• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JSL: Preokret Zvezde u hladnoj premijeri

Zvezda na proljećnoj premijeri pred više od 17.000 svojih navijača pobedila Javor 2:1. Gosti poveli, preokrenuli Savićević i Milunović.

  JSL: Preokret Zvezde u hladnoj premijeri  Izvor: MONDO

Bilo je potrebno da protivnik povede, a navijači počnu da zvižde da bi fudbaleri Crvene zvezde pred skoro 17.000 navijača na prolećnoj premijeri pokazali da su bilo šta radili ove zime, da su se zaželjeli fudbala, da im je stalo do titule...

Tek kada je odlični Marko Momčilović u 53. minutu iskoristio treću veliku priliku za Javor u duelu 16. kola Jelen Superlige na "Marakani", ekipa Aleksandra Jankovića podigla je dozu adrenalina na minimum potreban da se igra takmičarski fudbal.

Poslije blijede partije i 15-ak dinamičnih minuta sredinom drugog poluvremena: Crvena zvezda - Javor 2:1 (0:0).

Prvu proljećnu pobjedu u potjeri za Partizanom, koji će do daljeg imati utakmicu manje i tri boda više, obezbijedili su mladići. Vukan Savićević ukrasio je prvi start u crveno-bijelom dresu lijepim golom u 58. minutu, a četiri minuta kasnije rezervista Luka Milunović ponovo je zatresao mrežu Ivanjičana i pokazao da je Janković pogodio sa izmenom jer je šest minuta ranije ubacio u igru umjesto borbenog ali nedovoljno konkretnog Filipa Kasalice.

Ukratko, utisak je da Crvena zvezda na 6 stepeni Celzijusovih nije pokazala Bog zna kakav napredak u odnosu na finiš jesenjeg dijela prvenstva i da je lako moglo da se dogodi da je strateg gostiju Mladen Dodić lako mogao da se trojicom štopera, dvojicom ofanzivnih bekova, dvojicom veznih, dvojicom "kao" ofanzivnih vezista i jednim špicem odnese i tri boda sa "Marakane", što je Javor posljednji put uradio u aprilu 2010. godine.

Da je Ifeani Onjilo bio miran u završnici bar pola od onoga koliko je brz i startan, ovaj izvještaj mogao je da ima i drugačiji početak i drugačiju razradu i drugačiji zaključak.

Zaključke će, prije svih, morati da izvuku fudbaleri Crvene zvezde i da se zapitaju da li će im ubuduće biti bolje da odmah sami sebi daju gol u 1. minutu, pa onda zaista zaigraju fudbal.



Crvena zvezda imala je terensku inicijativu od prvog zvižduka odličnog sudije Novice Anđelovskog iz Kačareva, ali... Jalovu.

U prvom poluvremenu najbolju šansu imao je Predrag Đorđević, desni bek/krilo u Dodićevoj postavci. Njega je pred Bobana Bajkovića sjajno "izbacio" Vladimir Radivojević, Đorđević je mogao da pita Bajkovića gdje će da mu proturi loptu, ali je šutirao jako ne i dovoljno precizno - pobijedio je spretni golman Crvene zvezde.

Igrao se 42. minut i bilo je to otvoreno upozorenje i Jankoviću i domaćima šta bi moglo da se dogodi u nastavku.

I prije velike prilike Đorđevića, visoko postavljena odbrana Crvene zvezde: Nikola Mikić/Aleksandar Pantić/Uroš Spajić/Nikola Petković, bila je na vjetrometini u nekoliko navrata, kada je Javor prijetio iz kontri, a što je na poluvremenu bilo 0:0 velike zasluge pripadaju i debitantu, Hondurašaninu Luisu Garidu. Mnoge je iznenadila odluka Jankovića da Garida pošalje među 11 umjesto Luke Milivojevića, ali se omaleni borbeni vezista predstavio na odličan način i možda čak zaslužio epitet igrača utakmice.

Dugo je bio najborbeniji od svih u crveno-bijelom.

Zvezda je u prvom poluvremenu imala nekoliko lepih akcija, negdje poslije 25. minuta, ali bez prave završnice. Ognjen Mudrinski jednom je odlučio da primi loptu i bio uhvaćen, jednom je promašio cijelu loptu na centaršut Darka Lazovića, gol Savićevića u 28. minutu (momak nosi 28 na dresu) bio je opravdano poništen zbog ofsajda, a deset minuta kasnije kapiten Nenad Milijaš odlično je šutirao iz slobodnog udarca sa 25 metara, ali je lopta prešla preko prečke. Malo.

U posljednjim sekundama prvog dijela igre, Milijaš je pokušao "nemoguće", direktan gol iz "skraćenog kornera", tj. "mrtvog ugla". I bio bi gol da Đorđe Lazović nije uspio da prebaci loptu preko prečke.

Samo dva minuta igralo se u drugom poluvremenu do druge velike šanse za Javor. Brzonogi Onjilo izbegao je naivno postavljenu ofsajd zamku mladih štopera Spajića i Pantića, istrčao je sam pred Bajkovića, odlučio da mu šutira kroz noge, ali je Bajković špagom spriječio vođstvo.

Ništa nije moglo da spriječi vođstvo gostiju u 52. minutu.

Peta Radivojevića, centaršut Igora Stojakovića na peterac, po zemlji i rutinska realizacija Momčilovića, koji je bio sam "kao duh" na "drugoj" stativi - 0:1.

Deja-vu? Učinilo se navijačima Crvene zvezde... Sve je ličilo na zatvaranje jesenjeg dijela prvenstva i poraz od Vojvodine od 0:3 na "Marakani".



Međutim, brazilska akcija Ivanjičana samo je probudila crveno-bijele iz zimskog sna.

Ofanzivu je najavio Milijaš bombom u 55. minutu, a poslije kornera, još nezagrijani Milunović propustio je da sa četiri metra iskosa izjednači. Prebacio je prečku poslije "otpatka" koju mu je pao na nogu.

Što mu je poništeno u prvom, vratilo mu se u drugom poluvremenu. Savićević je odigrao sjajan dupli pas sa Ognjenom Mudrinskim, izigrali su kompletnu odbranu Javora od devetorice igrača, a kada je izašao sam pred Lazovića, Savićević je rutinski postupio - 1:1!

Baklje na punom sjeveru nisu se ni ugasile, a bilo je vrijeme da se upale nove - 2:1!

Poslije treće "bombe" Milijaša za kratko vrijeme, kapiten Crvene zvezde izveo je idealan udarac iz ugla i pogodio Milunovića koji drugu šansu pretvara u gol i, ispostavilo se, pobjedu favorita.

Samo dva minuta kasnije moglo je da bude 2:2. I opet se obrukao Onjilo. Opet je izašao sam pred Bajkovića, ali je ovog puta dao sebi for u stranu i prebacio gol... Zbog nesigurnosti i žutog kartona iz prvog kvartala utakmice, Janković je tada izveo Spajića, na beka poslao Marka Vešovića, a u sredinu Mikića. Uprkos inicijativi gostiju, ova postava domaćih uspela je da sačuva teško stečeno vođstvo i još teže izvojevana prva tri boda od 45 možda neophodnih za titulu prvaka Srbije.

CRVENA ZVEZDA: Bajković - Mikić, Spajić (od 67. Vešović), Pantić, Petković - Milijaš, Garido, Savićević - Lazović, Mudrinski, Kasalica (od 56. Kasalica).

JAVOR: Lazović - Đorđević, Milović, Vlašić, Valiđo, Momčilović - Ostojić, Stojaković - Vidić (od 49. Đokić), Radivojević - Onjilo.

(N. Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC