tonovima i konstruktivnom dijalogu, jer nije zabilježen ni jedan jedini incident. Dokaz ozbiljnosti je i kompletan sastav Skupštine, jer je najvišem tijelu saveza prisustvovalo 60 delegata koliko i čini to tijelo. Svakako za pohvalu.


(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC