• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stouk, e to je fudbal kakav se nekad igrao!

Kratko uputstvo kako da sigurno opstanete u Premijer ligi, sa malim budžetom, skromnim kadrom i starim, dobrim, prevaziđenim "ostrvskim stilom".

 Stouk, e to je fudbal kakav se nekad igrao! Izvor: MONDO

Ako ne možeš da ga pobijediš, uguraj ga u gol!

Premijer liga danas, u odnosu na onu pionirsku osnovanu ljeta 1992. godine ima malo toga zajedničkog: ime, nekoliko klubova koji su neizostavni, tu i tamo neko kultno ime stadiona i do skoro imala je sera Aleksa Fergusona.

Sve ostalo - promijenilo se. Naročito stil igre, shvatanje fudbala, način pripreme utakmice, itd.

Dolaskom fudbalera sa svih strana svijeta, prilivom novca od TV prava, sponzora, Premijer liga dobila je mnogo, ali i izgubila mnogo, ako pitate one koji su gotivili stari, dobri, engleski stil: duga lopta, skok, lakat, koljeno, pas na krilo, for, centaršut, novi skok, novi lakat, novo koljeno, udarac glavom i gol.

Toga skoro da nema više u Premijer ligi. Ima malo u Čempionšipu, a taj "ostrvski stil", koji van obala nije Englezima ništa dobro donio dugo, dugo godina, postoji još u Ligi 1, Ligi 2 i ostalim nižim ligama od Sautemptona na jugu, do Njukasla i Karlajla na sjeveru.

Od aktuelnih učensika Premijer lige za sezonu 2012/13, nešto što najviše liči na engleski fudbal iz 70-ih i 80-ih godina prošlog vijeka igraju Norič Siti i Stouk Siti. Naročito ovi drugi.

Oni su pravi razbijači. Biju. Udaraju. Uklizavaju. Šalju bunar lopte i - pobjeđuju taman koliko je dovoljno da evo već pet sezona od promocije iz Čempionšipa nemaju ozbiljnih zebnji oko ispadanja u niži rang.

Sa previsokim Piterom Kraučom u špicu i rmpalijama Rajanom Šokrosom, Robertom Hutom i ostalima pozadi, od njih niko ne može da očekuje Arsenalov stil. Ono što može je uguravanje lopte u gol.

Neki momci, Norvežani, našalili su se na ovaj račun i snimili kratko uputstvo kako opstati u Premijer ligi na Stoukov način, odnosno kako se igra pravi engleski fudbal, kada vam je Džermajn Penant najbolji tehničar u timu.

Pogledajte, nama je bilo smiješno.



Mislite da su pretjerali? Da je ovo bilo ruganje? Neosnovano?

Ha!

Pogledajte kolaž golova koji su donijeli Stouku opstanak u prvoj sezoni u Premijer ligi, 2008/09.

U kojoj mjeri je ova kombinacija ragbija i fudbala uspješna, kada ga izvodi Stouk, govore i brojke. U sezoni 2007/08, osvajanjem drugog mjesta u Čempionšipu, Stouk Siti se vratio u Premijer ligu poslije 23 godine. Tačnije, debitovali su u Premijer ligi, jer se elitno takmičenje drugačije zvalo kada su oni posljednji put učestvovali.

Iako su im mnogi prognozirali brzi povratak tamo gdje su proveli najveći dio svoje duge, duge istorije (a, vidjećete poslije koliko duge), to se nije dogodilo. Čak nije bilo ni blizu.

U sezoni 2008/09, Stouk je skorom 12-9-17 stigao do 12. mjesta sa 45 bodova, a prvi ispod crte bio je Njukasl Junajted sa 34 boda. Naredne sezone sa skorom 11-14-13, Stouk je bio 11. sa 47 bodova, a prvi ispod crte, Barnli, imao je 30. U sezoni 2010/11, skorom 13-7-18, Stouk je bio 13. sa 46 bodova, a najbolji od najgorih bio je Birmingem sa 39.

U sezoni 2011/12, Stouk je sa 11-12-15, bio 14. sa 45 bodova, a ispao je Bolton sa 36. I ove sezone, sa svega 9 pobjeda, 15 remija i 14 poraza, Stouk je opet bio siguran - 13. sa 42 boda, dok je Vigan imao 36.

Njihov menadžer Toni Pulis oprostio se od kluba i naslijediće ga Mark Hjuz, koji - ako želi da ne ispadne - ne treba ama baš ništa da mijenja.

Stouk je Stouk od osnivanja, a bilo je to 1863. godine. To ovaj klub sa Britanija stadiona čini drugim najstarijim klubom u istoriji fudbala, iza Nots Kauntija, a ubjedljivo najstarijim od aktuelnih učesnika Premijer lige.

U ime onih koji vole onaj stari engleski fudbal - živio Stouk!

(N. J. - MONDO, foto: Beta/AP/Dave Howarth/Sang Tan)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC