• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krojf: Ja mislio Nijemci jači zbog piva...

Legendarni holandski fudbaler Johan Krojf sarkastično je prokomentarisao navode da su njemački sportisti 70-ih godina bili sistematski dopingovani.

 Krojf: Ja mislio Nijemci jači zbog piva... Izvor: MONDO

Legendarni holandski fudbaler Johan Krojf rekao je da je iznenađen zbog izvještaja berlinskog Humbolt univerziteta u kojem se navodi da su sportisti iz nekadašnje Savezne republike Njemačke u prošlosti sistemski bili podvrgnuti dopingu.

Krojf je predvodio Holanđane u finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine u Berlinu kada je Zapadna Njemačka trijumfovala rezultatom 2:1.

"Iskren da budem, ne mogu da se sjetim dali su igrači tada išli na kontrole. Nisam primijetio ništa čudno tokom finalne utakmice protiv Zapadne Njemačke. Njihovi fudbaleri su uvijek bili veći i snažniji, bolje fizički razvijeni od nas, ali svi su govorili da je to zbog toga što su pili dosta piva", našalio se Krojf.

Nedavna istraživanja pokazala su da su njemački sportisti u periodu od 1960. do 1970. godine imali podršku vlade te zemlje za korišćenje steroida, testosterona, estrogena i eritropoetina (EPO).

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke saopštilo je da će objaviti izvještaj u kome se tvrdi da su se sportisti Zapadne Njemačke, uz pomoć tadašnje vlade, sistematski dopingovali.

List "Zidojče cajtung" objavio je detalje iz izvještaja jednog berlinskog naučnog centra u kome se navodi da je vlada Zapadne Njemačke u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog vijeka finansirala eksperimente u raznim sportovima sa anaboličkim steroidima, testosteronom, estrogenom i susptancom EPO.

Portparol ministarstva Filip Špauhaus rekao je da su pitanja privatnosti koja su odložila objavljivanje izvještaja pod nazivom "Dopingovanje u Njemačkoj od 1950. godine do danas", riješena, ali nije naveo da li će neki segmenti biti izmijenjeni.

Studiju je pokrenuo Njemački olimpijski sportski savez 2008. godine, a sproveo je Savezni zavod za sportske nauke, koji je obezbijedio 525.000 evra.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC