• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski konobar se plaši Mandžukića

Zanimljivo je bilo prvi radni dan u Zagrebu početi standardno, čitajući sve i svašta što je moglo da se pokupi na kiosku.

 Srpski konobar se plaši Mandžukića Izvor: MONDO

"Ne, među igračima se ne osjeća tenzija, novinari su ti koji stvaraju takvu nabrijanu atmosferu. Ovo je nama sasvim obična utakmica, kao protiv Velsa, Škotske ili Makedonije. Ona nosi isključivo tri boda, ništa više", prenose "Sportske novostI" izjavu Filipa Đorđevića, poslije čega reporter ovog lista iz Stare Pazove ironično konstatuje:

"Ne bismo se baš složili, ali dobro..."

U hrvatskoj javnosti, prvi nam je utisak bio kada smo pokupili po jedan primjerak od svačega objavljenog u srijedu uveče, vlada mnogo veća tenzija pred meč nego u Srbiji. A, zanimljivo, upravo su Hrvati ti koji insistiraju na tome da - nije tako!

Tako Robert Mateoni u svojoj kolumni kaže:

"Zato, 'vatreni' i selektor, a dosad su to odlično činili, drže do fudbala, bez obzira na domaće teme, kao i na forsiranje nefudbalskih priča iz Srbije. Svjesni da su u tome najjači, naši govore o igri, jer njome najviše mogu učiniti ono što masa od njih očekuje", navodi Mateoni, što je sve, ali ne baš i tačno, o čemu svjedoče i citati stratega "vatrenih" i "orlova", Igora Štimca i Siniše Mihajlovića.

"Večernji list" konsultovao se sa sportskim psihologom Amirom Zulićem oko toga da li Štimac dobro priprema ekipu za utakmicu!

Da li trener smije prije utakmice u svlačionici puštati borbene pjesme ili držati borbene govore, bilo je jedno od pitanja za psihologa koji je rekao:

"Ako se i inače slušaju takve pjesme, onda dapače, jer inače bi se moglo dogoditi da ova utakmica donosi i drugačije konotacije, pa bi igrači mogli osjećati dodatni pritisak", tvrdi Zulić, koji upozorava:

"Opasnost bi bila ako bi igrači previše razmišljali o posljedicama poraza. Izgubiti ovu utakmicu ne znači izdati državu. To treba gledati kao na test pobjeđivanja samoga sebe, a suparnik je tu samo ogledalo u kojem gledate sebe", tvrdi Zulić, dok se društveno aktivni selektor Štimac zanimao na Facebooku i kačio hitove Marka Perkovića Tompsona.

Najavljeno je, doduše nezvanično, da će hitovi ovog umjetnika biti emitovani na stadionu prije početka i na poluvremenu utakmice.

"Dajte, ljudi, rat je završen 1995. godine, igrajte fudbal", zavapio je legendarni fudbaler Dinama Marko Mlinarić.

"Patriotizam treba da postoji, ali prošlo je 18 godina od rata. Razumijem da je bilo tenzija te 1999. godine, ali sada više nema smisla da se to događa", obrazložio je Mlinarić, koji je očigledno stekao isti utisak kao i mi, dok je čitao izdanja hrvatskih pisanih medija - da se priča o svemu više nego o fudbalu, iako kolumnisti tvrde da je sve obrnuto tome.

Jedna od standardnih strategija hrvatske javnosti je da se napada protivnički golman, što je bio slučaj i 1999. godine sa Ivicom Kraljem. Kao i Kralj, ovog puta je Vladimir Stojković označen "najslabijom karikom" i na spekulacijama da li on to jeste ili nije, hrvatski mediji "jašu" već danima.

"Srbi se najviše plaše Modrića i Mandžukića", jedan je od naslova koji "oslikava" atmosferu u taboru Srbije, iako nijedan od sagovornika, odnosno naših fudbalera nije to baš tako izjavio.

Ali, jeste konobar s kojim je reporter iz Stare Pazove razgovarao, kako bi našao opravdanje za "strah".

"Pa onaj Mandžukić je zvijer, ide kao navijen, kao da ima četiri plućna krila..." , citiran je konobar u jednom novosadskom kafiću.

Hrvatska javnost obaviještena je o tome da je novinar tražio intervju sa srpskim kapitenom Branislavom Ivanovićem i da je Bane to prihvatio, ali da je kasnije portparol našeg Saveza Aleksandar Bošković otkazao razgovor, jer je isto morao da uradi i kada su u pitanju brojni zahtjevi kolega iz Srbije.

"S naše strane, sve OK, nemamo ništa protiv kolegijalnosti..." , konstatovao je novinar, čiji je kolega "sa dvije strane ispred" imao sličnu situaciju u Zagrebu, pa se požalio.

Pod naslovom "Mandžukićev čudan izbor", novinar obrazlaže kako je konferencija za medije "vatrenih" održana u utorak bila u skučenom prostoru i da su zbog toga hrvatski novinari tražili od Marija Mandžukića "koju riječ više", što je on odbio, ali je uvrijedio Hrvate kada je viđen da razgovara sa reporterom "Sportskog žurnala".

"Ha, dobro, neka njegova razmišljanja saznaju - navijači Srbije, ako već ne mogu navijači Hrvatske".

Oštri Ognjen Vukojević, defanzivni vezista koji će "čuvati leđa" Luki Modriću, tvrdi da ga temperamentni turski sudija Cunajet Čakir neće isključiti, dok su stranice i stranice posvećene tome ko će zamijeniti povrijeđenog Ivana Perišića na lijevom boku.

Hrvati tvrde da Štimac ima deset igrača (Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić - Vukojević, Modrić, Rakitić, ????? - Mandžukić, Olić) i da se samo traži ko će uskočiti umjesto Perišića.

Navodno, Štimac neće mijenjati dobitnu 4-4-2 formaciju zbog toga što na mjestu lijevog krila nema adekvatno rješenje. Upražnjeno mjesto navodno će pokriti Niko Kranjčar, možda čak i Eduardo Da Silva.

A, Eduardo?

Mediji su se naslađivali detaljima sa njegovog ročišta u slučaju protiv Zdravka Mamića, koje je održano u utorak i koje je trajalo pet sati! Novinari konstatuju da je Eduardo došao iscrpljen na trening "vatrenih" zbog slučaja u kojem tvrdi da mu je Mamić, uz sina Marija, iznuđivao novac i dok je bio u Dinamu i kasnije, dok je nosio dres Arsenala.

"Maminjo", koji se pojavio pred sudom samo nekoliko dana nakon što je pušten da se brani sa slobode zbog govora mržnje, oslovljavao je Eduarda sve vrijeme sa "ljubavi moja" i "dušo", a ako se dokaže da je uzimao novac od svake Eduardove plate, prijeti mu novo suđenje po više osnova, između ostalih i za utaju poreza, jer je Eduardo govorio da je Mariju Mamiću nosio novac u kovertama, a radilo se o hiljadama evra.

Mamić? Neiscrpna tema za Hrvate.

"Odrekli su me se za dva i po sata, sve ću ih pomesti!" , naslov je teksta u "Sportskim novostima" u kojem novinar iz razgovora sa mnogim ljudima zaključuje da je Mamić bijesan na predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera zbog toga što ga je "izdao" kad je bio uhapšen i da će "pomesti" sve koji su mu okrenuli leđa za kratko vrijeme koje je proveo u pritvoru.

"Odrekli su me se kao što se Juda odrekao Isusa", zaključio je "izvršni predsjednik" Dinama.

Za kraj i informacija da predsejdnik i premijer Hrvatske, Ivo Josipović i Zoran Milanović, vjerovatno neće prisustvovati "utakmici godine", kako je ovdje nazivaju.

(Reporteri MONDA iz Zagreba Nikola Janković i Vladimir Sukdolak)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC