• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Laković za MONDO: Čemu panika zbog poreza?

U mirnom tonu gensek FSS za MONDO najavljuje sastanak Saveza, klubova i predstavnika poreskih vlasti.

 Laković za MONDO: Čemu panika zbog poreza? Izvor: MONDO

"Nema mjesta panici. Iskreno vjerujem da Srbija neće biti izuzetak ni u regionu, ni u Evropi", mirnim tonom na početku razgovora za MONDO kaže generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije Zoran Laković.

Razlog zbog kojeg smo ga pozvali? Tekst u listu "Sport" u kojem se po naslovom: "Država spasava sport", navodi da "inspektori Poreske uprave smatraju da su sportski kolektivi morali da plaćaju na PDV na transfere igrača u inostranstvo".

Dalje u tekstu navodi se da bi, ukoliko poreski radnici izguraju svoj stav, samo FK Partizan po tom osnovu upao u dugove od 14, a FK Crvena zvezda od osam miliona evra.

Ali...

"Ne bih u ovom razgovoru komentarisao senzacionalističke naslove koji su se pojavili, iz prostog razloga što nema razloga za paniku i što Fudbalski savez Srbije na ovom slučaju sarađuje sa klubovima i Poreskom upravom već neko vrijeme", nastavio je Laković u mirnom tonu.

O čemu se zapravo radi?

"Mi smo prije mjesec dana, na svoju inicijativu, oformili Radnu grupu Fudbalskog saveza Srbije koja je u saradnji sa klubovima pripremala inicijativu s kojom ćemo izaći pred Poresku upravu. Hajde da kažem da je motiv za takav potez Saveza bio problem koji su pojedini klubovi, prije svih Borac iz Čačka i Vojvodina, imali sa poreskim inspektorima, koji su provjeravajući im račune postavljali pitanje PDV-a kod transfera u inostranstvo", pojasnio je Laković.

"Kada se pojavio taj problem, prvo smo se konsultovali sa zemljama u regionu i Evropskoj uniji, potom formirali Radnu grupu i izvukli zaključke da bi Srbija bila jedina zemlja u Evropi u kojoj bi se plaćao PDV na odlazeće transfere u inostranstvo. Napominjem - odlazeće transfere u inostranstvo. Takav porez ne plaća se ni u Hrvatskoj, ni u Bosni i Hercegovini, ni u Sloveniji, ali ni u zemljama Evropske Unije", tvrdi Laković i dodaje:

"Zaista ne vidim zašto bi Srbija u tom smislu bila jedina u Evropi".

Ne ulazeći u to da li se radi o različitom tumačenju zakona, pitamo vas da li ste optimisti i da li očekujete razumijevanje s druge strane?

"Uvjeren sam da neće biti nikakvih problema kada se budemo sastali sutra sa predstavnicima Poreske uprave. Od kada se pojavio problem imali smo korektnu saradnju, vjerujem da će ishod biti povoljan po klubove".

Koji će klubovi prisustvovati ovom sastanku?

"Svi oni koji su radili i na izradi inicijative, a to nisu samo klubovi iz Superlige, nego i iz Prve lige Srbije. Gotovo svi koji su prodavali fudbalere u inostranstvo", objasnio je Laković i onda napomenuo da se ovaj problem ne tiče samo fudbala, naprotiv:

"Ovo nije tematika koja zanima samo fudbalsku organizaciju. Ona se tiče i košarke, rukometa, odbojke, vaterpola... Ovo se tiče kompletnog srpskog sporta, a FSS je samo prepoznao potrebu da se pokrene inicijativa i da se sa njom izađe pred poreske vlasti", zaključio je Laković na kraju razgovora za MONDO.

Problem je nastao kada su inspektori Poreske uprave na terenu zakon tumačili tako da su sportski klubovi morali da plaćaju PDV (uveden 1. januara 2005. godine) na transfere igrača u inostranstvo, dok klubovi tvrde da takvu obavezu nisu imali, jer su transferi zavođeni kao "promet roba i usluga", a takva djelatnost prema zakonu ne podliježe oporezivanju ukoliko je sjedište primaoca usluga u inostranstvu.

(N. Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC