• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TOP 5 finala Lige šampiona 21. vijeka (VIDEO)

U posljednjih 13 godina, u najdramatičnijim finalima Lige šampiona najčešće učestvovali engleski timovi - Čelzi, Mančester junajted i Liverpul.

 TOP 5 finala Lige šampiona 21. vijeka (VIDEO) Izvor: MONDO

Bajern Minhen prošlog vikenda savladao je Borusiju Dortmund 2:1, ali bilo je to finale Lige šampiona koje se neće pretjerano dugo pamtiti. U prvom njemačkom finalu Izostala je napetost koja je krasila neke ranije mečeve u ovom vijeku. Ovo je pet nezaboravnih finala 21. vijeka:

2002: Bajer Leverkuzen - Real Madrid 1:2



Finale 2002. godine na Hempden Parku u Glazgovu neće ostati upamćeno po kvalitetnoj igri, već po jednom od najljepših golova u istoriji Lige šampiona.

Rezultat je bio 1:1 kada je Zinedin Zidan dočekao centaršut Roberta Karlosa sa lijeve strane i fenomenalnim volej udarcem zakucao loptu u same rašlje gola Nijemaca.

Ispostavilo se da je to bio pobjednički gol, čime je kraljevski klub osigurao deveti evropski naslov.

2005: Liverpul - Milan 3:3 penali 3:2



Na meču Liverpula i Milana viđen je jedan od najvećih preokreta u istoriji fudbala.

Liverpul je na kraju prvog poluvremena imao tri gola zaostatka. Poveo je Milan golom Paola Maldinija već u prvom minutu, da bi Ernan Krespo sa dva pogotka povisio na 3:0 i činilo se tada da su srušene sve nade Engleza da mogu do evropske slave.

Ipak, golovima Stivena Džerarda, Vladimira Šmicera i na kraju Čabi Alonsa, "redsi" su se vratili iz mrtvih i osigurali produžetke. Milanezi nisu uspjeli da iskoriste tri udarca sa 11 metara i zahvaljujući fenomenalnom Jeržiju Dudeku Liverpul je krunisan za novog šampiona Evrope.

2006: Barselona - Arsenal 2:1



Poslije crvenog kartona čuvaru mreže Jensu Lemanu već u 18. minutu, Arsenal je bio oslabljen većim dijelom ovog finalnog susreta.

Međutim, tim Arsena Vengera došao je u vođstvo golom Sola Kembela u 37. minutu i bio blizu prve titule u Ligi šampiona. Ipak, Barselona je sa dva gola (Samjuel Eto i Žuliano Beleti) pred sami kraj meča preokrenula rezultat. Srca Arsenalovih navijača slomljena su za svega osam minuta.

Ovaj trijumf označio je početak Barsine dominacije u najjačem evropskom klupskom takmičenju.

2008: Čelzi v Mančester junajted 1:1 penali 5:6



Sveenglesko finale svi će pamtiti po čuvenom promašaju Džona Terija sa "bijele tačke".

Po gol na obje strane, Kristijana Ronalda i Frenka Lamparda, značili su da će pobjednik biti odlučen nakon jedanaesteraca. Da je Teri pogodio, Čelzi bi postao šampion Evrope. Ali...

... kapiten "plavaca" okliznuo se i lopta je pogodila stativu. Kasnije je golman "đavola" Edvin Van Der Sar odbranio pokušaj Nikolasa Anelke da ugrabi dramatičnu pobjedu i titula je otišla Junajtedu.

2012: Bajern Minhen - Čelzi 1:1 penali 3:4



Prošlogodišnje finale obilježio je Didije Drogba, napadač Čelzija iz Obale Slonovače kome je ovaj meč bio posljednji u dresu londonskih "plavaca".

U posljednjim trenucima utakmice obezbijedio je Čelziju produžetke, čime je "poništio" gol Tomasa Milera pet minuta ranije.

Bajern je igrao bolje, ali je Čelzi uspio da "ukrade" pobjedu Bavarcima na njihovoj Alijanc Areni i donese prvu evropsku krunu na Stemford Bridž.

(MONDO, foto: GettyImages)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC