• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ronaldo traži Mesijev tretman

Sada kada Lionel Mesi zarađuje oko 30 miliona evra godišnje u Barseloni, Realu će biti još teže da zadrži Ronalda sa tri puta manjom platom...

 Ronaldo traži Mesijev tretman  Izvor: MONDO

Kristijano Ronaldo uveliko je bio tužan, nije slavio golove za Real Madrid, najavljivao je da će da ode, a onda su stvari postale još gore.

Njegov najveći rival Lionel Mesi preko noći dobio je novi ugovor od Barselone, koji mu na godišnjem nivou garantuje zaradu od 16 miliona evra, s tim da će ta astronomska plata rasti iz godine u godinu do 21 miliona u posljednjoj sezoni.

Da stvari budu još gore po Real, koji je sljedeći na potezu, Mesi u ugovoru ima gomilu bonusa, koje će rutinski ostvariti, pa je realno da će svake godine, samo od Barse, dobijati više od 30 miliona evra. To je tri puta više od onoga što Ronaldo zarađuje u Madridu po aktuelnom ugovoru, a jedan Samuel Eto u Anžiju ima 22 miliona evra godišnje.

Naime, Barselona je ponudila Mesiju ugovor u kom stoji da će dobiti bonus ako odigra 65 odsto utakmica u sezoni, a on ih odigra 95 odsto. Ako se povrijedi, utakmice koje su odigrane dok on nije bio u stanju da nastupi ne računaju se u ukupan skor. Možete li da zamislite trenera koji će ga izostaviti zdravog sa svake treće utakmice?

Takođe, Mesi će dobiti bonus i ako se Barselona plasira u Ligu šampiona. Ovo je suludo komentarisati.

A, Ronaldo?

Dok mu iz Pariza šeici na čelu Pari Sen Žermena šalju pozivnicu u stilu: "Dođi, bićeš najplaćeniji" (recimo Zlatan Ibrahimović zarađuje 19,5 miliona evra godišnje), on je opet tužan i najavljuje da neće proslaviti sljedeći gol za Real, koji je u rezultatskoj krizi. To ne važi samo za portugalsku gol-mašinu koja melje i ove sezone.

Mnogi će osuditi Ronalda da je razmažen, ali posmatrajmo stvari iz njegovog ugla.

Barselonu niko nije morao da "vuče za uši" da u sezoni rekorda Mesiju pojača ugovor, čak šesti put od kada je postao profesionalac. Jednostavno, čovjek koji je postigao 90 golova za godinu dana mora da zarađuje najviše na svijetu. Da li je onda Ronaldo u pravu kada smatra da i sam zaslužuje više od deset miliona godišnje, koliko zarađuje i Rikardo Kaka?

Realno - jeste!

Od kada je došao u Madrid iz Junajteda, računajući i reprezentaciju Portugala, 27-godišnji Portigalac postigao je 189 golova uz 43 asistencije na 202 utakmice i bio presudna ličnost u prekidu Barselonine serije od tri uzastopne titule. U isto vrijeme, Mesi je na 218 utakmica postigao za Barsu i Argentinu 208 golova, uz 68 asistencija, što je bolji učinak, ali ne tri puta bolji.

Španska "Marka", naklonjena Realu, piše da Ronaldo traži samo isti tretman u Madridu kakav Mesi ima u Barseloni. Ne samo u smislu novca (naravno, to je najvažnije), već i u smislu pažnje, poštovanja, itd. To možda i nije realno, jer je Argentinac već 12 godina u klubu, od svoje 13. godine, dok je Ronaldo došao prije tri i po godine i bio plaćen skoro 100 miliona evra.

Mnogi smatraju da prvi čovjek Reala Florentino Perez mora da reaguje ako ne želi da izgubi Ronalda u junu, ali i podsjećaju da on ima nešto drugačiju situaciju u svojoj kući nego što je to slučaj sa predsjednikom Barselone Sandrom Roselom. U Barsi, gdje je 70 odsto ekipe odraslo u La Masiji, fudbalskoj akademiji kluba, vlada veće jedinstvo nego u Realu, koji je sastavljen po sistemu "galaktikosa".

Logično, među Madridistima ima veće zavisti i manje iskrenog prijateljstva, pa se Perez tako plaši da bi, kada bi Ronaldo zarađivao 30 miliona godišnje, na njegova vrata mogli da zakucaju i neki drugi igrači.

Dok na klupskom nivou zaostaje, Ronaldo prati Mesija po zaradama van terena. Argentinac tu od ugovora sa Adidasom, EA Sportsom, Dolče i Gabanom, Pepsijem i Herbalajfom zarađuje oko 20 miliona dolara godišnje. Ronaldo, recimo, ima jače ugovore na privatnom planu i ako bi dobio sličan ugovor kao Mesi u Barseloni, postao bi najplaćeniji fudbaler svijeta ispred Mesija, Dejvida Bekama, Samuela Etoa, Vejna Runija i Zlatana Ibrahimovića.

Još jedna stvar bitna je. Nedavno su španske vlasti izglasale zakon po kojem je porez na doprinose 52 odsto, a ne više 23 odsto koliko su plaćali fudbalski timovi iz Primere za svoje igrače i trenere. Možete li da zamislite onda koliko Mesi zaista košta Barselonu?

Da li je Real spreman da to uradi? Ako nije, ima ko jeste.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC