• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bane Ivanović: Markec ima potencijal za Čelsi

Najbolji fudbaler Srbije za 2012. godinu govorio o uspehu Čelsija, o tome kakav je čovjek Didije Drogba, šta je najbolje za Lazara Markovića...

 Bane Ivanović: Markec ima potencijal za Čelsi Izvor: MONDO

Kakva godina za Branislava Ivanovića!

Momak, rođen u Sremskoj Mitrovici prije 28 godina, napravio je impresivnu fudbalsku karijeru. Od lokalnog tima, preko OFK Beograda, pa moskovske Lokomotive, do londonskog Čelsija i jedne od najboljih svjetskih liga u kojoj je ostavio i ostavlja dubok trag.

"We have Ivanoviiiić, we have Ivanoviiić", još mi odzvanja u glavi skandiranje jednog zaposlenog u Čelsiju, domu aktuelnog prvaka Evrope, koji radi na organizovanju stadionskih tura za turiste i koji tako dočekuje svakog za koga čuje da je iz Srbije.

Neusmnjivo je da je Branislav Ivanović utkao sebe u istoriju Čelsija, prvog i, za sada, jedinog kluba iz Londona koji je osvojio titulu prvaka Evrope.

U 2012. godini, u finalu Lige šampiona u Minhenu, Čelsi je na penale dobio minhenski Bajern, a Bane Ivanović je sa srpskom zastavom podigao "ušati" pehar. Srbin Bane Ivanović.

Za Fudbalski savez Srbije nije bilo dileme kom igraču dodijeliti Zlatnu loptu za 2012. godinu.

"Ovo je san svakog fudbalera, ovo je najveće priznanje koji jedan fudbaler može da dobije", rekao je Ivanović u ponedjeljak na dodjeli priznanja u beogradskom hotelu "Metropol", samo dan nakon što je njegov Čelsi razmontirao Aston Vilu na sitne dijelove, dobivši je čak 8:0, što je druga najubjedljivija pobjeda u istoriji Premijer lige.

Toj goleadi doprinio je i Ivanović, koji je dao jedan gol. Ukupno ih je ove sezone dao četiri u Premijer ligi, što ga čini najefikasnijim defanzivnim igračem u cijeloj ligi!

"Fudbal je kolektivni sport. Bez saigrača i kluba, ali i reprezentacije, ovo ne bih mogao da ostvarim", rekao je uvijek skromni fudbaler Čelsija i kapiten srpske fudbalske reprezentacije.

Obučen u elegantno crno odijelo, sa crnom kravatom, Ivanović je strpljivo odgovarao na pitanja novinara, koji su ga, razumljivo, "salijetali".

Šta može Čelsi? Mnogo toga se promijenilo od maja i Minhena, otišao je Didije Drogba, ekipa je podmlađena, u međuvremenu je došao Rafael Benitez koji je dočekan na nož, ali polako pridobija povjerenje ljubitelja kluba iz jugozapadnog dijela Londona.

Prethodni dobitnik Zlatne lopte FSS bio je Aleksandar Kolarov, a njegov Mančester siti je prošle sezone poslije mnogo decenija osvojio titulu prvaka Engleske. Sada je dobitnik Branislav Ivanović.

"Eliminisani smo iz Lige šampiona, jer je ekipa podmlađena i nedostajalo je malo više iskustva. Zapali smo u težak period, ali se nadam da ćemo ga pregurati. Sada su najvažnije naredne dve utakmice, od kojih, čini mi se, zavisi cijela sezona. Ako te dve utakmice budemo dobili, onda bismo mogli i da se umiješamo u borbu za titulu. Rekao bih da su te dve naredne utakmice možda i odlučujuće", rekao je Ivanović.

Kako su se igrači navikli na Beniteza? U međuvremenu, Čelsi je izgubio finale klupskog prvenstva svijeta od Korintijansa, ali je uhvatio ritam u engleskoj ligi.

"Svakom treneru je potrebno vrijeme. Benitez ima ideju i svoju filozofiju i potrebno je da prođe vrijeme da se to prenese na ekipu, da iz utakmice u utakmicu budemo bolji i jači. Ako bude ostao na duže staze, možda će i biti rezultata", kaže Ivanović.

U posljednje vrijeme, Benitez daje šansu mlađim igračima, poput Marku Marinu, Lukasu Pijazonu... Priča se i o tome da je Lazar Marković, zvanično najbolji igrač u Srbiji, na putu da ode u klub sa Stamford bridža. Šta o tome misli Ivanović, koji je u Čelsiju već petu godinu?

"Lazar ima fenomenalan potencijal. I njemu je potrebno vrijeme da još malo sazri i dostigne nivo za vrhunski klub. I ne samo on, nego još nekoliko naših igrača, koji zaistaju imaju kvalitet. Neophodno je da igra u kontinuitetu, da postiže golove...", kaže Ivanović.

A da li je sada pravo vrijeme za Markovića da ode u Čelsi i tako jaku ligu?

"Nije na meni to da komentarišem, ali smatram da ima potencijal za Čelsi", odgovorio je defanzivac londonskog kluba.

Čelsi bi sigurno bio još veći konkurent za titulu prvaka Engleske, a vjerovatno i da brani trofej u Ligi šampiona da je ostao Didije Drogba. Čovek-gol, čovjek koji je presudno uticao na ogroman uspjeh londonskog kluba u 2012. godini.

Htio je Drogba da dođe u Čelsi na kratkoročnu pozajmicu iz Kine, kako bi ostao u formi za Afrički kup nacija. FIFA mu to nije dozvolila. Ali, nedavno je pokazao koliko voli Čelsi i doskorašnje saigrače. Svima je poklonio prstenje sa ugraviranim imenima i trofejom Lige šampiona.

"Ostavio nas je sve bez riječi! Sve što bih rekao o tome, vjerovatno bih pokvario cjelokupni utisak. Sve je držao u tajnosti. Okupio nas je za tri sata, niko nije znao ništa. I onda nam je svima dao po prsten, ostali smo šokirani, zaprepašćeni. On je veliki igrač, veliki čovjek", rekao je Ivanović.

Priča se da bi Drogba mogao u Juventus...

"Neko me je od novinara pitao ko je najteži igrač za čuvanje. Nikad nisam igrao protiv Drogbe, osim na treningu, i nadam se da neću nikad! On je majstor. Nadam se da se neće vratiti u Evropu, osim u Čelsi", nasmijao se defanzivac Čelsija.

Iza Ivanovića je lijepa godina, donekle pomućena neuspjehom sa reprezentacijom u ključnim kvalifikacionim mečevima za plasman na Mundijal u Brazil. I onaj "sukob" sa selektorom Sinišom Mihajlovićem, koji je bio centralna tema fudbalske javnosti između utakmica sa Belgijom i Makedonijom. Ivanović, iako kapiten, nije počeo meč protiv Makedonije u Skoplju. On je, zajedno, sa Kolarovim, "platio" cijenu zato što nije ispunjavao zamisli Mihajlovića u utakmici protiv Belgije.

Bane kaže da to što se desilo ne bi ni nazvao problemom i da je to prošlost.

"To što se desilo ne bih nazvao nekim velikim problemom, već nekom uobičajenom stvari, nešto što se dešava. Sve je to ostalo iza nas. Najvažnije je da sada pokažemo da imamo kvalitet, da budemo bolji, da vratimo vjeru u naš fudbal. Mislim da imamo odlične mlade igrače, koji imaju kvalitet i potencijal i samo napornim radom možemo da dođemo do uspjeha", rekao je Ivanović.

Nedeljama unazad priča se o utakmici koja neće biti samo tom već više od igre. U martu će u Zagrebu Srbija igrati protiv Hrvatske u kvalifikacijama za Mundijal. Pobjeda bi vratila "orlovima" nadu da će otići u Brazil.

"Biće to specifična utakmica. Bez obzira na trenutnu formu, tabelu... to je posebna utakmica. Možda je naša šansa u tome što ne možemo mnogo da izgubimo, ali možemo mnogo da dobijemo, dakle da profitiramo iz te rasterećenosti. Ali, do marta ima još vremena. Najvažnije je da svi budemo zdravi, da igramo, budemo spremni", rekao je Ivanović.

Njegova želja izrečena za govornicom prilikom ceremonije sve je rekla:

"Želja mi je da 2013. bude godina srpskog fudbala i uspjeha i da se za godinu dana nađemo na ovom mjestu i pričamo o njima".

Iz Banetovih usta u Božje uši!

(P. Vujić, MONDO - foto: MN Press i AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC