• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Money, money, money...

Barselona protiv Milana nije igrala samo za šansu da se bori za petu titulu prvaka Evrope, već i da stigne do "unaprijed upisanih" prihoda.

 Money, money, money... Izvor: MONDO

Poslije 4:0 u revanšu sa Milanom, a sve nakon 0:2 u Italiji, petu godinu zaredom Katalonci su se plasirali u četvrtfinale Lige šampiona. Prethodna četiri puta stizali su i do polufinala.

Šta to znači u finansijskom smislu? Mnogo toga!

Dok se sprema da prvi put u bogatoj istoriji kluba skupo proda mjesto na grudima svog dresa kompaniji iz avio-kompaniji "Katar Ervejz" (uvod u komercijalizaciju je vizuelno navikavanje navijača na natpise dobrotvornih organizacija UNICEF i "Katar Fondacija"), Barselona će na već inkasiranih 8,6 miliona evra za plasman u grupnu fazu, 4,5 miliona za osvojene bodove u istoj i 3,5 miliona za osminu finala, inkasirati još 3,9 miliona za plasman u četvrtfinale.

Nisu samo premije UEFA dobrobit za katalonski klub, tu je bar još jedan rasprodat stadion u četvrtfinalu i svi komercijalni poslovi koji idu uz takvu utakmicu.

Djeluje da to nije preterano mnogo novca za Katalonce, a evo i zašto...

Barselonu će naredne sezone napustiti dva veoma jaka sponzora: televizijski kanal "TV3" i avio-kompanija "Turkiš Erlajns", od kojih dobijaju tri, odnosno 3,5 miliona evra godišnje. Taj gubitak višestruko će nadoknaditi "Katar Ervejz" koji će narednih pet godina plaćati 30 miliona evra godišnje za mjesto na grudima Lionela Mesija, Andresa Inijeste i ostalih, a jasno je i zbog čega se povlači "Turkiš Ervejz" koji to nije mogao i želio da prati.

Godišnji budžet "Blaugrane" iznosio je između 450 i 470 miliona evra prethodnih sezona, a u jeku svjetske ekonomske krize, Katalonci su se na redovnim Skupštinama kluba dičili profitima od po 20, 30 i 40 miliona evra godišnje!

Sada će 30 miliona evra predsjednik Sandro Rosel imati samo od jednog, jedinog sponzora.

Barselona ubira ogromne prihode od prodaje dresova, TV prava, reklama na stadionu i van njega, a pritom ne troši mnogo na dovođenje novih igrača. Ne treba zaboraviti ni to da značajne prihode Katalonci ostvaruju zakazivanjem revijalnih utakmica, a ona koju su danas zakazali za naredno ljeto, u Šangaju, obezbijediće dovoljno novca da cijele godine funkcioniše čuvena škola fudbala La Masija.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC