• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LŠ: Murinjo rame uz rame sa ser Aleksom

Portugalski stručnjak sa Realom izborio sedmi put u karijeri plasman u polufinale Lige šampiona i izjednačio se sa trenerom Mančester junajteda.

  LŠ: Murinjo rame uz rame sa ser Aleksom  Izvor: MONDO

Žoze Murinjo sigurno će zapamtiti duel u Istanbulu protiv Galatasaraja u četvrtfinalu Lige šampiona.

Osim što je njegov tim umalo prokockao veliku prednost iz prvog meča, upisao se i u istoriju najelitnijeg evropskog takmičenja.

Portugalac je odveo svoj tim sedmi put u karijeri u polufinale Lige šampiona, što je do sada prije njega učinio samo legendarni ser Aleks Ferguson, menadžer Mančester junajteda.

Ferguson je tamo stizao sa Mančesterom junajtedom (1997, 1999, 2002, 2007, 2008, 2009. i 2011), dok je Murinjo to činio sa Portom, Interom, Čelsijem i sada sa Real Madridom.

Prvi put je prolaz među četiri najbolje evropske ekipe izborio 2004, pa od tada još šest puta (2005, 2007, 2010, 2011, 2012, 2013).

Statistika kaže da je Murinjo do svojevrsnog uspjeha stigao za samo deset godina, dok je menadžeru Mančester junajteda bilo potrebno čak 26 sezona.

Škotski stručnjak ove je sezone ciljao i osmo polufinale sa istim timom, ali ga je baš Murinjo spriječio u osmini finala da poboljša rekord.

Ispod njih ostali su Marčelo Lipi, Migel Munjoz, i Luj van Gal, koji su pet puta igrali polufinale Lige šampiona.

Portugalac je eliminacijom Galatasaraja ostvario još jedan uspjeh - postao je peti trener u istoriji Lige šampiona koji je četiri godine u nizu igrao polufinale.

On je niz započeo 2010. prolaskom Intera među četiri najbolja tima, a onda tri godine zaredom to je učinio i sa Real Madridom. Prije njega to su uspeli samo Elenio Erera, Marčelo Lipi, Visente del Boske i Pep Gvardiola.

Njegovim dolaskom u Madrid, Real se "digao iz mrtvih". Prije nego je Portugalac kročio na "Santjago Bernabeu" Real je šest puta završavao takmičenje u ranoj fazi Lige šampiona, a prethodne dve sezone, sa njim na klupi, eliminisani su u polufinalu - od Barselone i Bajerna.

Murinjo se nada da će ovo biti treća sreća, baš kada je postao jedini trener uz Visente del Boskea koji je tri puta zaredom obezbijedio plasman u polufinale najelitnijeg takmičenja Evrope najuspješnijem klubu 20. veka i najtrofejnijem u istoriji Lige šampiona sa devet pehara.

Portugalac je najavio da će se maksimalno potruditi da postane i prvi trener koji je osvajao "ušati pehar" sa tri različita tima. On je 2004. odveo Porto na krov Evrope, a 2010. to je učinio i sa Interom.

Do sada je tri trofeja u Ligi šampiona (Kupu šampiona) osvojio samo Bob Pejsli - 1977, 1978. i 1981. godine, ali sve sa Liverpulom.

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/Mike Hewitt)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC