• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izgubio šest derbija za 25 godina, a onda...

Ser Aleks Ferguson na ovo nije navikao.

 Izgubio šest derbija za 25 godina, a onda... Izvor: MONDO

U ponedjeljak uveče izgubio je treći od posljednja četiri Derbija Mančestera u Premijer ligi, a od 1986. kada je došao na klupu Junajteda, do 2011. godine, samo je šest puta bio poražen od lokalnog rivala Sitija.

Šest puta za 25 godina i tri puta za godinu dana. Za razliku od prošle sezone, ove ga to 99,9 odsto neće koštati titule prvaka.

Ali, nikada nije prijatno gledati "građane" kako se raduju na Old Trafordu.

Ono što smiruje temperamentnog Škota je i dalje ogromna prednost koju njegov tim ima u odnosu na komšije, a to je 12 bodova. Ferguson je razočaranim navijačima, poslije 1:2 na svom stadionu, poručio da neće dozvoliti igračima da se opuste do kraja šampionata.

"Ako se malo prisjetite kako smo osvajali titule u prethodnim godinama, uglavnom smo sami sebi otežavali posao", slegao je ramenima Ferguson, koji juri 13. titulu od osnivanja Premijer lige pre 21. godine.

Za sada, u nevjerovatnoj dvodecenijskoj dominaciji, Ferguson i Junajted bili su šampioni u sezonama 1992/93, 1993/94, 1995/96, 1996/97, 1998/99, 1999/00, 2000/01, 2002/03, 2006/07, 2007/08, 2008/09 i 2010/11. Prije toga, od osnivanja kluba do 1992. godine, Junajted je imao sedam titula prvaka i gledao u leđa Liverpulu (18), Arsenalu (u tom trenutku 10) i Evertonu (9).

Junajted je bio poravnat na četvrtoj poziciji sa Aston Vilom (7), a prijetio je Sanderlend (6).

Međutim, krajem 80-ih i početkom 90-ih stvorena je "aždaja" koja hita ka 20. tituli prvaka, tvrdi Ferguson, uprkos porazu od Sitija, aktuelnog šampiona (3).

"Neću dozvoliti igračima da se opuste. I prethodnih sezona kada smo bili prvi naši navijači sjedili su nervozno i gledali šta se događa. Imamo 12 bodova prednosti i idemo u goste Stouku za vikend. Idemo na pobjedu!", ostao je optimista Ferguson.

Junajted je i prošlog proljeća imao veliku prednost nad Sitijem, doduše ne 12 bodova, ali je porazom u meču sa Viganom, remijem kod kuće sa Evertonom i novim porazom od Sitija u gostima, prepustio prednost "građanima", koji su uz mnogo muke to uspjeli da odbrane golovima Edina Džeka i Serhija Aguera u nadoknadi vremena protiv Kvins Park Rendžersa na "Etihadu".

Opet je Siti bio koban za Junajted i nanio mu prvi poraz u Premijer ligi poslije 18 utakmica, ali Ferguson ne paniči.

"Nismo igrali loše uopšte, pa zato ne mogu da budem nezadovoljan prema igračima. Ono gdje jesam nezadovoljan je način na koji smo primili golove. Mislim da je njihov igrač (Karlos Tevez, prim. aut) bio u ofsajdu kod prvog gola, jer je ometao našeg golmana Davida De Heu... Nesrećno smo izgubili utakmicu, ali je bilo lako primijetiti zbog čega su ovo dva najbolja tima u zemlji. Kvalitet je bio očigledan".

(MONDO, foto: Beta/AP/Jon Super)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC