• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA odlučuje o sudbini Borca

Banjalučani uputili žalbu UEFA i sada očekuju odgovor iz Niona, kada će i definitivno biti poznato da li će Borac učestvovati u Evropi.

 UEFA odlučuje o sudbini Borca Izvor: MONDO

U Fudbalskom klubu Borac sa nevjericom su primili informaciju da je premijerligaš sa Gradskog stadiona ostao bez licence za nastup na međunarodnoj sceni. Ipak, predsjednik Borca Slobodan Radulj nada se da će Evropska fudbalska federaciji (UEFA) ipak dozvoliti Banjalučanima da učestvuju u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

"Uputili smo pismo UEFA-i, a sutra ćemo isto učiniti i sa Fudbalskim savezom BiH, od kojeg očekujemo da nas podrži u ovoj situaciji. Tražimo objašnjenje zašto Borac nije dobio licencu. Znamo da postoji pravilnik koji jednako važi za Njemačku, Italiju..., ali i za Bosnu i Hercegovinu, ali isto tako znamo da UEFA ima razumijevanja za klubove iz zemlja koje nisu u rangu najjačih evropskih država, tako da može da se odstupa od nekih pravila. Najbolji primjer za to je Fudbalski savez Srbije, koji je dobio deset dodatnih dana za licenciranje klubova", naglasio je predsjednik Borca Slobodan Radulj nakon sjednice Upravnog odbora kluba, te dodao kako je na Gradski stadion stigla veoma štura odluka, u pet rečenica, u kojoj se navodi da je žalba Borca odbijena.

"Očekujemo da će UEFA reagovati na naše pismo. Iz bh. saveza dobili smo potvrdu da ćemo imati i njihovu podršku. Mi smo u pismu upoznali čelnike UEFA-e sa tradicijom koju ima Borac. Bila bi šteta da zbog duga od 12.000 evra, koji su uplaćeni nekoliko dana kasnije, klub ne dobije licencu.“

Čelni ljudi Borca prethodnih dana najavljivali su i istupanje iz Premijer lige BiH, ukoliko klub ne dobije pravo da nastupi na međunarodnoj sceni.

"I na današnjoj sjednici Upravnog odbora dotakli smo se te teme. Mi se jednostavno ne možemo pomiriti da činjenicom da će Borcu biti uskraćeno ono što je ostvareno na terenu. Ipak, sada moramo sačekati odgovor iz Niona, koji očekujemo u narednih par dana, kada ćemo znati definitivnu odluku UEFA-e, ali i Fudbalskog saveza BiH", istakao je predsjednik Banjalučana.

Predsjednik Borca podsjetio je i na prethodne sezone, kada su se dešavale slične stvari, ali su sporni klubovi ipak dobili pravo nastupa u Evropi.

"Sada nam se dešava da klub koji je zauzeo deveto mjesto u Premijer ligi BiH ide u Evropu, a Borac kao trećeplasirana ekipa nema pravo. I ranije je bilo sličnih slučajeva, ali klubovi su uspjeli da izađu na međunarodnu scenu. Prošle godine FK Sarajevo nije izvršilo uprave do 31. marta, koji je ključni datum za izmirenje obaveza, pa je igralo u Evropi. Ove godine, Borac ne može", naglasio je razočarani Radulj.

Pročitajte pismo koje je Uprava Borca poslala u sjedište UEFA-e u Nionu:

Poštovana gospodo,

Obraćamo Vam se u nadi da ćete razumjeti naše opravdano nezadovoljstvo činjenicom da je N/F SBiH dodijelio licencu za učešće u kvalifikacijama za Ligu Evrope klubu (Zrinjski Mostar) koji je u Premijer ligi BiH na kraju sezone zauzeo deveto mjesto, a nije dodijelio licencu FK Borac Banjaluka, koji je u toj istoj ligi zauzeo treće mjesto.

FK Borac je jedan od najtrofejnijih klubova u BiH, sa dugom tradicijom, osnovan 1926. godine, bio pobjednik Kupa bivše Jugoslavije, osvajač Mitropa kupa 1992. godine, a u posljednje tri godine izborio je izlazak na evropsku scenu.

Krajem prošle godine klub je došao u tešku krizu u organizacionom i finansijskom smislu, kompletna uprava je podnijela ostavku, tako da je u drugom i trećem mjesecu ove godine klub bio pred gašenjem.

Grad Banjaluka i Fudbalski savez Republike Srpske preduzeli su sve korake da ne dođe do gašenja kluba.

Dana 02.04.2013. godine održana je skupština kluba na kojoj je izabrano novo rukovodstvo. Za samo mjesec i po dana rada na zadovoljstvo svih fudbalskih radnika klub je stabilizovan u organizacionom i finansijskom smislu, a takođe ni sportski rezultati nisu izostali, pa je Borac zauzeo treće mjesto u Premijer ligi BiH. S obzirom da je nova uprava formirana poslije kritičnog datuma 31.03.2103. godine, te ista nije mogla znati za finansijske obaveze prema nekim igračima, ali po saznanju za navedena dugovanja odmah smo reagovali i do 15. maja isplatili sva potraživanja (oko 12.000 evra).
Prema tome, samo zbog kašnjenja u isplati, N/F SBiH je na veoma grub način eliminisao FK Borac iz takmičenja u UEFA, bez ikakvog razumijevanja navedene situacije.

Napominjemo takođe da je grad Banjaluka, koji ima oko 300.000 stanovnika, u posljednje tri godine u rekonstrukciju Gradskog stadiona uložio preko pet miliona evra, da je u finansijskom i drugom pogledu stao uz klub, da Borac ima najveću posjetu u odnosu na sve druge klubove u BiH i da klub, sa ovako dugom tradicijom, infrastrukturom i organizacijom, a pogotovo što je to pravo ostvario na fudbalskom terenu, treba da bude učesnik kvalifikacija za Ligu Evrope.

Zbog svega navedenog najljubaznije Vas molimo da razmotrite ovo naše kratko pismo, te da po potrebi tražite izjašnjenje N/F SBiH, a i dodatna objašnjenja koja ćemo Vam dostaviti na vaše insistiranje, a sve u cilju ispravljanja nepravde koja je učinjena našem klubu.

Upoznati smo i sa pravilnikom o licenciranju klubova za UEFA takmičenja koji, pored određenih imperativnih normi, predviđa i mnoga izuzeća koja se mogu primijeniti i u našem slučaju.

Naš klub je spašen u posljednji čas, pobijedio je fudbal, ali u toj slamci spasa i boljeg napretka FK Borac, fudbala u BiH i fudbala uopšte, tražimo Vaše razumijevanje, tako da nam se omogući da nastupimo u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

S poštovanjem,

PREDSJEDNIK FK BORAC

mr Slobodan Radulj


(B. Jakovljević - MONDO, foto: Glas Srpske)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC