• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FA KUP: Siti u finalu!

Čelsi - Mančester siti 1:2 u drugoj polufinalnoj utakmici FA kupa! Edin Džeko presjedio susret na klupi za rezerve.

 FA KUP: Siti u finalu! Izvor: MONDO

U finalu 132. izdanja FA kupa, najstarijeg fudbalskog takmičenja na planeti, sastaće se Vigan Atletik i - Mančester siti!

U finalu prije finala, pred 85.620 navijača na "Novom Vembliju", Siti je apsolutno nadigrao Čelsi do vođstva od 2:0 stečenog u 15. sekundu drugog poluvremena, a onda uspio da se odbrani do kraja utakmice i eliminiše branioca trofeja.

U drugom polufinalu: Čelsi - Mančester siti 1:2 (0:1), ekipa Roberta Manćinija poslije prepuštanja titule prvaka Junajtedu i ranog ispadanja iz Evrope, dobiće 11. maja na istom mjestu priliku da osvoji treći trofej u tri sezone i donekle spase sezonu.

Golove su postigli Samir Nasri u 35. i Serhio Aguero u 46. minutu za "građane" i Demba Ba u 66. za "plavce".

Čelsiju, koji je grčevito branio trofej, u četvrtfinalu izbacio Junajted, a potom se prekasno probudio protiv Sitija, imaće utjehu u vidu polufinala Lige Evrope, gdje će se sastati sa Bazelom, uz obavezu da u Premijer ligi odbrani poziciju sa koje se ide u Ligu šampiona.

Ujedno, bio je ovo prvi poraz Čelsija u FA kupu poslije 30 utakmica, ne računajući penale. "Plavci" obožavaju ovo takmičenja, koje su osvajali sedam puta, od čega četiri puta u posljednjih šest sezona, ali su ove ostali bez 12. finala.

Do desetog finala u istoriji stigao je Siti, klub koji je sa Manćinijem 2011. osvojio FA kup i tako prekinuo period od 42 godine bez trofeja. U sezoni poslije osvajanja šampionske titule, treće od osnivanja, "građani" su se uz mnogo uložene energije i emocija ove nedjelje popodne izborili za utakmicu u kojoj će protiv autsajdera Vigana igrati za šesti trofej u Kupu.

Vigan nikada ranije nije igrao finale FA kupa, dok se Siti ovog popodneva svrstao u red devet ekipa sa deset i više finala.

Srpski reprezentativci Branislav Ivanović (Čelsi) i Matija Nastasić (Siti) igrali su svih 90 minuta i bili izvanredni, dok je Aleksandar Kolarov utakmicu posmatrao sa klupe za rezerve, kao i reprezentativac Bosne i Hercegovine Edin Džeko.

Manćini je očigledno bolje pripremio ekipu za ovu utakmicu od kolege "privremenog" Rafaela Beniteza - Čelsi je bio osuđen na defanzivu od prve sekunde do isteka nadoknade vremena u prvom dijelu igre. Petr Čeh u dva navrata činio je čuda na golu prije nego što se sreo sa Nasrijem oči u oči u 35. minutu i bio rutinski savladan.

Golom poslije lijepe akcije cijele ofanzivne postave, ali i srećno dobijene lopte u posjed posle duela sa odbranom Čelsija, Nasri je prekinuo niz od 21 utakmice bez pogotka za Siti. Šta god da je Benitez na poluvremenu pričao svom nadigranom timu, stvari su postale gore poslije prvog napada protivnika u napadu.

Fantastičnom kretnjom oko čuvara, rolingom i potom skokom, Serhio "Kun" Aguero uspio je glavom da prebaci visokog Čeha iako je uz Edena Azara bio najniži na terenu. Centrirao mu je Garet Beri, a Aguero postigao četvrti gol u četiri posljednje utakmice u FA Kupu - 2:0!

Svijetlo plava strana "Novog Vemblija" već tada spremila se za proslavu pobjede, ali bilo je čupavo do kraja, naročito kada je Benitez pritisnuo Nastasića i Vensana Kompanija drugim centarforom, Fernandom Toresom. S njim, Demba Ba u napadu bio je znatno opasniji po Rumuna Kostela Pantelejmona, koji je od starta takmičenja branio umjesto standardnog Džoa Harta pa je tako bilo i danas.

Pantelejmon je u nekoliko navrata potvrdio da bi u mnogim klubovima bio standardan čuvar mreže, ali u 66. minutu nije mogao ništa. Na "bunar" pas sa svoje polovine, koji je uputio David Luiz, Ba je izdržao Kompanija i Nastasića na leđima i onda uhvatio volej iz okreta, bez gledanja i postigao divan gol od stativu za 1:2.

Bilo je sasvim vremena za preokret i do njega bi možda došlo da Pantelejmon u finišu utakmice majstorskom intervencijom nije uspio da pokupi loptu "iz nogu" Huana Mate, koji je pomislio da će ubaciti loptu u praznu mrežu i da je uveliko predriblao Rumuna, ali - nije!

Do kraja, sudija Kris Foj odmahnuo je rukom poslije duela Toresa i Kompanija u šesnaestercu Sitija, kada je Belgijanac vukao Španca, ali sasvim "dovoljno" da ne bude penal. U nadoknadi vremena iz dvije kontre Siti je mogao da dokusuri protivnika, ali su i dva gola bila sasvim dovoljna.

Zahvaljujući Bau, Everton iz sezone 1965/66 ostaće posljednji tim koji se domogao finala bez primljenog gola. Sitijeva odbrana konačno je kapitulirala u polufinalu, ali to neće mnogo uzbuditi Manćinija, koji će 11. maja igrati za "het-trik" u tri sezone na "Itihadu": Kup, titula, Kup?

(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC