• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praznici nam stižu, praznici nam stižu...

Ljubitelji Premijer lige, kreće novogodišnje "ludilo". To obožava Mančester Junajted, ali ne i Everton, Njukasl...

 Praznici nam stižu, praznici nam stižu...  Izvor: MONDO

Vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika za fudbalere u Premijer ligi znači samo jedno - pakao!

Dok veći dio planete uzima odmore, provodi vreme tradicionalno u krugu porodice, organizuje ručkove i posjete, dio tradicije u Engleskoj je da fudbaleri igraju gotovo svaka tri dana. Od ovog vikenda, premijerligaši kreću u surov tempo.

Igraće 22/23. decembra, pa na "Boxing Day", dan poslije Božića po gregorijanskom kalendaru, 26. decembra, pa 29/30. decembra, dan prije Nove godine i odmah dan poslije dočeka, 1. januara 2013, dok su neki dobili "slobodno" do drugog dana Nove godine...

Neki su, recimo, kao Maruan Felaini iz Evertona sami sebi dali slobodno do 2. januara. Belgijanac marokanskog porijekla udario je glavom u grudi Rajana Šonkrosa iz Stouk Sitija, pa je zbog toga suspendovan na tri utakmice. On neće igrati protiv Vest Hema, Vigana i Čelsija, vratiće se tek za duel sa Njukaslom naredne godine.

Ujedno, okršaj Evertona i Čelsija 30. decembra na "Gudison Parku" u Liverpulu najzvučniji je duel ovog desetodnevnog burnog perioda u Premijer ligi u koji lider Mančester Junajted ulazi sa šest bodova prednosti u odnosu na gradskog rivala Sitija, dok su Čelsi, Totenhem, Arsenal i Everton daleko iza. Da ne pominjemo Liverpul.

Upravo će Sitiju biti jako teško da isprati Junajted u ovom periodu. Ne toliko zbog teškog rasporeda, već zbog broja povrijeđenih igrača. Menadžer Roberto Manćini trenutno ima najviše problema da sastavi startnu postavu, mada brige muče i sera Aleksa Fergusona.

U Sitiju trenutno su povrijeđeni Aleksandar Kolarov, Vensan Kompani, Džejms Milner, Samir Nasri, Mika Ričards i Džek Rodvel. Velika većina njih vjerovatno bi se našlo u najjačoj postavi koju bi Manćini izveo, da može. Na drugoj strani grada, Ferguson ne može da računa na Andersona, Majkla Kerika, Džonija Evansa, Šinđija Kagavu, Rafaela, Nanija i dvojicu "klinaca" Vilijama Kina i Nika Pauela.

Junajted gostuje Svonsiju, pa dočekuje Njukasl i Vest Bromvič Albion u tri dana, prije nego što 1. januara otputuje u Vigan. Siti dočekuje Reding, pa ide u Sanderlend i Norič, prije nego što će 1. januara odigrati sa Stoukom na "Etihadu".

Sa utakmicom manje od ostalih, povratnik sa FIFA svjetskog prvenstva i svrgnuti prvak Evrope Čelsi, prevashodno će razmišljati kako da odbije napade Totenhema, Arsenala i Evertona, kada je treće mjesto u pitanju, nego što će biti realno da isprati mančesterske rivale.

Bez Oriola Romeua, Danijela Staridža (sprema se za transfer u Liverpul, a i povrijeđen je), Rajan Bertranda i kapitena Džona Terija, a sa suspendovanim Džonom Obijem Mikelom (vraća se 26. decembra), privremeni menadžer Rafael Benitez pokušaće da pobijedi Aston Vilu kod kuće i Norič Siti u gositma, prije nego što dan prije dočeka Nove godine otputuje na "Gudison" gdje je Čelsi gubio i u slavnim vremenima, sa Didijeom Drogbom i mlađim Frankom Lampardom.

Kiks rivala sa zapada Londona, pokušaće da iskoriste timovi sa sjevera prestonice. Totenhem, bez Emanuela Adebajora, Benoe Asu-Ekotoa i Žonea Kabula dočekuje Stouk Siti, pa ide na noge Aston Vili i Sanderlendu, prije nego što ugosti Reding 1. januara. Da "sparsi" ne igraju toplo-hladno, moglo bi da se kaže da tim Andrea Viljaša-Boaša ima povoljan raspored, ali Aston Vila se digla iz krize, a Sanderlend je uvijek "pogan" na domaćem terenu.

Šta napisati za Arsenal? Nekad bismo konstatovali da utakmice protiv Vigana, Vest Hema, Nukasla i Sautepmtona predstavljaju "parče torte" za "tobdžije" i Arsena Vengera, ali ove sezone bi i polovičan uspjeh Arsenala u ovom periodu bio skoro pa uspjeh za posrnuli klub. Povoljna okolnost za Vengera je to što su mu povrijeđeni "samo" Abu Dijabi, Lukaš Fabijanski, Injasi Migel i Andre Santoš, igrači koji ne utiču previše na igru.

Everton će u jurnjavu za treću poziciju morati bez Felainija, ali Dejvid Mojes pored njega neće moći da računa na veliki broj povrijeđenih igrača, kandidata za startnih 11, a to su Viktor Aničebe, Toni Hibert, Kevin Miraljas i kapiten Filip Nevil. "Karamele" nemaju veliki izbor igrača i ove povrede možda su i značajnije za Mojesa od onih koje imaju Manćini i Fegruson. Ali, Everton ima sistem gdje svako može lako da bude odmijenjen, pa ne bi trebalo da začudi da poslije Vest Hema, Vigana, Čelsija i Njukasla budu još bolje plasirani od šestog mjesta.

Na kraju, Liverpul i to samo zbog veličine kluba i broja navijača širom svijeta. Ne i zbog pozicije, jer sa 12. mjesta i 22 osvojena boda od mogućeg 51 ne zaslužuju da budu pomenuti... Tim Brendana Rodžersa ove sezone ima učinak 5-7-5, uz gol-razliku 23:23. Stoga, pred utakmice sa Fulamom, Stoukom, Kvins Park Rendžersom i Sanderlendom očekujte "realnih" šest bodova, od 12 mogućih.

Rodžers nema mnogo povrijeđenih a ključnih igrača: Osama Asaidi, Fabio Borini, Martin Keli, Nuri Sahin.

Ipak, nije sve u rasporedu, broju povreda i suspenzija. Ima nešto i u tradiciji, bioritmu, navikama. Mančester Junajted postigao je 155 golova od osnivanja Premijer lige, u navedenom periodu, dok je Everton primio čak 103, Njukasl 94, Totenhem 89, Vest Hem 86... I Arsenal voli da igra za praznike, njegovi igrači postigli su 124 gola prije i poslije Nove godine.

Liverpul je pogađao 119 puta u tom periodu, Čelsi imao gol manje.

Mančester Junajted pobijedio je 17 puta i izgubio samo jednom na Boxing day (26. decembra) i ima osam pobjeda u nizu. Čelsi nije izgubio sedam godina za Boxing day, ali je četiri puta odigrao neriješeno u posljednjih pet sezona, dok je Siti u tom periodu imao skor 4-1-0.

Liverpul je izgubio samo jednu od posljednjih deset utakmica na Boxing day...

Kako izgleda tabela Premijer lige u decembru u poslednjih pet sezona? Prvi su Mančester Junajted i Arsenal, kod bi Njukasl bio u zoni ispadanja...

Izvor: Daily Mail

MANČESTER JUNAJTED (42): Svonsi (23. decembar), Njukasl (26. decembar), Vest Bromvič Albion (29. decembar), Vigan (1. januar)... Povrede: Anderson, Majkl Kerik, Džoni Evans, Šinđi Kagava, Vilijam Kin, Nani, Nik Pauel, Rafael.

*napomena: tamnim slovima označena su gostovanja.

MANČESTER SITI (36): Reding (22. decembar), Sanderlend (26. decembar), Norič (29. decembar), Stouk (1. januar)... Povrede: Aleksandar Kolarov, Vensan Kompani, Džejms Milner, Samir Nasri, Mika Ričards, Džek Rodvel.

ČELSI (29, utakmica manje): Aston Vila (23. decembar), Norič (26. decembar), Everton (30. decembar), Kvins Park Rendžers (2. januar)... Povrede: Oriol Romeu, Danijel Staridž, Rajan Bertrand, Džon Teri. Suspenzije: Obi Mikel (vraća se za Boxing Day).

TOTENHEM (29): Stouk (22. decembar), Aston Vila (26. decembar), Sanderlend (29. decembar), Reding (1. januar)... Povrede: Emanuel Adebajor, Benoa Asu-Ekoto, Žone Kabul.

ARSENAL (27): Vigan (22. decembar), Vest Hem (26. decembar), Njukasl (29. decembar), Sautempton (1. januar)... Povrede: Abu Dijabi, Lukaš Fabijanski, Injasi Migel, Andre Santoš.

EVERTON (27): Vest Hem (22. decembar), Vigan (26. decembar), Čelsi (30. decembar), Njukasl (2. januar)... Povrede: Viktor Aničebe, Toni Hibert, Kevin Miraljas, Filip Nevil. Suspenzije: Maruan Felaini (vraća se za 2. januar).

LIVERPUL (22): Fulam (22. decembar), Stouk (26. decembar), Kvins Park Rendžers (30. decembar), Sanderlend (2. januar)... Povrede: Osama Asaidi, Fabio Borini, Martin Keli, Nuri Sahin.

(N. Janković - MONDO, foto: Beta/AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC