• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Napusti Arsenal radi trofeja!

Ovih dana navršava se osam godina otkako su fudbaleri Arsenala posljednji put podigli neki značajniji pehar.

 Napusti Arsenal radi trofeja! Izvor: MONDO

Za 17 godina na kormilu Arsenala, menadžer Arsen Venger donio je klubu sedam trofeja - tri titule prvaka Engleske i četiri FA kupa.

"Mali" problem ogleda se u činjenici da je posljednji - FA kup, osvojen pobjedom na penale nad Mančester junajtedom - stigao u vitrine "tobdžija" još u maju 2005!

Od tada, Arsenal može navijačima da pokaže samo poraze u finalu Lige šampiona 2006, u finalima Liga kupa 2007. i 2011, dok u Premijer ligi ima seriju od sedam konačnih plasmana na treće ili četvrto mjesto.

Ove sezone je i plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona pod ozbiljnim znakom pitanja.

Arsenalov pad u drugu kategoriju engleskih klubova podudara se sa početkom trenda prodaje najboljih igrača, što se isprva događalo zbog potrebe da se finansira izgradnja novog stadiona, a kasnije je Venger tvrdoglavo insistirao da je stvaranje tima - a ne kupovina - pravi put do vrha.

Međutim, francuski stručnjak već (pre)dugo se vrti u "vrzinom kolu". Kako neki igrač dostigne vrhunsku klasu, privlači pažnju bogatijih klubova, u kojima smatra da će imati veću šansu da dođe do trofeja (najsvežiji primjeri su Van Persi i Fabregas).

Kada ti igrači odu, Venger se suočava sa manjkom kvaliteta u ekipi i potrebom da ponovo nadoknađuje ono što se teško može nadoknaditi... Čak ni blagi zaokret u transfer politici i dovođenje nekih solidnih pojačanja prošlog ljeta (Podolski, Kazorla) nije dao rezultata.

Na drugoj strani, za osam Arsenalovih "posnih" godina, fudbaleri koji su u tom periodu pronašli nove sredine, po pravilu su prolazili veoma dobro.

Venger je od ljeta 2005. prodao (ili pustio) ukupno 69 igrača, od kojih su 23 osvojila bar jedan, a svi zajedno 56 trofeja sa 19 različitih klubova.

Rekorder je Ešli Kol sa sedam (sve kao član Čelsija), a po pet su uzeli Patrik Vijera (Juventus, Inter, Mančester siti), Eduardo (Šahtjor), Tijeri Anri (Barselona, Njujork Red Buls) i Aleksander Hleb (Barselona, BATE Borisov).

Svi iz te grupe, osim Eduarda, po jednom su se radovali osvajanju Lige šampiona.

Na spisku 23 igrača, čijom prodajom je Arsenal prihodovao 243,4 miliona funti - nalaze se neka veoma poznata imena evropskog klupskog fudbala, kao što su Van Persi, Nasri, Adebajor, Kolo Ture, Rejes, Ebue, Kliši, Ljungberg i Song, ali ima i onih čija prezimena mnogim našim čitaocima neće ništa značiti.

Recimo, Entoni Stouks je sa Seltikom osvojio dva škotska prvenstva i jedan kup, dok je Kajl Bartli kao član Svonsija prigrlio engleski Liga kup.

Među 46 igrača, koji su prodati za ukupno 24 miliona funti, a po rastanku sa Arsenalom nisu osvojili ništa, uglavnom se nalaze potpuni anonimusi.

Izuzeci su Jens Leman i Rober Pires, koji su otišli na zalasku karijere, zatim Filip Senderos, Manuel Almunija, Mikael Silvestr i Vilijam Galas.

Kako trenutno stoje stvari, Arsen Venger biće tu i sljedeće sezone, da proba da prekine neslavni niz, sa fudbalerima koje uspije da zadrži i vjerovatno nekim novim mladim talentom, pored Volkota, Remzija, Vilšira, Okslejd-Čemberlena, Dženkinsona...

Ako su do trofeja mogli Svonsi i Vigan - pa, može valjda i Arsenal?!

(MONDO, foto: Beta/AP/Jon Super)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC