• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda sanja Ujpešt, Real, Berlin, Ostravu..

Crvena zvezda 25 puta gubila je u evro-kupovima poslIJe prvog meča na strani i prošla dalje 12 puta. Može li ova generacija da napravi podvig?

  Zvezda sanja Ujpešt, Real, Berlin, Ostravu.. Izvor: MONDO

Crvena zvezda od prvog učešća u evro-kupovima, 1956. godine, 25 puta imala je zaostatak poslije prve utakmice u gostima i 12 puta prolazila dalje.

U Odesi: Černomorec - Crvena zvezda 3:1.

U Beogradu: 2:0, 4:1, 5:2, itd.

Crvenoj zvezdi u četvrtak uveče od 20:30 biće potrebna ubjedljiva pobjeda nad solidnim ukrajinskim timom, poslije skupo plaćenih grešaka iz prve utakmice 3. kola kvalifikacija za Ligu Evrope.

Tradicija je nešto na šta se crveno-bijeli ne mogu osloniti pred ovaj meč, u kojem će bivši šampion Evrope pokušati da izbjegne šestu uzastopnu eliminaciju iz Evrope još u kvalifikacijama. MONDO je "zakopao" po arhivi evropskih rezultata Crvene zvezde, zavirio u mnoge podvige i razočaranja, i...

...ne može se reći da Zvezda ni ume, ni ne umije da iznese teret poraza u prvom meču na strani.

Ukupno 25 puta Crvena zvezda vraćala se kući poražena u mečevima Kupa šampiona, Kupa pobjednika Kupova, Kupa UEFA, kasnije kvalifikacija za Ligu šampiona, Kup UEFA, Ligu Evrope. Dalje je prolazila 12, a ispadala 13 puta.

"Očekuje nas teška utakmica. Igramo protiv kvalitetne ekipe koja je 'tamo' uspjela da nas pobedi, možda i previsokim rezultatom, ali to je Evropa. Tu se ne prašta ništa... Nismo iskoristili naše šanse, a primili smo golove iz sopstvenih grešaka. Čim se u Evropi napravi greška, prima se gol i nema vremena da se bilo šta ispravi", rekao je u ponedjeljak kapiten tima Nenad Milijaš i dodao:

"Biće teško, ali nije ništa izgubljeno. Možemo da pobijedimo i 2:0 i 4:1, što da ne. Ono što je sigurno je da ćemo pružiti maksimum u nameri da prođemo dalje. Poslije ovog rezultata šanse nam nisu ogromne, ali dokle god postoji šansa mi ćemo se boriti da je uzmemo".

Godine 1964. u prvom kolu Kupa šampiona, škotski Glazgov Rendžers dobio je meč kod kuće 3:1 i potom uz mnogo sreće prošao dalje poslije revanša na "Marakani", gdje je bilo 4:2.

Banik iz Ostrave pobedio je Crvenu zvezdu 3:1 kod kuće, u 2. kolu Kupa šampiona u sezoni 1981/82, ali su Boško Đurovski, Dušan Savić i Vladimir Petrović Pižon u revanšu bili strelci u pobjedi od 3:0 i to je do danas ostao jedini prolazak Zvezde dalje, poslije 1:3 u prvom meču.

Ovaj rezultat važio je i poslije prve utakmice 2. kola Kupa pobjednika Kupova u sezoni 1996/97, sa Barselonom na Kamp Nou, ali je u revanšu (u nestvarnoj atmosferi) Zvezda stigla samo do 1:1. "Marakana" je eksplodirala poslije gola Zorana Jovičića i dok je još trajalo slavlje, Đovani je poravnao.

Međutim, postoje neke utakmice koje bi trebalo emitovati fudbalerima Crvene zvezde u pripremi duela sa Černomorecom. Recimo ona iz 1970. godine, kada je Ujpešt Doža pobijedila 2:0 kod kuće u 1. kolu Kupa šampiona, a onda Crvena zvezda u revanšu do vrha napunila mrežu Mađara - 4:0!

Još upečatljivija je utakmica iz sezone 1978/79, iz 1. kola Kupa UEFA, kada je Dinamo iz Berlina pobedio Zvezdu u Istočnoj Njemačkoj 5:2, a Zvezda u revanšu pobijedila 4:1 golovima Duleta Savića, Zdravka Borovnice (dva) i Miloša Šestića.

Berlin je poveo i u revanšu, golom u 12. minutu, ali je Zvezda u drugom poluvremenu dala četiri, od čega Borovnica svoj drugi u 80, a Šestić pobjedonosni u 89. minutu.

U sezoni 1974/75, Crvena zvezda igrala je polufinale Kupa pobjednika Kupova i ispala od Ferencvaroša, ali tek nakon što je u četvrfinalu izbacila slavni Real Madrid poslije poraza u Španiji od 2:0. U revanšu, penale su izborili Dragan Džajić golom u 36. i Ognejn Petrović pogotkom u 55. minutu, a onda je srpski klub prošao dalje ukupnim rezultatom 6:5.

Iz novije istorije, a ona se svakako dijeli na prije i poslije Barija 1991. godine, upečatljiva su dva Zvezdina "kam beka".

Prvi je onaj iz 1. kola Kupa pobjednika Kupova iz sezone 1996/97, kada je Kajserslautern u Njemačkoj, sa Pavelom Kukom, pobedio 1:0, a Zvezda u revanšu, poslije produžetaka, slavila pobjedu od 4:0, uz ulazak sa klupe mlađanog Dejana Stankovića i njegova dva gola u 55. i 96. minutu, poslije čega su Nijemce dotukli Zoran Njeguš (107) i Miodrag Pantelić (120).

Još svježiji je duel sa Dinamom iz Tbilisija iz sezone 2009/10, kada je u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope tim iz Gruzije pobijedio 2:0 crveno-bijele, vodio 2:1 na "Marakani" u revanšu još u 24. minutu, ali je Dejan Lekić het-trikom, uz pogodak Kadua Mendeša sa bijele tačke, donio jedan od najvećih preokreta na adresi Ljutice Bogdana 1a.

Lekić je peti, pobjedonosni gol postigao u 88. minutu.

Zanimljivo, i Kajserslautern i Tbilisi izbacio je Vladimir Petrović Pižon, kao trener.

"Rekao sam i poslije utakmice da smo pravili greške, a tu nisam mislio uopšte na igrače iz odbrane, već na cijeli tim. Svi zajedno smo grešili i ako to ispravimo, mislim da imamo realne šanse da ovdje pobijedimo. Samo bismo morali da ponovimo igru iz drugog poluvremena u Odesi...", kaže Miloš Ninković i poziva navijače da pomognu:

"Nadam se da će doći da nas podrše, podržali su nas i u Odesi i ne vidim razloga zbog čega tako ne bi bilo i u Beogradu. Samo uz njihovu podršku možemo da napravimo dobar rezultat".

Hoće li ova generacija Zvezde moći da izjednači skor na 13:13?

(Nikola janković, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC