• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FIFA: Kosovo može da igra utakmice!

Novi udarac za Srbiju. Ovog puta na fudbalskom terenu.

 FIFA: Kosovo može da igra utakmice!   Izvor: MONDO

FIFA je na svom posljednjem zasjedanju u 2012. godini, u Tokiju, između ostalog donijela odluku da Fudbalskoj federaciji Kosova dozvoli da igra međunarodne prijateljske utakmice iako nije njen član.

Za sada, Kosovo će moći da organizuje međunarodne utakmice u mlađim kategorijama, mečeve amaterskih i ženskih timova, kao što će i klubovi sa teritorija Kosova i Metohije moći da igraju međunarodne prijateljske utakmice.

Do daljeg to pravo neće imati i seniorska reprezentacija.

FSK, čiji je predsjednik Fadilj Vokri, nije član ni FIFA, ni UEFA. Ipak, do sada, tim Kosova odigrao je tri protiv "Albanskih zvijezda" 14. juna 2008. i potom dva švedska kluba Malmea i Kalmara kao gost, tokom 2009. godine.

Ova odluka prvobitno donijeta je 21. maja ove godine, pa povučena, što je u Fudbalskom savezu Srbije predstavljeno kao velika diplomatska pobjeda, a rasprava je odložena za zasjedanje Izvršnog komiteta FIFA tokom Svjetskog klupskog prvenstva u fudbalu.

Ovog petka, pored brojnih odluka vodećeg tijela FIFA, potvrđeno je da će od danas reprezentacija Kosova moći da organizuje i igra međunarodne utakmice, doduše ne na seniorskom nivou u muškoj konkurenciji.

Čelnici FIFA, prije svih predsjednik Sep Blater, za sada nisu izjavljivali ništa povodom ove odluke, koja je javnosti prezentovana u vidu jednog pasusa, a sve u okviru izvještaja sa sjednice Izvršnog odbora.

Kada je proljetos povučena odluka da se Kosovu dozvole prijateljske utakmice na svim nivoima, zagrebački Dinamo morao je da otkaže već ugovoreno gostovanje u Prištini, a brzinom munje u FIFA su stigli isti zahtjevi od strane Gibraltara, Abhazije, Republike Srpske.

Kada je odbio zahtjev Kosova za prijem u UEFA, prvi čovjek evropskog fudbala Mišel Platini izjavio je:

"Politika nije moj posao i UEFA poštuje svoj statut, koji je jasan: država koja nije članica Ujedinjenih nacija ne može da postane član naše organizacije. Ipak, volio bih da se pronađe način da mladi ljudi na Kosovu igraju fudbal", rekao je Platini još 2009. godine.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC