• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pantela za MONDO: Moj diplomski je kao roman

Dan nakon što je postao akademski građanin Marko Pantelić za MONDO priča o diplomi i objašnjava zašto se neće vratiti na "Marakanu":

 Pantela za MONDO: Moj diplomski je kao roman Izvor: MONDO

Marko Pantelić, golgeter, bivši reprezentativac, napadač sa kultnim statusom u srpskom fudbalu i internet zajednici, fudbaler koji je u karijeri uradio mnogo toga, a mogao duplo više - od četvrtka, 26. aprila 2013. godine je i akademski građanin.

Popularni Pantela diplomirao je na Visokoj sportskog školi u Beogradu, a njegov diplomski rad iz oblasti menadžmenta u sportu, "Strategija razvoja sportske organizacije na primjeru FK Crvena zvezda" ocijenjen je desetkom.

To je bio povod da "devetku" Olimpijakosa pozovemo i pitamo za intervju, koji je MONDU dao "jureći sa sastanka na sastanak" prije povratka u Atinu.

Uz sve čestitke zbog položenog diplomskog, čovjek se prvo pita za zdravlje. Pa, stoga, kako ti je zglob?

"Hvala na pitanju, vjerovatno mislite na povredu od zimus? Nemam više problema sa zglobom, ako mislite da zbog toga ne igram za Olimpijakos. Nije to problem, problem je trener koji, hmmmm, tako vidi neke stvari i šta ja tu da radim? Ne igram, ali to nema veze s povredom. U principu, osjećam se super i vidjećemo šta ću i kako na ljeto".

Ugovor ti ističe u junu?

"Zato i kažem..."



Navijači Crvene zvezde bi te, u ovoj situaciji, odmah pitali: "Pantela, je l' to ta sezona kada ćeš se vratiti na Marakanu' da možda i završiš karijeru?"

"Recite im da se ne brinu, neću se vratiti hahaha", sa osmjehom je Pantelić prihvatio da ponovo govori na "vječnu" temu povratka u klub u kojem je igrao samo godinu i po dana, ali ostavio neizbrisiv trag: dupla kruna, 33 gola na 60 utakmica.

"Žao mi je što moram stalno da obrazlažem, ali razumijem potrebu da me to pitate. Marko Pantelić voli i poštuje Crvenu zvezdu iznad svega, ali svi bi morali da znaju da Marko Pantelić baš iz tog razloga neće doći u Crvenu zvezdu - ni ovog, ni nekog drugog ljeta".

Iz ljubavi?

"Da. Marko Pantelić neće u ovim godinama zauzimati nekome možda i najvažnije mjesto u timu, mjesto na kojem Crvena zvezda potencijalno može najviše novca da zaradi, a novac joj je neophodan. Marko Pantelić ne želi Crvenoj zvezdi da uzme nikakvu naknadu za igranje, štaviše došao bi da igra za džabe, ali to ne bi bilo dobro za Crvenu zvezdu jer ona u ovom trenutku ima jako dobrog igrača u špicu".

Boljeg od tebe?

"Neću sad da mjerimo kvalitet, ali mislim da je Dauda jako, jako talentovan igrač i da je Crvena zvezda u njemu dobila i trenutno rješenje na terenu i potencijalno veliku zaradu u budućnosti".

Ako Dauda ode?

"Ako Dauda ode, navijači ne bi trebalo uopšte da brinu, jer postoji isto tako talentovan dečko u klubu".

Ko?

"Stefan Mihajlović. Apelujem na klub da mu, iako je vraćen u omadince, što prije pruži šansu i da se u dogovoru sa tim dečkom pronađe rješenje u ovoj neprijatnoj situaciji. Neka ga vrate i naprave prostora da igra, jer mislim da je to pravi 'number 9' za Crvenu zvezdu, za budućnost i kluba i srpskog fudbala".


Sada već imam utisak da razgovaram sa budućim menadžerom, sportskim direktorom. Znaš Mihajlovića? Gledao si ga?

"Hah, pa ja gledam fudbal malo drugačije od tebe, uz dužno poštovanje".

Naravno, ali zanima me gdje si uspio da primjetiš potencijal mladog Mihajlovića, jer je za prvi tim igrao samo u finišu drugog poluvremena utakmice u Smederevu?

"Gledao sam ga zimus na pripremama u Antaliji i, vjerujte, ja sam neko kome je jako malo vremena potrebno da prepoznam pravog napadača. Znam šta pričam. Da budem jasan - Stefana nikada nisam upoznao, nikakav kontakt nisam imao s njim, pa da mu radim marketing. Ja sam od onih koji će 'poginuti' pokušavajući i nikada neću da prestanem da vjerujem, pa tako vjerujem i da Crvenu zvezdu i Mihajlovića čeka sjajna zajednička budućnost. Ako se s njim bude radilo, za dvije, tri godine će biti pravi, ali taj dečko mora odmah da počne da respektuje taj dres i da se ponaša profesionalno, u skladu sa svime što Crvena zvezda zahteva od njega i svakog drugog igrača", naglasio je Pantelić nešto što bi Mihajlović, poslije gafa koji je napravio, trebalo tri puta da pročita.

"Ja mu to kažem kao navijač, bivši fudbaler, kapiten i osvajač duple krune sa Crvenom zvezdom, kao neko ko ne želi da vjeruje da je sve ovo što se događa između kluba i Mihajlovića samo povod da se dvije strane raziđu. Znam da u klubu postoje mnogi problemi - ali, ljudi, ovo je jako važno za obe strane i nađite zajednički jezik".

Pantelić se potom vratio na bazično pitanje o njemu i Zvezdi.

"Eto, to vam je otprilike razlog zbog kojeg se neću vratiti. Toliko volim Crvenu zvezdu da mi je bitniji njen interes nego lični, a ovo je ugao iz kog posmatram na stvari, potpuno realno i pozitivno. Budite sigurni da bih ja volio bar još jednom da obučem taj crveno-bijeli dres, znam da bi i navijači to voljeli, ali to se neće dogoditi".


Imaš 34 godine. Bez obzira na to što ćeš sigurno naći novi klub na ljeto, poslije tri godine u Pireju, približio se dan kada ćeš odlučiti šta dalje. Ova diploma svjedoči o tome...

"Naravno da razmišljam o tome šta ću poslije karijere i to ne od juče, nego posljednjih pet, šest godina. Naučio sam u životu da je sve lako dok te tapšu po ramenu i viču: 'Majstore, majstore...', ali da svaki igrač ima rok trajanja i će doći dan kada ću morati da se suočim da više nisam profi fudbaler. Zato sam se ovime (dobijanjem diplome) bavio od 2009. godine i evo uspio sam to da završim", rekao je i dodao:

"Trudio sam se da to bude što prije, učio u slobodno vrijeme, čitao po karantinima, avionima, autobusima, kada sam dolazio da igram za reprezentaciju, dok su se drugi odmarali, ja sam polagao ispite. Bio sam mnogo posvećen ovome i sada ću samo nastaviti da se usavršavam. Vidim sebe u reorganizaciji, modifikaciji, modernizovanju fudbala, želim da budem korak ispred svih u onome što budem radio".

To nešto nije klupa?

"Klupa je nešto drugo. Istina je da sam se priključio Trenerskoj školi FSS i da ću polagati za 'A' licencu, ali to je samo da bih jednog dana mogao da razumijem trenera, da shvatim trnerski posao, da kao neko ko će biti neposredno vezan za fudbal mogu da razumijem šta mi trener ili selektor govore. Neću biti trener, ali hoću sve da objedinim, da mogu da kažem: 'Bio sam igrač, učio sam za trenera, znam šta radim i znam kako se osjećaš'", objašnjava Pantelić.

A, inspiracija za diplomski - Crvena zvezda?

"Ona mi je bila inspiracija za mnogo toga u životu, to je moja ljubav od malih nogu, a i trenutna situacija u kojoj se klub nalazi je u centru pažnje. Bavio sam se načinom na koji bi klub trebalo da se rekonstruiše i izađe iz krize".

Možda ovaj intervju pročita neko iz sadašnje Uprave Crvene zvezde, pa...

"Znam šta hoćeš da me pitaš, ali preopširna je to tema za ovaj intervju. Evo, pozovi školu, neka ti pošalju diplomski, pročitaj i vidjećeš i sam. Biće ti potrebno sat i po, dva i poslije toga ćeš - kada ti se sve slegne - reći: 'Ovo je dobro, daj da pročitam opet'. Nisam se tim radom bavio da bih ga krio, sve je transparentno, pročitaj, pa me pozovi ponovo i onda ćemo pričati o detaljima", zatražio je Pantelić da drugi put opširnije pričamo o njegovoj viziji nove Crvene zvezde, ali je ipak postavio nekoliko tema za razmišljanje:

"U čemu je bila snaga Crvene zvezde kada je ona bila stabilna i uspješna na terenu? U čemu je bio njen kapital recimo 2005. godine, kada je dug takođe bio milionski? Da li su menadžeri krivi što su poslije toga odveli Zvezdinu djecu ili Zvezda? Da li su roditelji krivi što djeci nisu davali da potpisuju profi ugovore ili Zvezda? Možemo o tome do sutra, ali pročitaj, vidjećeš da je kao da čitaš roman".

Marko Pantelić nije želio da se prebacimo na temu reprezentacije Srbije, da pričamo o krizi kroz koju ona prolazi.

"Nisam ni funkcioner, ni selektor. Ja sam još igrač. Uostalom, nismo se zbog reprezentacije čuli, pa neću ni da komentarišem".

Ali na jedno pitanje indirektno vezano za "orlove", Pantelić je odgovorio. Koga vidiš kao nasljednika među "klincima" koji sad igraju za Srbiju?

"Kad je sve crno, ja vjerujem da postoji nešto što je bijelo. Zakleti sam optimista i po tom pitanju. Uvijek vjerujem u bolje sutra i siguran sam da će se brzo pojaviti pravi, samo znam da je tim klincima potrebno vrijeme", diplomatski je završio Marko Pantelić "ad hok" intervju za MONDO.

Do nove prilike...

(Nikola Janković - MONDO, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC