• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović činjenicama šokirao zvezdaše!

Članovi skupštine FK Crvena zvezda zanijemili tokom izlaganja potpredsjednika zaduženog za finansije Nebojše Čovića.

  Čović činjenicama šokirao zvezdaše!  Izvor: MONDO

Sa 25 minuta zakašnjenja, uz izvinjenje, predsjednik Skupštine FK Crvena zvezda Svetozar Toza Mijailović otvorio je drugo zasjedanje najvišeg tijela crveno-bijelih od povratka Dragana Džajića na mjesto predsjednika kluba.

Dnevni red bio je kratak, baš kao i saopštenje da će Skupština biti održana, koje je stiglo 24 časa prije njenog početka.

"Izvinjavam se i zbog toga, ali postoje valjani razlozi za to", rekao je u uvodnoj riječi Miletić, poslije čega je Verifikaciona komisija sa Goranom Negićem na čelu utvrdila da je prisutno 85 od 149 članova.

"Konstatujem da Skupština može početi sa radom", rekao je Negić, poslije čega je Mijailović prešao na prvu od tri tačke dnevnog reda:

- Usvajanje zapisnika sa prethodne sjednice;
- Usvajanje završnog računa;
- Razno.

Zasjedanje je počelo bez prisustva trojice potpredsjednika Nebojše Čovića, Slaviše Kokeze i Ivice Tončeva. Od najviših rukovodioca kluba prisustvovao je samo predsjednik Džajić, čija je pobjeda na zvezdaškim izborima i potvrđena na prethodnoj, Vanrednoj skupštini 22. decembra prošle godine.

Jednoglasno, prisutni članovi usvojili su zapisnik sa prethodne sjednice i tada se prešlo na uvod u drugu tačku dnevnog reda, a to je usvajanje završnog računa.

Mijailović je konstatovao da su mnogi problemi sa kojima se suočavao klub tokom zime uspješno riješeni i da je takmičarski pogon spreman da krene u sportske pobjede, a prvu je trebalo zabilježiti iste večeri na istom mjestu, jer se približavao početak proljećne premijere na "Marakani": Crvena zvezda - Javor, 18.30.

Prvi čovjek Skupštine zatražio je razumjevanje od članova da se o svim problemima, prije svih finansijskim, raspravlja na narednoj sjednici kluba, koja će biti zakazana po završetku sezone, ističući da su u ovom trenutku u fokusu sportski rezultati.

Desetak minuta nakon otvaranja sjednice, u prostoriju je ušao potpredsjednik zadužen za finansije, Čović, koji je broj prisutnih članova podigao na 86. Mijailović mu je prepustio govornicu i sa nje...

"Dobar dan, izvinjavam se što sam zakasnio, ali imali smo Skupštinu u Košarkaškom klubu i uradili smo upravo ono što bi trebalo da uradimo ovdje - da usvojimo finansijski izveštaj za 2012. godinu", počeo je Čović, a onda zasuo skup poražavajućim brojkama.

"Naš finansijski rezultat u 2012. godini je negativan", rekao je Čović i otkrio da je gubitak u redovnom poslovanju skoro 11 miliona evra!?

"Bravo!" , dobacio je jedan od prisutnih.

"Ne znam samo da li vi meni ili ja vama da čestitam? Saberite se, pa mi recite ko je ovdje duže, vi ili ja", odgovorio je Čović nekome iz mase.

Potom je mirno nastavio i rekao da je ukupan gubitak na godišnjem nivou kluba 11.232.000 evra!

"U odnosu na 2011. godinu, gubitak je veći 3.830.000 evra i to dovoljno govori koliko je opasan trend u kojem se trenutno nalazimo", podigao je ton Čović, apostrofirajući da bi 2013. godina mogla da bude još gora, itd, itd. Ako se, naravno, ne napravi radikalan zaokret u načinu poslovanja.

Čović je otkrio da je klub ostvario prihod od 9,2 miliona evra,koji je za skoro 300.000 manji u odnosu na 2011, a da su rashodi "skočili" na 20,2 miliona evra!

"Intenzivno se troši nešto čega nema! Ako bi se uzelo da je naš godišnji budžet deset miliona evra, potrošili smo cijelu godinu unaprijed", reko je Čović nijemom skupu.

Dodao je da je 28 odsto prihoda stiglo od prodaje igrača (Li Adi, Andrija Kaluđerović, Miloš Trifunović, Goran Čaušić, itd) i da je suma 2,6 miliona evra, od čega je najviše inkasirano od Adija (oko 1,36 miliona evra), a najmanje od Čaušića - 22.000 evra!?

Što je još gore, bez obeštećenja otišli su Evandro Goebel, Vinisijus Pašeko, Kristijan Borha, Marko Mugoša, Nenad Kovačević, Savio Oliveira, Vladan Binić, Danijel Mihajlović i Bojan Đorđević. Na svakom od ovih "transfera" Crvena zvezda izgubila je novac, a Evandru je godišnja plata iznosila 383.000, Pašeku 406.000 evra i to će prije ili kasnije doći na napletu.

Na sportske kazne, Crvena zvezda zadužila se tokom 2012. za 148.000 evra, od ulaznica je zaradila 855.000, a od UEFA bonusa 312.000 evra...

"Ima tu i nekih troškova pod 'ostalo', a šta je 'ostalo'? U ovom slučaju to su avionske karte, hoteli za poslovne partnere i zakup objekata, a ono što je odbratno i nesuvislo ubačeno su vijenci i cvijeće povodom smrti bivših igrača i trenera!? To je odvratno, treba neko da pomisli da ko zna koga sahranjivali ovdje..." , rekao je Čović rezignirano, pitajući se otkud odoše hiljade evra na ketering.

"Ketering za jubileje? Kao da nemamo hotel, kuvare, zaposlene konobare... Ne mora ni guščija pašteta da se jede".

Zanimljiv je podatak da su štoperice, trake za trening i podloge za trčanje koštale godišnjem nivou 250.000 evra!

"Bilo bi glupo da čujem da to nemamo", konstatovao je Čović i nastavio:

"U izuzetno teškom finansijskom položaju se nalazimo i to ne samo zbog poslovanja iz 2012. godine, da se ne bismo ogriješili i paušalno posmatrali neke stvari. Imamo običaj da površno posmatramo stvari i da optužujemo i nevine i one koji su možda bili neiskusni, pa nisu napravili presjek stanja kada su preuzimali obaveze", rekao je i dodao da je posljednja godina u kojoj je ostvarena dobit bila 2006 (7,7 miliona dinara).

"Ovdje nema milosti! Ako mislimo da preživimo i ako uopšte možemo da preživimo, a da ne uđemo u bankrot, onda ne može 220 zaposlenih, ne može da nema redukcije ugovora igrača, ne može da se troškovi puste na ovaj ili onaj način..." , pričao je u dahu, zastao i nastavio:

"Može! Ali sa nekim drugim. Što se mene tiče, ja više neću dozvoliti da se ide ovako. Znam kakav smo napor učinili da deblokiramo račun, znam kakav je bio ovaj posljednji petak i šta se sve događalo i kako smo na jevdite jade uspjeli, znam da nismo dobii ništa, tačnije dobili smo 250.000 evra u prethodnom periodu od 'Gasproma', ali ništa od onih četiri miliona najavljenih u medijima. Nažalost..."

Nesumnjivo - Čović je najavio odlazak ukoliko se ne načini ozbiljan zaokret u načinu poslovanja i ako svi u klubu ne shvate koliko je alarmantna situacija.

"Znam da od juna nisu uplaćene plate zaposlenima, znam i da bismo svi u klubu voljeli da možemo da vam damo pune plate, ali vidjeli ste koliko je podijeljeno ono s čime smo raspolagali. Jedino za šta mogu da se založim - to je minimalac od 22.000 dinara i to da nema premija! Ovdje su premije postojale na čudnim osnovama. Nisam vidio klub u kom za rezultat ekipe može sekretarica da bude nagrađena!? Svaki dan nešto novo naučim, recite mi da li je to realno?"

Čović je potom iznio još crnje podatke.

"Ključno pitanje je da li mi možemo ovaj sistem da izvučemo iz velikog posrtanja, koji kaže da su ukupne obaveze 49.165.000 evra... Kad pogledate koliko smo dali mjenica, možda griješim u podacima, ali dali smo 220 mjenica, dali smo 22 ovlašćenja, onda nam se ne piše dobro. Možda je 'sitnica' to da će negdje do sredine jula stići 15 miliona evra na naplatu!?" , govorio je Čović dok su prisutni gutali knedle u grlu.

"Moramo da budemo surovo realni. Deblokirali smo račun, ali niko nam ne garantuje da već sutra neće da bude blokiran. Vlada uvjerenje da je ova Uprava unijela novac u kamionima i vagonima, pa će odjednom svi da se naplate. Znam da je svima teško, ali ako FK Crvena zvezda ode u bankrot, povući će sa sobom pola Superlige, a manji su problem brojni menadžeri, povjerioci i banke... Njima šta da radim... Ako mogu, neka prodaju stadion".

Čović je više puta ponovio da samo nova sistematizacija i plan reorganizacije, a i nov stadion u perspektivi, mogu da izvuku Crvenu zvezde iz aktuelnih 49 miliona evra duga, od čega 15 stiže na naplatu sredinom jula.

Čović je za MONDO pojasnio da je dug u novcu i dalje 44 miliona evra, a da je razlika koja se primjećuje posljedica promjene kursa i drugih nepovoljnih okolnosti.

Na pitanje koliki je period u kojem očekuje kakav-takav mir do novih poteškoća, Čović nam je odgovorio:

"Ne znam šta da vam kažem, previše je zlonamjernih".

On je dodao da je plan reorganizacije trebalo da bude završen do 31. marta ove godine, ali da taj rok neće biti moguće ispoštovati. Taj plan podrazumijeva između 70 i 90 zaposlenih bez igrača.

"Što više budemo kasnili, to ćemo dublje propadati. Vrijeme nam nije saveznik. Izvinite što sam iznio loše podatke, bolje da vam kažem kako jeste, pa da svi znamo gdje se nalazimo, nego da kažem nešto što nije tačno. Molim vas da usvojite ovakvo stanje kakvo jeste..." , rekao je i povukao sa se govornice, dok je sluđeni skup i zaboravio na tačku "razno".

Poslije svega, u tišini, prisutni su se razišli...

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC