• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Valjiću, palac gore!

Sarajevski mediji opleli po arbitru Ognjenu Valjiću zbog prekida meča Sarajevo-Leotar na kojem je poštovao pravila Fudbalskog saveza BiH!?

 Valjiću, palac gore! Izvor: MONDO

Često slušamo u bosansko-hercegovačkim medijima da kod nas "postoje zakoni i pravila i da se ona ne primjenjuju već na raznorazne načine i marifetluke zaobilaze". Zbog toga nam je po njihovom mišljenju ovakvo stanje u državi na svim nivoima.

I kad jedan od najboljih arbitara u Premijer ligi Bosne i Hercegovine odluči da poštuje pravila koja je propisao Fudbalski savez BiH i prekine utakmicu, mediji u Sarajevu označe upravo mladog Banjalučanina kao glavnog krivca!



Samo zato jer je poštovao zakon!

Podsjetimo, Valjić nije dozvolio da počne drugo poluvrijeme posljednje utakmice 22. kola Premijer lige BiH između Sarajeva i Leotara (0:0) zbog transparenta "Hordi zla" na sjevernoj tribini "Armija R. BiH" sa ljiljanom, koji je simbol ratne BiH!

"Politika u našu butigu ne može", pravilo je propisano od strane FS BiH, a mladi Banjalučanin ga je primjenio i sada se "ni kriv ni dužan" našao na žestokom udaru medija u Sarajevu.

"Dnevni avaz" piše u izdanju od ponedjeljka da je sudija Valjić izričito zahtijevao da se transparent ukoni što je po njemu "žalosno i apsurdno, pa čak i ako to stoji u aktima FS BiH".

"I tako, 20 godina nakon osnivanja oružane sile koja je za vrijeme ‘agresije’ stala u odbranu naše države i građana, zabranjeno je sjećati se na Armiju R BiH. Žalosno i apsurdno, pa čak i ako to stoji u aktima Fudbalskog saveza BiH",
piše u komentaru sarajevskog dnevnika.

Sličnu konstataciju dao je i ugledni sportski novinar iz Sarajeva Sabahudin Topalbećirević iako je priznao da fudbal i sport uopšte treba odvojiti od politike.

"Nisam pristalica bilo kakvih trasparenata ali pitam da li transparent ‘Armija Republike BiH’ vrijeđa nekoga i odakle pravo dotičnom sudiji da prekida meč na Koševu? Pa šta je ovo? Kao kada bi u bivšoj Jugoslaviji zbog transparenta ‘JNA’ neko prekinuo meč, zapravo čovjek na Koševu traži da se skloni i uslovljava time nastavak susreta. Skandal, za mene. Piše se prijava ako on misli da zbog toga treba i onda FS BiH odlučuje ako ima o čemu. Ovo je sramno i ovo više nema smisla kako se svako živ poigrava sa Bosnom i Hercegovinom", napisao je popularni Baho, a prenio "Radio Sarajevo".

Topalbećirević iza ovog prekida i poštovanja pravila Saveza vidi neke "mračne sile koje žele da osujete odlazak reprezentacije BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazilu!?"

"Cilj sudije Valjića na Koševu je bio da prekine meč da se ukalja obraz i FK Sarajeva i grada i države. Siguran sam u tako nešto, kao što sam siguran da mnogi svim silama i svom snagom žele da osujete i naš savez i našu reprezentaciju kako ne bi vidjela Brazil. I biće još toga, biće još pokušaja da se unese nemir među klubove, u savez pa čak i naše igrače koji igraju vani ali sve to čitaju i prate. Siguran sam da je to manji dio Bosne i Hercegovine, da su to ostaci i otpaci posljednji preostali i da se mi nećemo predati i da ćemo pokazati snagu jer Bosanci imaju snagu ogromnu, i ne daju se tako lako".

Nešto suzdržaniji u komentaru na koševski prekid bile su kolege iz sarajevskog "Sport centra".



"Razumijemo da je FS BiH naložio svojim sudijama stroga pravila, tj Komitet za sudije i suđenje, ipak postoje očito određeni propusti ili dvostruki aršini. Slična scena onoj zbog koje je Ognjen Valjić prekinuo susret na Koševu u meču između Sarajeva i Leotara desila se i ne tako davno u Istočnom Sarajevu na meču Slavija - Željezničar. Samo što su za razliku od ‘Hordi zla’, navijači Slavije, istakli obilježja Vojske Republike Srpske, a meč nije bio prekinut".


Dakako da je i arbitar tog meča (Danijel Pajić iz Bijeljine) trebao da poštuje propise i prekine utakmicu, bilo u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bijeljini, Banjaluci, Zenici, Gradačcu ili bilo kojem drugom terenu ukoliko se KRŠE PRAVILA!

I tu nema nikakve dileme!

Upravo zato, treba podići "palac gore" za mladog Banjalučanina Ognjena Valjića, koji se "usudio" samo da radi svoj posao! Bravo!

Inače, Ognjen Valjić je ekonomista i odlično govori nekoliko stranih jezika, a prošle godine je ušao u drugu kategoriju UEFA rang liste za sudije što znači da može dijeliti pravdu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo i u susretima Lige Evrope.

(N. Šatara, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC