• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šest bodova je jednom iscurilo, ali 11? Nikad

Najveća prednost koju je Partizan uspio da prokocka, a Crvena zvezda da nadoknadi iznosila je šest bodova.

 Šest bodova je jednom iscurilo, ali 11? Nikad Izvor: MONDO

Hoće li Vladimir Vermezović preteći Miodraga Ješića na crnoj listi?

Izvještaj sa utakmice Partizan - Vojvodina 1:2, koja je potpuno "zakuvala" borbu za titulu u kombinaciji sa kasnom pobjedom Crvene zvezde u Smederevu (0:1), počeli smo ovako:

U subotu ujutru, 30. marta: Partizan 49, Crvena zvezda 38, Vojvodina 38.

U nedjelju uveče, 7. aprila: Partizan 51, Crvena zvezda 47, Vojvodina 44.

Ovaj onos snaga na čelu tabele Jelen Superlige biće na snazi sve dok ne budu završene utakmice 23. kola, narednog vikenda. Tada ćemo dobiti odgovor na pitanje da li će se u jednom trenutku nezanimljiva trka za titulu prvaka dodatno iskomplikovati ili će Partizan odbiti napad crveno-bijelih iz Beograda i Novog Sada.

I ne samo to.

Dobićemo odgovor na pitanje da li će aktuelni trener Partizana Vladimir Vermezović "ugroziti" za sada neprikosnovenog prethodnika Miodraga Ješića koji i dalje ima najneubjedljiviji niz na klupi crno-bijelih. Remijima sa Hajdukom u Kuli (1:1) i Slobodom u Užicu (0:0), a potom i porazom od Vojvodine u Beogradu, Vermezović je ozbiljno "zapretio" i Ješiću i Miroslavu Đukiću i Slaviši Jokanoviću.

Ješić je u sezoni 2006/07 vezao pet utakmica bez pobjede: Vojvodina - Partizan 1:0, Partizan - OFK Beograd 0:1, Mladost Apatin - Partizan 1:0, Partizan - Crvena zvezda 0:0, Smederevo - Partizan 2:2, a drugi na ovoj nesvakidašnjoj listi je Đukić, koji je iste sezone upisao četiri utakmice bez uspjeha: Hajduk - Partizan 3:0, Partizan - Crvena zvezda 1:2, Bežanija - Partizan 2:1, Vojvodina - Partizan 2:0.

Te sezone šampion je bila Crvena zvezda, a kada je Slaviša Jokanović ušao u "crni" niz 2008/09, titula je ostala u Humskoj delom i zbog toga što je "večiti rival" bio u sličnim i gorim serijama. Više puta.

Jokanović je tada nanizao sljedeće rezultate: Borac - Partizan 1:0, Partizan - Rad 1:1, Vojvodina - Partizan 0:0, Partizan - Crvena zvezda 1:1.

Dakle, Vermezović će narednog vikenda na uvijek neugodnom gostovanju u Ivanjici morati da zabilježi pobjedu kako ne bi poremetio gore pomenuti poredak, ali i kako bi zaustavio nalet Crvene zvezde, koja je u za samo osam dana zabilježila tri pobjede pod novim trenerom Rikardom Sa Pintuom, bez primljenog gola (Radnički 1923 2:0, Hajduk 3:0, Smederevo 0:1).

U narednom kolu, u subotu, crveno-bijeli dočekuju Spartak iz Subotice, vjerovatno nekoliko sati poslije završetka utakmice Javor - Partizan i njima bi novi kiks lidera bio samo motiv više u duelu sa "golubovima".

Crvena zvezda nikada u istoriji nije nadoknadila 11 bodova zaostatka, kao što ni Partizan takvu prednost nije prokockao. Ona je na polusezoni iznosila šest bodova, ali je Zvezda remijem sa Radom na Vračaru (1:1) i porazom od Radničkog u Nišu (2:1) ispustila pet bodova u periodu sezone u kojem je Partizan sve mečeve prilično lako dobio.

To je pred reprezentativnu pauzu "vječite" udaljilo na velikih 11 bodova, poslije čega su se u Ljutice Bogdana složili da je titula izgubljena. Ali, "ne lezi vraže"...

Za sada, najveću prednost Crvena zvezda nadoknadila je u sezoni 1999/2000, kada je Partizan imao šest bodova više tokom zimske pauze, ali je u ligi sa 22 kluba ekipa koju je predvodio Slavoljub Muslin u prolećnom dijelu prvenstva zabilježila samo jedan remi, protiv Zemuna na "Marakani" i uz pobjedu u derbiju pretekla crno-bijele za četiri boda (105:101).

Partizan će do "vječitog derbija" imati nešto teži raspored od Crvene zvezde. Finiš sezone djeluje pakleno za crveno-bijele: gostovanje u Humskoj, meč sa Slobodom u Beogradu i odlazak Vojvodini u goste u Novi Sad.

Do tada, najveći problem za Crvenu zvezdu biće gostovanje u Jagodini, koja je ove sezone slavila na "Marakani", ali koja prethodnih godina nije uspijevala da ugrozi crveno-bijele na svom terenu. Sa Pintu neće mrdnuti iz prijestonice do puta u Jagodinu 4. maja, jer ga očekuju mečevi sa Spartakom i Donjim Sremom u Ljutice Bogdana, odnosno BSK Borčom u komšiluku.

Sa devet bodova iz ovih mečeva, a najteži su unaprijed dobijeni mečevi, Sa Pintu bi vjerovatno od "vječitog derbija" napravio utakmicu odluke.

Do derbija, Partizan poslije gostovanja Javoru dočekuje Rad, ide u Novi Pazar, pa gosti Nišlije i onda putuje u Kragujevac. To su mečevi koje su crno-bijeli uglavnom rješavali sa uspjehom prethodnih sezona. Ove sezone vidjeće se od kakvog su materijala i u kojoj mjeri ih je crna prva nedjelja aprila poremetila, narušila im samopouzdanje.

A, Vojvodina? Nismo zaboravili Novosađane. Njih je jednostavno teško ubaciti u priču o istorijskim preokretima, jer u njima nisu učestvovali još od druge titule osvojene u sezoni 1988/89.

Ali, možda je baš to uloga koja će Voši najviše odgovarati - da šansu vreba iz trećeg plana. Tim Nebojše Vignjevića moraće pod hitno da interesovanja proširi i na Superligu, s obzirom na to da su u Novom Sadu još zimus rekli da je cilj osvajanje Kupa u izostanku "vječitih".

Navijači Vojvodine ne mogu a da ne pomisle šta bi bilo da je njihov tim i protiv "malih" igrao kao protiv Partizana i Crvene zvezde. Voša je u Beogradu osvojila šest bodova u Humskoj (1:2) i Ljutice Bogdana (0:3), a samo TRI boda protiv Rada (1:1), OFK Beograda (0:0) i BSK Borče (3:3)!?

I ne samo to... Vojvodina je gubila šampionske bodove i na "Karađorđu" u mečevima sa Smederevom (0:0), Jagodinom (1:1), Hajdukom (1:1), Radničkim 1923 (0:0), OFK Beogradom (0:1).

S obzirom na to da Vojvodina u posljednjem kolu dočekuje Crvenu zvezdu, može se reći da "lale" imaju najpovoljniji raspored do kraja, ali one će vam i same priznati da će njima veći problem biti pobjeda nad Slobodom na "Karađorđu" narednog vikenda, nego meč sa jednim od dva najveća rivala iz Beograda.

PARTIZAN: Javor, Rad, Novi Pazar, Radnički Niš, Radnički 1923, Crvena zvezda, Smederevo, Spartak.

CRVENA ZVEZDA: Spartak, BSK Borča, Donji Srem, Jagodina, OFK Beograd, Partizan, Sloboda, Vojvodina.

VOJVODINA: Sloboda, Hajduk, Javor, Rad, Novi Pazar, Radnički Niš, Radnički 1923, Crvena zvezda.

(N. J. - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC