• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liga šampiona: Ibra, Mekses, Seltik...

U četvrtak žrijeb za nokaut fazu Lige šampiona. U "bubnju" devet klubova koji su bili prvaci Evrope. Čelsi neće braniti trofej.

 Liga šampiona: Ibra, Mekses, Seltik...  Izvor: MONDO

Prošla je jedna od najzanimljivijih grupnih faza Lige šampiona u njenoj istoriji, a u četvrtak u Nionu biće odlučeno ko će se na koga namjeriti u nokaut rundi.

Prošlosezonski prvak Evrope, Čelsi, neće biti u prilici da brani trofej, ali je zato u sljedeću rundu prošlo devet nekadašnjih osvajača titule.

Zanimljivo, samo pet klubova, koji su i prošle sezone bili u nokaut fazi, i sada su ušli među 16 najboljih. To su: Bajern Minhen, Barselona, Arsenal, Milan i Real Madrid. Dvije od 16 ekipa koje su se našle u nokaut fazi, nisu počele takmičenje u grupi, već iz kvalifikacija. To su: debitant Malaga i škotski Seltik.

U drugu rundu Lige šampiona, kao pobjednici grupa, plasirali su se:

Pari Sen-Žermen, Šalke, Malaga, Borusija Dortmund, Juventus, Bajern, Barselona i Mančester junajted.

Kao drugoplasirani u grupu od 16 najboljih timova Evrope plasirali su se:

Porto, Arsenal, Milan, Real Madrid, Šahtjor, Valensija, Seltik i Galatasaraj.

Najviše predstavnika ima Španija: Malaga, Barselona, Real Madrid i Valensija. Nijemci imaju tri tima u TOP16 fazi: Borusija Dortmund, Šalke i minhenski Bajern.

Po mnogo čemu, minula grupna faza Lige šampiona bila je istorijska. Prvi put otkako je napravljen ovakav format takmičenja, branilac trofeja nije prošao grupu. Riječ je, naravno, o Čelsiju. Četiri kluba iz Španije su se plasirali u osminu finala Lige šampiona, što je prvi put još od sezone 2008/09.

Zlatan Ibrahimović je postao prvi igrač koji je postigao golove igrajući za šest različitih timova u Ligi šampiona! A Kaka je postao najefikasniji Brazilac u Ligi šampiona. Dao je ukupno 28. golova i prestigao je Rivalda.

Kluž je postao prvi klub iz Rumunije koji je osvojio 10 bodova u Ligi šampiona i prvi klub iz Rumunije koji je pobedio Mančester junajted na Old Trafordu. Ali, nije uspio da prođe grupu.

Najveća iznenađenja grupne faze takmičenja svakako su Malaga i Seltik. Malaga je debitovala u Ligi šampiona, ali ne samo da je prošla grupu, nego je to učinila kao prvoplasirana u konkurenciji Milana, Zenita i Anderlehta.

Seltikova pobeda nad Barselonom 2:1, uz posjed lopte od samo 16 odsto(!) i dalje se prepričava, a i prepričavaće se. Natjerala je na suze legendarnog muzičara Roda Stjuarta, a jednu novinarku da pokaže grudi...

Šalke je kao prvoplasirana ekipa u svojoj grupi otišao u nokaut fazu, ali je, u međuvremenu, promijenio trenera. Hub Stivens je otpušten, a na njegovo mjesto imenovan je Jens Keler.

Uz Čelsi, najneprijatnije iznenađenje je Mančester siti. Engleski šampiona je završio takmičenje u "grupi smrti" bez pobjede, a nije uspio ni da se plasira u Ligu Evrope.

Po mnogima, duel 1. kola Grupe D, Real Madrid - Mančester siti (3:2) bio je najbolji u grupnoj fazi takmičenja. Šta se sve događalo na "Santijago Bernabeu" u finišu utakmice teško je prepričati. Vodio je Siti 2:1, ali je Real nekako uspio, ne samo da dođe do boda, već i da pobjedi!

Najljepši gol grupne faze Lige šampiona... Ma, ima li tu dileme, uopšte?

Naravno, gol Filipa Meksesa protiv Anderlehta.

(MONDO - foto: AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC