• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Spaleti odbrusio navijačima Zenita

"Tolerancija znači boriti se protiv bilo kakve gluposti", odgovorio je trener Zenita na ksenofobično-rasne zahtjeve navijača

 Spaleti odbrusio navijačima Zenita  Izvor: MONDO

"Mi nismo rasisti, ali odsustvo tamnoputih fudbalera vidimo kao dio važne tradicije našeg kluba", saopštili su između ostalog u svom "Manifestu" navijači Zenita iz Sankt Peterburga i izazvali dosta bure ne samo u domaćim okvirima.

Čelnici kluba morali su da reaguju, tim prije što kao vlasnik figurira gigant "Gasprom", kompanija koja posluje širom svijeta, a sponzoriše još neke klubove u Evropi, poput Šalkea ili Crvene zvezde.



U ime Zenita progovorio je Italijan, trener Lućano Spaleti.

"Tolerancija je za mene sposobnost da se razumiju i prihvate razlike. Takođe, tolerancija znači boriti se protiv bilo kakve gluposti", rekao je Spaleti.

Problemi u Zenitu sa navijačima, koji su se prije toga sukobili samo sa navijačima ostalih klubova (najviše Spartaka iz Moskve) počeli su ljetos, kada su za 80 miliona evra dovedeni tamnoputi Hulk i Aksel Vitsel, a takođe tamnoputi Jan M'Vila nije prihvatio ponudu, jer je dobijao pretnje smrću.

Hulku je navijač ostavio pokušaj montažne bombe na parkingu, i sam je dobijao prijetnje smrću. Hulk i Vitsel su prvi tamnoputi fudbaleri koji su zaigrali za Zenit...

"Klub će se boriti protiv ksenofobije i rasizma. I ja ću učiniti sve da objasnim ljudima šta je tolerancija i da je potrebno poštovati druge kulture i tradicije", dodao je Spaleti.

Sportski direktor Zenita Ditmar Bajersdorfer takođe je odbacio zahtjev navijača da se "crnci i homoseksualci udalje iz ekipe".


"Želimo da osvojimo titulu i budemo konkurentni u međunarodnim utakmicama. Selekciju igrača pravimo bez ikakvih ograničenja u odnosu na porjeklo, vjeroispovjest ili boju kože", rekao je Bajersdorfer.

Prošlogodišnji šampion Zenit poslije 19 odigranih kola u Premijer ligi Rusije zauzima treće mjesto sa pet bodova zaostatka u odnosu na CSKA iz Moskve, a sve uprkos zvučnim pojačanjima. Zbog plate koju su dobili Hulk I Vitsel u početku su se bunili standardni prvotimci i reprezentativci Rusije Igor Denisov i Igor Keržakov koji su bili suspendovani i udaljeni sa treninga prvog tima.

Navijači Zenita, između ostalog, u svom "Manifestu" saopštili su:

"Hoćemo samo igrače iz naših bratskih, slovenskih nacija kao što su Ukrajina i Bjelorusija, a podržali bismo igrače i iz baltičkih država ili Skandinavije. Sa njima dijelimo isti mentalitet i istorijsko i kulturno nasljeđe".

(MONDO, foto: fc-zenit.ru)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC