• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Piksi: Barsa pomalo dosadna, Mesi fenomen

Trener Nagoje u intervjuu podgoričkoj "Pobjedi" pričao o svojim fudbalskim afinitetima, igračkoj prošlosti, zašto je odbio Arsenal...

 Piksi: Barsa pomalo dosadna, Mesi fenomen Izvor: MONDO

Način igre sa kojim je Barselona osvojila mnoštvo trofeja u posljednjih šest-sedam godina nije sasvim po ukusu Dragana Stojkovića Piksija.

"Dominiraju tehnikom, taktikom, pas-igrom, teško je pronaći rješenje da se taj sistem sputa. Igraju napadački, maštovito, ali i malo dosadno! Ponekad se u svim tim pasovima izgubi suština", rekao je za "Pobjedu" strateg japanske Nagoje.

Na pitanje šta Katalonce čini tako moćnim, odgovorio je da je to "nevjerovatna inteligencija igrača veznog reda".

"Savršeno se razumiju, komplikovane stvari izvode i sprovode na terenu sa nevjerovatnom lakoćom. A ispred njih - Mesi! Savršenstvo tehnike. On ni ne trči toliko, koliko sve radi sa fantastičnom preciznošću, u koraku, pasu, realizaciji. Fenomen današnjice".

Stojković (48) nije mogao da kaže da li je bolji fudbaler Mesi ili Kristijano Ronaldo.

"Ronaldo je fizički dominantan, nevjerovatnih predispozicija, dok Mesi koji igra sa lakoćom i prefinjenjošću, a opet produktivno. Možda je najbolje reći da bi trebalo da budemo srećni što u njihovoj klasi možemo da uživamo u istoj fudbalskoj eri".

Piksi kaže da najvećim uspjehom karijere smatra to što je poslije operacije koljena i sporog oporavka demantovao ljekare, koji su prognozirali da više neće moći da se profesionalno bavi fudbalom. U to vrijeme bio je član Olimpika iz Marseja, gdje nije mogao da prikaže sve kvalitete zbog kojih je doveden iz Crvene zvezde.

"Poziv iz Japana stigao je u pravi čas. Sve mi se vratilo, sve sam uspio da nadoknadim i na to sam najviše ponosan".

Poslije dvije godine u Nagoji (1996), sa statusom najboljeg igrača "Džej" lige, dobio je poziv Arsena Vengera da pređe u Arsenal.

"Uvijek sam bio osoba koja je težila stabilnosti, nisam želio da budem 'selica'. Uvijek i prije svega, gledao sam da to bude najbolji izbor za porodicu. Djeca su tada već pošla u školu, u Japanu smo se odomaćili, a ja sam osjećao da tamo mogu da budem potpuno profesionalno ostvaren".

Vengera, kao prvog učitelja u Nagoji, ističe kao najuticajnijeg na svoju trenersku filozofiju.

"On me naučio modernom fudbalu i vjerovatno je najodgovornija osoba, ali ne i ključni razlog, što sam počeo da se bavim trenerskom poslom u Japanu. Uradio sam to zbog želje da radim i stvaram u sredini koja cijeni rad, iskreno voli fudbal i daje vam vrhunske uslove na putu do uspjeha. Želio sam sebe da rasteretim balkankog poimanja, priča, načina na koji je funkcionisao domaći fudbal i na koji i dalje funkcioniše".

Stojković je za "Pobjedu" rekao da iz Japana prati nastupe svih reprezentacija sa područja bivše SFR Jugoslavije.

"Želim da istaknem tugu i razočaranje igrama i rezultatima reprezentacije Srbije. Ali polako, mijenjaće se i to. U fudbalu se smjenjuju dobri i loši periodi. Na drugoj strani, Crna Gora je zaslužila da bude tu gdje jeste. Vjerujem da ste blizu plasmana na Svjetsko prvenstvo, a za sportsku državu nema veće časti od toga", poručio je Piksi Crnogorcima.

(MONDO, foto: japantimes.co.jp)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC