• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastaje Gasprom liga u fudbalu

U Moskvi je osnovan organizacioni odbor za pripremu fudbalske lige koja bi okupljala timove iz bivšeg Sovjetskog saveza.

 Nastaje Gasprom liga u fudbalu  Izvor: MONDO

Iza tog projekta stoji najveća ruska kompanija, gasni gigant, Gasprom, odnosno direktor kompanije, Aleksej Miler koji je idejni pokretač nastanka lige.

Gasprom je u fudbalskoj Evropi poznat kao sponzor više klubova među kojima je i posrnula Crvena zvezda. U Rusiji, Gasprom je i sponzor hokejaške lige koja okuplja klubove iz bivšeg Sovjetskog saveza, kao što je na ovim prostorima ABA liga u košarci.

Ideju je javnosti predstavio predsjednik ruske Premijer lige, Sergej Prjadkin, a podrška za ideju je došla i od tri najjača ruska kluba, Zenita, CSKA i Anžija.

"Za sada nemamo koncept lige, tek ćemo odlučiti o tome. Već su pristali CSKA, Zenit, Anži, Šahtjor, BATE, a čeka se još odgovor Dinama iz Kijeva. Ligu nećemo graditi po principu NHL ili NBA, već po pravilima UEFA", rekao je Prjadkin.

Na prostorima bivše Jugoslavije se odavno pominje formiranje lige u kojoj bi učestvovali timovi koji su nekada nastupali u zajedničkoj državi, a argumenti su uvijek isti "Znaš li ti koliko je publike bilo na Zvezda - Dinamo ili Partizan - Hajduk, opet bi to bilo tako".

Slično u rusiji razmišlja i Jevgenij Giner iz CSKA.

"Uočavamo pad gledanosti u ruskoj ligi, a sjetimo se prepunih stadiona na utakmicama Dinamo Kijev - CSKA. Tako da bi takva liga za navijače i kvalitet fudbala bila pun pogodak, a o finansijskom učinku da i ne govorim", rekao je vlasnik CSKA.

Za sada su osim tih tri ruska kluba, interes za obnovu nekadašnje Sovjetske lige već pokazali Šahtjor, milijardera Rinata Ahmetova, zatim senzacija ovogodišnje Lige šampiona iz Bjelorusije BATE Borisov, a javio se i Jermenski fudbalski savez čiji su svi klubovi zainteresovani za takvu ligu.

U toj ligi bi još mogli da zaigraju i klubovi koji su poznati na ovim prostorima jer su igrali sa našim timovima u evro kupovima, kao što je Nefči ili moldavski Šerif.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC