• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbi kolo vode u evropskoj eliti

U pet najjačih liga Evrope igra 90 fudbalera sa prostora bivše Jugoslavije, a najbrojniji su Srbi.

 Srbi kolo vode u evropskoj eliti  Izvor: MONDO

Srbija u prvenstvima Engleske, Španije, Nemačke, Italije i Francuske ima 35 fudbalera, što je gotovo 40 odsto ukupnog broja igrača sa prostora bivše Jugoslavije koji nastupaju u najjačim ligama Evrope, pokazala je analiza agencije Anadolija, prenosi Index.hr.

Iza Srbije nalazi se Hrvatska sa 22 fudbalera, dok Bosna i Hercegovina i Slovenija imaju po 10 igrača.

Srbija, Hrvatska i BiH jedine su tri zemlje nastale raspadom SFRJ koje imaju predstavnike u svih pet liga.

Crnogoraca je sedam, državljana Makedonije pet, a sa Kosova jedan igrač nastupa u klubovima najkvalitetnijih prvenstava.

U elitnom društvu su i dva trenera sa prostora zapadnog Balkana - Srbin Miroslav Đukić je šef stručnog štaba španskog Valjadolida, dok Vladimir Petković iz Sarajeva sa klupe predvodi italijanski Lacio.

Primat u Premijer ligi, postojbini fudbala, opet imaju Srbi sa četiri igrača. Uz njih su po dvojica igrača iz BiH i Hrvatske, kao i Slovenac i Makedonac.

U odabranom društvu su Srbi Nemanja Vidić (Mančester junajted), Matija Nastasić i Aleksandar Kolarov (Mančester siti) kao i Branislav Ivanović (Čelsi), zatim Hrvati Nikica Jelavić (Everton) i Mladen Pantić (Fulam), slede igrači iz BIH Edin Džeko (Mančester siti) i Asmir Begović (Stouk). Grupu igrača sa prostora bivše Jugoslavije upotpunjuju Makedonac Goran Popov (WBA) i Slovenac Haris Vučkić, član Njukasla.



I na Prininejskom poluostrvu najbrojniji su Srbi. Od ukupno sedam igrača iz eks SFRJ, trojica su iz Srbije. U Primeri nastupaju Antonio Rukavina (Valjadolid), kao i Ivan Obradović i Stefan Babović u Saragosi.

U Španiji igraju i Hrvati Luka Modrić (Real Madrid) i Ivan Rakitić (Sevilja), Miroslav Stevanović iz BiH (Sevilja), kao i Crnogorac Andrija Delibašić (Rajo Valjekano).

Veliki broj igrača sa prostora bivše Jugoslavije nastupa u Bundesligi. Ima ih ukupno 27 u čak 12 od 18 klubova elitne lige i to najviše u Hamburgu - petorica.

Srba je osam, Hrvata 11, po trojica su iz Makedonije i BiH, a Crna Gora i Kosovo imaju po jednog igrača.

U Bundesligi igraju Srbi Neven Subotić (Borusija Dortmund), Gojko Kačar i Slobodan Rajković (Hamburg), Aleksandar Ignjovski, Predrag Stevanović i Aleksandar Stevanović (Verder), Filip Malbašić (Hofenhajm) i Nikola Đurđić (Grojter Firt), Hrvati Mario Mandžukić (Bajern), Srđan Lakić (Ajntraht), Ivan Santini (Frajburg), Ivo Iličević i Milan Badelj (Hamburg), Ivan Klasnić i Petar Slišković (Majnc), Ivan Perišić i Ivica Olić (Volfsburg), Mateo Pavlović (Verder) i Ivan Paurević (Fortuna), Fudbaleri iz Bosne i Hercegovine Mensur Mujdža (Frajburg), Vedad Ibišević (Štutgart) i Sejad Salihović (Hofenhajm), Makedonci Valjmir Nafiu (Hamburg), Nikolče Noveski (Majnc) i Ferhan Hasani (Volfsburg), Crnogorac Milorad Peković (Grojter Firt) i igrač sa Kosova Ilir Azemi (Grojter Firt).

Serija A je liga sa najviše igrača sa zapadnog Balkana. Njih 37 "rasporedilo" se u 16 od 18 klubova, odnosno igrača sa prostora eks Jugoslavije nema samo u Sijeni i Parmi.

Opet najviše ima Srba - 15, Hrvata je šest, četvorica je iz Crne Gore, trojica iz BiH, a u Seriji A nastupa i jedan Makedonac.

Prva liga Italije ipak je omiljena Slovencima - njih deset igra u Seriji A, a na spisku Interovih igrača čak su dvojica i to golmani Samir Handanović i Vid Belec.

U Italiji igraju srpski fudbaleri Dejan Stanković, Zdravko Kuzmanović (Inter), Adem Ljajić, Nenad Tomović (Fiorentina), Željko Brkić, Dušan Basta (Udineze), Lazar Petković (Milan), Miloš Antić (Lacio), Vlada Avramov (Kaljari), Uroš Radaković (Bolonja), Nenad Krstičić (Sampdorija), Ivan Radovanović (Atalanta), Alen Stevanović (Torino), Boško Janković (Đenova) i Uroš Ćosić (Peskara), Hrvati Josip Radošević (Napoli), Mateo Kovačić (Inter), Bruno Petković (Katanija), Marko Livaja, Igor Budan (Atalanta) i Ante Vukušić (Peskara), Pored Handanovića i Beleca od slovenačkih igrača nastupaju Maks Barišič (Katanija), Boštjan Cesar, Bojan Jokić (Kijevo), Rene Krhin (Bolonja), Valter Birsa (Torino), Luka Krajnc (Đenova) i Josip Iličić, Jasmin Kurtić (Palermo), Crnogorci Mirko Vučinić (Juventus), Stefan Savić, Stevan Jovetić (Fiorentina), Marko Bakić (Torino), fudbaleri iz BiH Miralem Pjanić (Roma), Senad Lulić (Lacio), Enis Nadarević (Đenova), kao i Makedonac Goran Pandev (Napoli).

U Francuskoj Ligi 1 nastupa devet igrača iz jugoistočne Evrope, a predvode ih opet Srbi - čak pet. Hrvatska, Crna Gora, BiH i Slovenija imaju po jednog prijavljenog fudbalera u francuskom šampionatu.

U Francuskoj nastupaju Srbi Milan Biševac (Lion), Nemanja Pejčinović (Nica), Danijel Aleksić (Sent Etjen), Pavle Ninkov (Tuluz) i Miloš Ninković (Evian), Hrvat Dejan Lovren (Lion), Crnogorac Marko Baša (Lil), Slovenac Ažbe Jug (Bordo) i fudbaler iz Bosne i Hercegovine Sanjin Prcić (Sošo).

(MONDO, foto: Guliver/Getty images/ Michael Regan/Valerio Pennicino/Lars Baron/ Gonzalo Arroyo Moreno)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC