• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KUP KRALJA: "Jorgandžije" slave Madridom!

Atletiko Madrid poslije produžetaka pobijedio Real 2:1 i radovao se pobjedi nad gradskim rivalom poslije 13 godina!

 KUP KRALJA: "Jorgandžije" slave Madridom! Izvor: MONDO

Sjajno finale 110. izdanja Kupa kralja priredili su u petak uveče fudbaleri Atletiko Madrida i Real Madrida.

Prvi put poslije 13 godina na kraju su se radovali crveno-bijeli, iako su do pobjede na gostujućem Santjago Bernabeu došli poslije produžetaka - 2:1 (1:1).

Strijelac odlučujućeg gola bio je Brazilac Miranda u 98. minutu. Prethodno je za Atletiko pogodio njegov sunarodnik Dijego Kosta (35), dok je gol za Real dao Kristijano Ronaldo (14), a navijači "kraljevskog kluba" taj pogodak proslavili su uz parolu "Kosovo es Serbia".

Treba, međutim, istaći da su "jorgandžije" do 10. trofeja Kupa kralja došle uz mnogo sreće!

Nekoliko puta Real je pogađao okvir gola, dva puta maestralno je u produžecima reagovao golman Tibo Kurtoa, uz to Real je utakmicu završio bez dva "najvažnija šrafa". Prvo je u 75. minutu isključen Žoze Murinjo, a potom u 114. Kristijano Ronaldo. Crveni karton je dobio i vezista Atletika Gabi, ali je tada već sve bilo gotovo...

Početak utakmice pripao je igračima u bijelim dresovima, koju su poveli u 13. minutu kada je Kristijano Ronaldo udarcem glavom na centaršut Mesuta Ozila iz kornera savladao Tiboa Kurtou.

Portugalac je bio spretniji (malo i uz pomoć ruku, ali nedovoljno da bi se svirao faul) od Godina, a brži od Falkaa.

Tek poslije tog pogotka igrači Atletika oslobodili su se pritiska i stvorili nekoliko šansi, ali osim udarca Gabija sa dvadesetak metara, malo preko gola, nijedna od tih prilika nije bila vrijedna pomena.

Sve do 35. minuta, kada je Falkao "promiješao" Albiola i Kediru, a potom poslao loptu u prostor za Dijega Kostu, koji je precizno šutirao po zemlji pored Dijega Lopeza, u njegov dalji ugao.

Izjednačujući pogodak "trgao" je domaće fudbalere, pa su dva minuta prije odlaska na odmor mogli ponovo da povedu, ali je šut Ozila pogodio stativu.

U drugom poluvremenu prvu gol-šansu imali su crveno-bijeli, međutim, volej Felipea Luiza u 60. minutu završio je malo pored stative.

A onda je uslijedio silovit nalet Reala.

Minut poslije Luizovog pokušaja, "jorgandžije" su imale ogromnu sreću! Ronaldo je prošao po lijevoj strani i u "srcu" šesnaesterca pronašao Benzemu, ali je Francuz pogodio stativu. U nastavku te akcije pokušao je i Ozil ali, iako se dobro namjestio na udarac, njegov udarac na gol-liniji izblokirao je Huanfran.

Sedam minuta kasnije Kristijano Ronaldo je izveo majstorski potez. Iz slobodnog udarca sa ivice kaznenog šutirao je po zemlji, ispod živog zida, međutim, ponovo je okvir gola bio saveznik Atletiko Madrida.

Uspjeli su gosti poslije toga da uspostave igru kakva njima odgovara. Sa puno faulova često su "sjeckali" akcije Reala, što je sve više i više nerviralo temperamentnog Žozea Murinja, koji je "proključao" poslije jednog prekršaja dosuđenog za Atletiko.

Portugalac je žustro reagovao, napustio restriktivni prostor, uputio ko zna šta sudiji Karlosu Klosu, a zbog svega toga dobio je crveni karton. Igrao se 75. minut kada je Murinjo morao da napusti klupu.

U tim trenucima teren je djelovao kao bojno polje, a žuti kartoni su samo "pljuštali". Ukupno ih je u ovom gradskom derbiju pokazano 17 (devet domaćim i osam gostujućim igračima).

Ipak, Atletiko je uspio da se odbrani do kraja i izbori produžetke.



Zanimljivo, tek po isteku 90. minuta treneri su se odlučili na izmjene!

Real je u produžetke ušao sa tri nova igrača na terenu - Iguain, Arbeloa i Di Marija zamijenili su Benzemu, Koentraa i Modrića. Na drugoj strani, Dijego Simeone je prvu izmjenu napravio tek u 105. minutu kada je Adrijan zamijenio Dijega Kostu.

Uvodni minuti prvog produžetka nisu donijeli mnogo uzbuđenja, ali je onda u 98. minutu Koke dobio priliku da ponovo centrira pošto mu se lopta odbila nakon kornera, a to je učinio sjajno, pravo na glavu usamljenog Mirande!

Brazilac je bio za tren brži od Dijega Lopeza i trzajem glavom po drugi put smjestio je loptu u mrežu Reala. Uslijedilo je neopisivo slavlje 30.000 navijača crveno-bijelih koji su došli na stadion gradskog rivala da bodre svoj tim.

Ipak, da pehar ode na crveno-bijelu stranu Madrida pobrinuo se Tibo Kurota. Golman Čelsija koji je na pozajmici u Atletiku fantastično je u finišu prvog produžetka odbranio šut Iguaina sa nekoliko metara poslije greške Godina, a potom je i srediom drugog produžetka nevjerovatnom "paradom" ušao u šut Mesutu Ozilu koji je imao šansu utakmice poslije dodavanja Di Marije!

Finiš meča donio je novu tuču na terenu, ovaj put umalo pravu, kada je Kristijano Ronaldo isključen zbog šutiranja protivničkog igrača. Nakon što je oštro fauliran, najbolji igrač Reala u padu je nogom po licu zakačio Gabija i zaradio drugi žuti karton.

Bio je to povod da dođe i do koškanja dvije klupe a, iako daleko od svega, najgore je prošao golman Atletika koji je poslije verbalne rasprave sa domaćim navijačima pogođen nekim predmetom u glavu.

Kurtoa je uspio da ostane na golu do kraja meča, koji je ubrzo potom i završen...

Atletiku je ovo drugi trofej ove sezone, pošto su ljetos osvojili Superkup Evrope pobijedivši Čelsi 4:1, dok je Real ostao bez ijednog planiranog pehara.

Prvenstvo je pripalo Barseloni, Kup Atletiku, a Liga šampiona će Bajernu ili Borusiji...

Kada se sve sumira, iza "kraljeva" je izuzetno neuspješna sezona koja će sigurno usloviti neke promjene.

Da li će one početi odlascima Murinja i Ronalda, saznaćemo uskoro.

(MONDO, foto: Beta/AP/Andres Kudacki)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC