• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Ponovo radi "tika-taka"!

Otpisani poslije prvih utakmica prošli, Barsa dobila Milan 4:0, Galata pobijedila Šalke 3:2 u Gelzenkirhenu.

 LŠ: Ponovo radi "tika-taka"!  Izvor: MONDO

Kakve utakmice, kakav fudbal! To može samo Liga šampiona...

Prave drame kreirane su ovog utorka u revanš mečevima osmine finala najelitnijeg evropskog klupskog takmičenja. Na kraju su se radovali Barselona i Galatasaraj, i oni će se 15. marta, zajedno sa Borusijom Dortmund, madridskim Realom, Juventusom i Pari Sen Žeremenom, naći u žrijebu za četvrtfinale.

Katalonci su na Kamp Nou napravili najavljivano čudo i pobjedom od 4:0 eliminisali Milan, koji je u Španiju stigao sa dva gola prednosti (2:0). Galatu su mnogi otpisali poslije 1:1 u Istanbulu protiv Šalkea, a Turci ne samo da su uspjeli da izbore povoljan rezultat u Gelzenkirhenu, već su i pobijedili 3:2.

Barsa je svoju sudbinu počela da rješava već od petog minuta kada je Lionel Mesi na majstorski način matirao Kristijana Abijatija. Veliki promašaj Nijanga u 39. minutu najavio je drugi gol Barse i to opet preko Mesija.

U drugom poluvremenu san gostiju o plasmanu među osam najboljih ekipa, koji je trajao nepune tri nedjelje, srušili su David Vilja u 55. i Žordi Alba u drugom minutu sudijske nadoknade.

Barsa je zasluženo u četvrtfinalu. Isto tako tamo je i Galata.

Turski klub je do istorijskog uspjeha stigao velikom željom i nevjerovatnim trudom. Svaki uloženi evro prošle zime počeo je odmah da se isplaćuje. Crveno-žuti su prvi put u osam najboljih klubova na Starom Kontinentu. Šalke je poveo, a Galata dva puta vodila i na kraju sačuvala prednost. Strijelci za Nijemce bili su Roman Nojštadter i Bastos (18. i 63. minutu), dok su za istanbulski tim pogađali Hamit Altintop, Burak Jilmaz i Umut Bulut (37, 42. i 90+5 minut).


Debakl Milana mogao je da se nagovijesti već u prvih 20 minuta utakmice na Kamp Nou, tokom kojih je Barselona imala više šuteva na gol nego za cijeli duel u Milanu.

Katalonci su od starta krenuli furiozno i poveli već u 5. minutu golom Lionela Mesija. Najbolji fudbaler današnjice odlično je šutirao sa ivice kaznenog u gornji desni ugao Abijatijevog gola. Prethodno je odigrao dupli pas sa Inijestom, za kojeg je ne tako davno rekao da mu najviše pomaže na terenu.

Bio je to Mesijev prvi pogodak iz igre protiv italijanskih timova. Prethodno je tri puta pogodio sa penala, upravo protiv Milana, dok nije uspio da savlada golmane Intera i Udinezea.

Ubrzo poslije toga, u 13. minutu, Andres Inijesta je snažno šutirao sa 16 metara, a Abijati uz pomoć prečke sačuvao mrežu. U nastavku akcije Mesi je glavom pogodio spoljni dio gola.

Drugi gol Argentinca, kojim je Barselona anulirala prednost Milana iz prvog duela, uslijedio je pet minuta prije odlaska na odmor.

Inijesta je presjekao kontru Milana, tačnije dodivanje Ambrosinija, proslijedio loptu do Mesija koji je "raspalio" sa 16 metara kroz noge Meksesu. Golman Abijati je bio pokriven, pa nije stigao da spriječi pogodak iako se pružio svom dužinom.

Bila je to kazna za fantastičnu priliku Milana samo minut ranije, koju nije iskoristio Mbaje Nijang.

Francuski tinejdžer se našao sam pred Viktorom Valdesom poslije ispucavanja Montoliva i loše reakcije Maskerana, međutim, šut po zemlji pogodio je stativu.

Da je kojim slučajem bio precizniji mnogo toga bilo bi drugačije...

Blizu gola "rosoneri" su bili i osam minuta prije kraja, ali je Đordi Alba požrtvovanim uklizavanjem "ušao" u šut Robinju i spriječio Brazilca da postigne gol kojim bi se Milan, u slučaju da je na kraju bilo 3:1 plasirao u četvrfinale. Asistent u toj akciji bio je nekadašnji igrač Barse Bojan Krkić, koji je prvi put igrao protiv bivšeg kluba.

Pogodak za prolaz dalje Barselona je postigla u 55. minutu, a pogodio je David Vilja.

Najbolji strijelac u istoriji španske reprezentacije lijepo je plasirao loptu sa desne strane u suprotan ugao poslije dodavanja Ćavija i "plivanja" u prazno Kevina Konstanta.

Vilji je to bio tek 13 dodir sa loptom u ovom meču!

Poslije tog gola Barselona je spustila tempo i igrala veoma sigurno, dok su gosti bezuspješno pokušavali da učine nešto iz kontranapada. Osim pomenute šanse Robinja u 82. minutu nisu više ozbiljno zaprijetili "slavljeniku" Valdesu, koji je u srijedu uveče branio u 100. utakmici Lige šampiona.

Sve dileme oko budućeg četvrtfinaliste otklonio je Đordi Alba, kada je u drugom minutu sudijske nadoknade realizovao kontranapad Barselone i dodavanje Aleksisa Sančesa. Pokušao je to da presječe Montolivo, međutim, bezuspješno.

Barselona je u ovoj utakmici postala prvi tim koji je postigao 100 golova u nokaut fazi Lige šampiona, dok je Milan još jednom doživio debakl na gostovanju. "Rosoneri" su 2004. dobili Deportivo na svom terenu 4:1, a potom izgubili 0:4. Sa Mančester junajtedom su 2010. igrali 3:2 u Milanu, a onda su poraženi 0:4 u gostima, dok su prošle sezone na San Siru pobijedili Arsenal 4:0, ali potom izgubili 0:3 u Londonu.

Opravdanje treneru Masimilijanu Alegriju donekle može da bude to što nije mogao da računa na dvojicu značajnih ofanzivnih igrača - povrijeđenog Đampaola Pacinija i Marija Balotelija, koji nema pravo nastupa pošto je jesenas igrao za Mančester siti.

BARSELONA: Valdes - Alveš, Pike, Maskerano (od 77' Pujol), Alba - Buskets, Ćavi, Inijesta - Mesi, Vilja (od 74' Aleksis Sančez), Pedro (od 83' Koreira).

MILAN: Abijati - Abate, Zapata, Mekses, Konstant - Flamini (od 74' Krkić), Ambrosini (od 60' Muntari), Montolivo, Boateng - El Šaravi - Nijang (od 6'0' Robinjo).


U sjenci duela Barselone i Milana bila utakmica u Gelzenkirhenu, koja nije bila ništa manje zanimljiva.

Šalke je protiv Galatasaraja bio u povoljnijoj poziciji zbog 1:1 iz Istanbula, međutim, vlasnicima turskog kluba isplatila su se bogata ulaganja.

Žuto-crveni su slavili 3:2 i iznenađujuće prošli dalje!

Malo ko je vjerovao da će biti tako kada je Šalke poveo u 18. minutu golom Romana Nojštatera, 100. Nijemca koji je postigao gol u Ligi šampiona.

Preokret je najavio sada vjerovatno najomraženiji igrač kod navijača Šalkea - Hamit Altintop. Momak rođen u Gelzenkirhenu, koji je pet sezona igrao za Šalke, a potom prešao u Bajern Minhen, bio je strijelac u 37. minutu, odličnim udarcem sa 20 metara.

Novi šok za domaće navijače uslijedio je pet minuta kasnije, kada je najbolji strelac ove sezone u Ligi šampiona, sa osam golova u isto toliko mečeva, Burak Jilmaz prebacio loptu preko istrčalog Hildebranda za vođstvo Galate.

Nadu njemačkom klubu vratio je Mišel Bastos u 63. minutu, ali brojni napadi koji su uslijedili nisu urodili plodom, pa su gosti u posljednjim trenucima utakmice iskoristili dobar kontranapad i potvrdili plasman u četvrtfinale. Strijelac je bio Umut Bulut koji je nekoliko minuta ranije ušao u igru.

ŠALKE: Hildebrand - Kolašinac, Hovedes, Matip, Učida - Hoger (od 85' Mejer), Nojštadter (od 46' Fuks) - Bastos, Draksler, Farfan - Puki (od 85' Obasi).

GALATASARAJ: Muslera - Riera, Nunkeu, Kaja (od 79' Zan), Ebue - Melo - Inan, Snajder (od 70' Amrabat), Altintop - Jilmaz (od 86' Bulut), Drogba.

(MONDO, foto: AP)

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

spaja78

Bravoooooo....BARSELONAAAAA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC