• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sale u MONDU: Doveo bih one koji hoće u rat

"Kad sam birao ljude s kojima ću u rat - odabrao sam njih", govorio je trener Crvene zvezde tokom posjete MONDU.

 Sale u MONDU: Doveo bih one koji hoće u rat  Izvor: MONDO

U kratkom periodu između dva putovanja van Beograda, prvog tokom kojeg je pokušao malo da se odmori i razbistri glavu poslije burne jeseni, i drugog, tokom kojeg će od srijede sebe stručno usavršavati u Francuskoj, u jedno trenutku "bivši" trener Crvene zvezde Aleksandar Janković prihvatio je da bude gost redakcije MONDA i razgovara otvoreno o mnogim aktuelnim temama vezanim za crveno-bijele.

U intervjuu koji je trajao skoro koliko i jedna fudbalska utakmica, mladi trener čija je ostavka odbijena od strane novog rukovodstva kluba nedavno, ostao je dosljedan principu da ne govori o imenima, bilo da se radi o igračima koje je "precrtao", bilo da su u pitanju oni koje bi želio da vidi 9. januara na prozivci.

Donekle je uspio.

Janković je na kraju intervjua, koji ćemo u cjelosti objaviti u utorak, prihvatio razgovor o igračima koji su pominjani kao moguća pojačanja. Oni koji nisu pomenuti, pretpostavlja se da nisu ni traženi ili možda realni u ovom trenutku.

"U ovom trenutku...", rekao je Janković...

"...skoncentrisan sam samo na pripremni period koji je pred nama. Čak i kada su dolasci i odlasci igrača u pitanju, ne polažem mnogo na to. Reći ću nešto što nije popularno, ali je realno. Može da se dogodi da zbog teške materijalne situacije ne dovedemo nikoga, ali to neće promijeniti naše ambicije. Sa ovima koje imam, igrali smo egal sa Bordoom i pobijedili Partizan. I Bordo i Partizan su jači od cijele naše lige, dakle moram da pobijedim sve iz naše lige. Mi to možemo".

On je dodao da je u ovom trenutku izvjesnije da će imati slabiji sastav na proljeće, bar po imenima.

"Ako neko i ode, ništa se neće promijeniti u našim ciljevima", dodao je.

Da li su stigle neke konkretne ponude za fudbalere Crvene zvezde?

"Koliko ja znam - ne. Za sada - ne".

Možete li za nekog igrača da kažete: "Ne"?

"Naravno", rekao je, prije nego se ogradio:

"Ali, gleda se odnos važnosti igrača i cijene. Svi volimo da kupimo za male i prodamo za velike pare. Postoje igrači koji su nam bitni i za njih se svaka ponuda drugačije razmatra".

"Neću sada o tome kako su odlazila Zvezdina djeca"

Kada smo razgovarali o imenima, Janković je sam izabrao od kog momka želi da počne.

"Ono što sam ja imao kao želju je Miloš Kosanović", potvrdio je Janković da Crvena zvezda želi defanzivca Krakovije.

"On može da igra na dva mjesta u odbrani, jednim udarcem pojačali bismo konkurenciju na dvije pozicije. Garantujem za njega u smislu mentaliteta, jer ga znam, kao što sam garantovao za Mudrinskog i Pantića, pa i Milijaša. Meni su njihove 'glave' jako bitne da bismo prestali da pričamo o mentalitetu, pristupu utakmici, kako je protivnik želio više pobjedu od nas i kako naši igrači idu noću lijevo-desno. Ako mogu da učestvujem u selekciji kada je dovođenje igrača u pitanju, uvijek ću se zalagati da dođe neko ko će Crvenu zvezdu, u kojoj sam odrastao, gledati na pravi način".

Kaže da je Kosanović upravo taj.

"Kosanović se po svim tim parametrima uklapa, plus je mlad, plus igra na najdeficitarnijoj poziciji u Evropi - lijevi štoper/lijevi bek. Mnogo ulažem u formiranje mišljenja o nekom igraču, a kad kažem da je on taj, stajem stoprocentno iza njega i znam da on neće to povjerenje da zloupotrijebi. Zato Mudrinski ili Pantić nemaju problem sa pristupom".

Tokom intervjua, Janković je indirektno dva puta "spomenuo" Đorđa Despotovića iz Spartaka. Prvo kada je pričao da Zvezda ne smije da gubi svoju djecu, a onda i kada je govorio o tome da je u mladoj reprezentaciji imao pravi tim, pravu ekipu.

"On mi se dopada kao igrač. Poznata je moja želja da se vrati u Zvezdu. Njegov odlazak je bio bolan, ne samo za njega koji je otišao čist sa idejom da su mu vrata jednog dana otvorena, već i za Crvenu zvezdu zbog načina i razloga zbog kojih je otišao. I ne samo on..."

Koji su to razlozi?

"Neću da otvaram to. Sada. To je nešto što nas je dosta koštalo, a ne mislim na milione. Mijenjala se grupa ljudi koja je rukovodila klubom, ali je svejedno velika grupa igrača u proteklom periodu otišla na loš način. Bilo da se Đorđe vrati, jer on zna šta je Crvena zvezda i ima stabilnu 'glavu', ali ne znam koliko je to realno. Prvo, kada nemaš novca moraš da formiraš prioritete, a to nije dovođenje napadača".

Janković je obrazložio...

"Nije rezon, jer imamo Elija Babalja i Natanijela Asamou, tu je Ognjen Ožegović. A, na sve to nemamo lovu. Uđeš u samoposlugu sa 300 dinara i hoćeš da napraviš gala ručak. Kako? Kupiš prvo paštetu da nahraniš stomak, pa vidiš da li ti je ostalo za još nešto. Moram da počnem od 'zadnje' linije, naravno".
"Kako da dođe Silva kad nam Sloboda pušta mjenicu?"


Tu bi svakako mogao, pored Kosanovića, da zaigra i Slobodan Medojević?

"Moje mišljenje i o njemu i o ostalima može lako da se iskaže. Kad sam birao ljude s kojima ću u rat - odabrao sam njih. Time sam sve rekao. Za koga se opredijeliš kad je bitno, to su momci kojima si dao 'glavu u ruke'. Kad smo kod mlade reprezentacije, najbitnije utakmice igrali smo na kraju kada smo već sedmoricu igrača 'gurnuli' u seniorski tim i morali smo da se snalazimo", podsjetio je Janković i nastavio:

"Svaki odlazak igrača je jednog od ovih koji ostaju osnažio i oni su uzimali odgovornost. Među njima je i Medojević. On je ciklus kvalifikacija počeo kao igrač s klupe i došao do kapitenske trake, koju je opravdavao svakog dana! Birajući takve ljude stvorio se tim koji pobeđuje. Zato je iluzorno pitati me za njega, jer su to momci s kojima sam prošao mnogo toga i kojima vjerujem igrački i ljudski".

Miloš Ninković već dvije godine priča da želi da dođe u Crvenu zvezdu, Crvena zvezda već dvije godine priča da želi da dovede Miloša Ninkovića. Ali, novca nije bilo ni tada, ni sada. S tim što se sada primakao rastanak između igrača i Dinama.

Ninković je u Beogradu, pričao je sa ljudima iz kluba, tražio način da dođe u Zvezdu?

"Ukoliko postoji mogućnost da se on pojavi, ja bih bio presrećan. Igrač takvog formata i iskustva može mnogo da nam donese. Mi smo generalno mlad tim, koji je imao i oscilacija logično. Igrač njegove klase bi nam mnogo značio, ali ne znam koliko je realno. Znam da dečko ima ugovor na još šest mjeseci u Kijevu i da postoji prostor da se nešto napravi. Ako se to dogodi, bio bih presrećan", uzdržan je Janković, svjestan da se Dinamo neće tek tako razići sa Beograđaninom.

Da li ćete dovesti Tijaga da Silvu iz Slobode? Brazilca povezuju sa Zvezdom već dugo..

"Znam, ali imaš Slobodu koja ti pusti mjenicu i zakuca te sa blokadom. Ne znam koliko je realno u cijeloj toj priči govoriti o transferima, jer se zna da ne možemo da platimo igrača. Da novac postoji, valjda bi prvo morali da namirimo igrače koje imamo, pa tek onda da gledamo na pojačanja. Ti platiš nekoga i on dođe u svlačionicu sa momcima koji nisu dobili ništa... Moraš i o tome da misliš", rekao je Janković nešto o čemu malo ko razmišlja kada pompezno najavljuje brojna pojačanja na "Marakani".

Gdje ćete ići na pripreme?

"Još ne znam. Dostavio sam datume, spisak utakmica, karakter protivnika i sve što mi je potrebno i klub je uzeo da to riješi u narednih nekoliko dana", slegao je ramenima mladi trener Crvene zvezde Aleksandar Janković, uz pozdrav svim čitaocima MONDA.

Opširnije sutra!

(Nikola Janković - MONDO, foto: Petar Stojanović - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC