• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pintu igračima: Ovo nije borba, ovo nije rat!

Novi trener Crvene zvezde uoči debija protiv Radničkog poručio je i da su kod njega "svi isti" i da mu niko neće sastavljati tim.

 Pintu igračima: Ovo nije borba, ovo nije rat! Izvor: MONDO

Kada je insistirao na treneru strancu i na taj potez mjesecima nagovarao svoje nadređene, jedan od argumenata sportskog direktora Crvene zvezde Zorana Stojadinovića bio je taj da stranac, ko god to bude, neće biti ni u kakvim "talovima", niti će kome u srpskom fudbalu biti dužan.

Taj stranac, poslije poraza crveno-bijelih u Nišu, postao je Sa Pintu.

MONDO ga je dan prije prve utakmice pitao: "Da li kod vas postoje igrači koji zbog svog pravno-tehničkog statusa ne mogu da igraju i da li vam je neko iz kluba tražio da neke fudbalere držite po strani?"

Povod za ovo pitanje bio je ne samo sporan status sa ugovorom Nikole Maksimovića i zahtjev za raskid ugovora od strane Miloša Dimitrijevića, već i najava potpredsjednika Slaviše Kokeze, koji je u razgovoru za MONDO poručio da oni sa "štetnim ugovorima" neće igrati ukoliko njihovi menadžeri, agencije i bivši klubovi ne pristanu na "korekciju procenata".

Iako je tema prilično škakljiva, Pintu je bez ustezanja odgovorio:

"Prvog dana kada sam došao poručio sam i direktoru i ostalima u klubu da niko neće imati uticaj na moje odluke i niko osim mene neće moći da se pita ko će biti na terenu, ko na klupi, a ko neće igrati. To znaju i igrači. Njima sam takođe rekao da svi kreću od 'nule' i da svi imaju iste šanse da igraju, a da to mogu da zasluže samo radom na treninzima i učinkom na utakmicama kada dobiju šansu. Bio sam igrač i znam kako je sjediti na klupi, pa tako vjerujem da će oni koji budu dobili šansu u subotu uraditi sve da je iskoriste", počeo je Pintu priču i nadovezao se:

"Mene ne zanima da li neko ima 30 ili 18 godina, da li mu ističe ugovor ili mu se duguje novac. Odluka ko će igrati isključivo je moja".

Pintu nije navodio imena, ali jasno je da će svi oni koji su bili u drugom planu u prethodnom periodu, što svojom krivicom (Milan Jovanović), što spletom okolnosti (Nikola Maksimović, Srđan Mijailović, itd), dobiti šansu kod novog trenera, ako je zasluže.

Onaj ko, za sada neće, je Dimitrijević. Jednostavno, Pintu neće biti u situaciji da ga koristi jer je iskusni vezista podnio zahtjev za raskid ugovora, a dobiće ga bez ikakvog problema, jer kao i ostali, potražuje ogromnu sumu novca od kluba.

"Dimi je fantastičan profesionalac, igrač kakvog volim da vidim, dobar čovjek, pametan je na terenu i kao takav mi je bio potreban. Ali, situaciju sam zatekao kada sam došao i nisam mogao ništa da promijenim. Pokušaćemo da pronađemo najbolje rješenje i za klub i za njega, ali činjenica je da u narednom periodu neću moći da računam na njegove usluge. To je malo bez veze situacija, ali šta da se radi", rekao je Pintu.

Postojala je mogućnost da Janković "blokira" Pintua, ukoliko se ne bi dogovorio sa klubom oko uslova pod kojima će biti raskinut ugovor, ali se to neće dogoditi najavio je portparol kluba Marko Nikolovski.

"U toku dana Aleksandar Janković će, ako već i nije do sada, potpisati raskid ugovora sa klubom, tako da će Sa Pintu moći da obavlja svoj posao bez problema i da bude na klupi".

Pintu je ostao zagonetan kada je sastav tima u pitanju i formacija na terenu. Na pitanje: "Mogu li Abiola Dauda i Ognjen Mudrinski u isto vrijeme da budu na terenu?", odgovorio je sa:

"Vidjećemo..."

Ipak, rekao je da velikih promjena u sistemu igre neće biti, jer za to nije bilo uslova.

"Tu sam tek nekoliko dana i još se upoznajemo, a i veliki dio igrača bio je na reprezentativnim obavezama".

Pintu je dodao da je primjetio mnogo toga dobrog što je ostavio njegov prethodnik Aleksandar Janković, a da je za ispravku nedostataka potrebno vrijeme. Do tada, izuzetno ga raduje predanost ekipe na treninzima, želja za upijanjem njegovih zamisli. Profesionalizam je, kaže, na takvom nivou da on kod igrača nije mogao da primjeti da postoje problemi o kojima čita u novinama, uz pomoć prevodioca i o kojima mu na ulici pričaju ljudi.

Portugalac se izvinio što je oba puta kasnio na konferencije za medije, prvo 20, a potom pet minuta.

"Izvinjavam se, moraću bolje da se organizujem, ali vjerujte da sam kasnio zbog posla", rekao je Pintu, poslije čega je Nikolovski dodao i da trener dolazi dva do tri sata u kancelariju prije treninga i da često toliko ostaje i poslije.

Da je ozbiljno shvatio i posao u Zvezdi i protivnika čije je ime teško izgovorio, potvrdilo se i kada je bez problema naveo da su najopasniji u redovima Kragujevčana Tintor, Spalević i Beljić, mada nije znao da Tintor neće igrati u subotu, a da je Spalević u lošim odnosima sa rukovodstvom kluba.

"Je l' tako? A, pa dobro onda, hvala što ste skautirali za mene", sa osmjehom se obratio Pintu novinarima i onda pričao o svojim igračima.

"Impresije su dobre. Trenirali su jako i dali sve od sebe da razumiju moje ideje. Imamo otvoren odnos. Želim da osjetim šta njima odgovara. Ne moramo sve da mijenjamo. Moramo da nastavimo sa dobrim stvarima koje je donio prošli tim. Oni imaju kvalitet i znaju da uživaju u fudbalu jer su zbog toga i počeli da se bave time, ali najbitniji su kolektiv i odgovornost. Ovo nije rat, ovo nije borba, ovo je samo igra", pokušao je Pintu da rastereti igrače, koji su se često javno žalili na to da su pod pritiskom i da ne osjećaju sigurnost.

"Moramo da idemo korak po korak. Što više utakmica bude prolazilo bićemo bolji i pokazivaćemo više. Najvažnije je da vjerujemo u dobar rad. Tražim ambiciju i da vjerujemo u sebe. Mom timu sam rekao da samo želim pobjedu, ona je u ovom trenutku najbitnija, a ako je ostvarimo i lijepom igrom - to bolje".

Pintu je demantovao da je PRO licencu zaboravio u Portugalu, rekao je da je položio prije dvije godine i da je licencu pokazao ljudima u klubu, kao i da je ona u Beogradu.

Na pitanje koji će tim izvesti u subotu - našalio se!

"Ako imaš sugestiju reci. Znam tim, naravno da znam. Imam svoje ideje. Najgore po mene je to što ne mogu da upoznam svakog igrača i njegove kapacitete za kratko vrijeme. A gledao sam i snimke. Imamo 30 igrača sa golmanima. Neki su bili van tima i pokušao sam da ih vratim, jer su svi važni. Neka pokušaju da iskoriste šansu. Rekao sam već sportskom direktoru da ja računam na sve igrače. Ja odlučujem i niko nema odgovornost sem mene. Mnogo je teško biti na klupi, ja to znam. Bio sam 16 godina profesionalni igrač".

Kakvo je stanje u ekipi što se tiče povreda?

"Petko nije sto odsto spreman, Jovanović je povrijeđen. Kasalica ima isto problema koje ćemo probati da riješimo. Reljić je dobio udarac u koljeno prilikom šuta. Kirovski ima bolove, ali nije ništa strašno. Ipak, znam tim i imam sasvim dovoljno igrača na raspolaganju za ono što želim".

(N. J. - MONDO, foto: Beta/Branislav Božić)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC