• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Antić: BiH može u Brazil

Bivši selektor reprezentacije Srbije i novi trener Šandong Lulenga smatra da selekcija BiH može da se plasira na Mundijal u Brazilu 2014. godine.

 Antić: BiH može u Brazil Izvor: MONDO

Jedini trener koji je vodio tri najveća španska kluba, Real Madrid, Barselonu i Atletiko, u intervjuu za “Nezavisne novine” pohvalio je selektora BiH Safeta Sušića, a pričao je i o novom izazovu koji ga očekuje u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

"BiH ima kvalitetnu ekipu, što je i pokazala u dosadašnjem toku kvalifikacija za Mundijal. Safet Sušić radi odličan posao i smatram da će BiH konačno izboriti nastup na neko veliko takmičenje. Bio bi to veliki uspeh i veliki podsticaj za budućnost fudbala u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru i ostalim bh. gradovima", rekao je 64-godišnji Antić za “Nezavisne novine”.

Proslavljeni stručnjak odmah je stavio do znanja da ne želi da komentariše dešavanja u srpskom fudbalu.

“Nije da nemam šta da kažem, riječ je o principu”, podvukao je Antić.

Osim klupe Srbije, Antić nije radio van Španije, a sada ga čeka izazov u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta.

“Na moje iznenađenje, dobio sam poziv čelnika Šandong Lulenga da se nađemo u Frankfurtu. Ponuda je bila ozbiljna i dogovor je brzo postignut. Prethodno sam, naravno, dobro izvagao situaciju u svjetskom fudbalu, što mi je pomoglo da se odlučim za novu avanturu. Razgovarao sam i s Ljubišom Tumbakovićem i Slobodanom Santračom, koji su, takođe, sjedili na klupi Šandonga, i oni su mi rekli da je riječ o dobro organizovanom klubu”, objasnio je Antić kako je došlo do saradnje sa Kinezima.

Nesporna je činjenica da je Kina jedna od rijetkih zemalja u svetu koja se na najbolji način sukobljava sa krizom. Ali, tamo postoji i veliki interes da se fudbal podigne na viši nivo, tako da novac nije jedini razlog zašto se stručnjaci i igrači odlučuju za odlazak u Kinu. On je samo sredstvo da bi se postigao viši cilj”, dodao je Antić i istakao da se ne plaši izazova

Fudbal za mene nije samo profesija, već i strast. Imam veliku želju da podignem nivo rada u klubu, a pošto je Šandong četiri puta bio šampion Kine - posao će mi biti olakšan”.

Šandong je prošle sezone zauzeo 12. mjesto u prvenstvu, a Antić nije pod pritiskom uprave kada je riječ o ambicijama kluba u narednoj sezoni.

“O tome zasad nije bilo govora, ali nije bilo ni potrebe. Gde god da sam radio, moje ambicije su bile najviše. Verujem da će mi i filozofija prilagođavanja lokalnim uslovima pomoći da ostvarim što bolje rezultate sa Šandongom, a moj prvi zadatak biće da obnovim ponos i samopouzdanje kod svojih igrača. Nisam trener koji prioritet stavlja na sistem igre. Smatram da sistem treba prilagoditi mentalitetu nacije odnosno profilu igrača koje imaš na raspolaganju. U odabiru načina igre najvažnije je da se što bolje iskoriste pozitivne karakteristike igrača i sakriju njihove mane”, rekao je Antić.

On nije htio nikoga da izdvajao kao najboljeg fudbalskog stručnjaka današnjice.

“Život me naučio da nikada ne sabiram babe i žabe. Svaki trener ima svoju filozofiju, nijedan od njih ne radi u istim uslovima, tako da su poređenja te vrste uvijek nezahvalna”, rekao je Antić i na kraju intervjua za “Nezavisne novine” dao savjet mladim trenerima:

“ Najvažniji zadatak trenera je da gleda igrača kao osobu, da uđe malo dublje u njegov život i pomogne mu da bude kvalitetniji, ne samo fudbaler, nego i čovek. Fudbal nije samo taktika i tehnika, on je mnogo više od toga. Treba se fokusirati na timski duh, na karakter svakog fudbalera, jer ako imate psihološki jake igrače, oni će na terenu uspeti da se prilagode svakoj situaciji”.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC