• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stojadinović traži pojačanja: Nađite novac!

Dan poslije poraza u Ivanjici, sportski direktor Crvene zvezde najavljuje dolazak trojice novih igrača za koje je potreban "ogroman novac".

  Stojadinović traži pojačanja: Nađite novac! Izvor: MONDO

Prolaze godine, smjenjuju se sezone, smjenjuju se i Uprave, sportski direktori, treneri, igrači, proizvođači sportske opreme, generalni sponzori. ali dve stvari se ne mijenjaju.

Crvena zvezda, sada već hronično, rano ispada iz Evrope i onda posrće već u prvom kolu prvenstva.

Sve to potom dovodi do novih neželjenih efekata neadekvatno sprovedenih priprema i kampanjski odrađenog prelaznog roka (ove dve stvari nemoguće je razdvojiti), jer se kreće u mahnitu i nervoznu potjeru za Partizanom, koji takođe hronično, uz beneficije koje donosi titula, ima lakši raspored na startu i po pravilu nekoliko bodova prednosti prije oktobra.

Ništa se u tom slučaju nije promenilo i na startu sezone 2013/14.

Poslije eliminacije od Černomoreca u 3. kolu kvalifikacija za Ligu Evrope, poslije 360 burnih minuta internacionalnog fudbala, crveno-bijeli okrenuli su se svojoj realnosti zvanoj Superliga. Susret je bio surov. Javor je u Ivanjici pobijedio ekipu Slaviše Stojanovića rezultatom 4:2.

Crvena zvezda na strani nije primila više golova u 1. kolu još od 1987. godine, kada je doživjela debakl u Mostaru od Veleža - 0:5.

I? Šta sad? Kako dalje? Ko je kriv? Gdje je problem?

Ista pitanja novinari, uz navijače rijetki hroničari događaja na "Marakani" (jer većina ima duži 'staž' u praćenju kluba od Uprava koje se smjenjuju), postavljaju iz ljeta u ljeto.

Ovog puta hrabrosti da izađe i javno govori o nagomilanim problemima imao je sportski direktor Zoran Stojadinović. Bez štita, ponekad uz zadršku i slegnuta ramena (a, to nam je govorilo više od svega), Stojadinović je pokušao da objasni zbog čega se u Zvezdi događa to što se događa. I što se ne menja.

Da li je moglo da počne gore?

"Nije mogao. Rezultatski...", odmah je rekao Stojadinović, dan poslije poraza u Ivanjici.

"Šta da radimo, vidjeli ste i sami sve. Tu je - šta je. Možda je bolje da se dogodilo sada nego na kraju prvenstva kada nemaš kad da stigneš razliku. Sada imamo vremena da rješavamo probleme na svim poljima. Pre svega, u vezi pojačanja koja su nam potrebna i to svi vide. Imamo vremena do kraja avgusta da to završimo".



Da li je kasno da se sada priča o pojačanjima u određenim linijama tima? Konkretno, još proljetos znali ste da je Nikola Maksimović prodan, da Nikoli Mikiću ističe ugovor, da Milan Jovanović ima ozbiljan problem i da stvari između kluba i Aleksandra Pantića ne funkcionišu najbolje...

"Jeste, ali znali smo i da nemamo novca i da je dug bio 48 miliona, pa je smanjen, ali ne znam tačno koliko... Išli smo logikom da pronađemo adekvatno rješenje bez novca. Zaključili smo da ono jeftino na kraju ispadne najskuplje", priznao je Stojadinović da se politika dovođenja jeftinih (čitaj: slobodnih) igrača nije isplatila.

"Ljudi, moraju da se potroše pare za kvalitet, nema kud. Ne mislim samo na štopera, već generalno. To je možda cijena koju smo platili u nedjelju. Ne zbog neznanja, već iz najbolje namjere da se ne ponašamo rasipnički. Ali, očigledno je da ako hoćeš kvalitet, moraš da ga platiš. Tako je u fudbalu. Kao kada ideš da kupiš auto, isto priča. Nije isto 'fića' i mercedes. Ništa novo nisam rekao, sve to već znate, ali pokušali smo da ne trošimo", objašnjava sportski direktor Zvezde i dodaje:

"Nemojte da mislite da nismo imali spisak dobrih igrača, ali kad dođeš tamo i kažu ti za ovog sa Kipra (Dosa Žunior, prim. aut) da ti treba 700.000 evra za obeštećenje i onda igrač kaže: 'Daj i meni 300.000'. Hvala i doviđenja!"

On se nadovezao...

"Mislili smo da ćemo naći slično za 150.000 godišnje i nula obeštećenja... Ne može. Da može, svi bi tako nalazili..."

Može li sada, kada je već 'stani-pani', Zvezda da pronađe prvo novac za pojačanja, a onda i prave igrače?

"Mislim da može. Imamo sposobne ljude u Upravi, neka se snalaze, neka nađu, neka iskopaju... Mora da se nađe, ako mislimo da napravimo dobru Crvenu zvezdu. Neću da se poredim sa komšijama i konkurentima, ali svi su potrošili pare, a mi nismo potrošili ništa. Ne može..."

Ko je odgovoran za ovako odrađen prelazni rok, pa samim tim i rezultate na početku sezone?

"Možda ciljate opet na Sportsku komisiju koja je formirana. I kada su napravljene komisije, mislim da je dobro jer možda pet pari očiju vide bolje nego jedan čovjek. Ali i tih pet pari očiju može da gleda koliko hoće kada se nema ili neće da uloži".

Jeste li pričali sa saradnicima na tu temu?

"Jesmo, pričali smo. Prethodne noći nismo ni spavali. Svjesni smo da su nam potrebna pojačanja i uradićemo sve da to do nedjelje završimo..."

Na kojim pozicijama?

"Nije tajna, mislim da nam treba ozbiljan vezni, ozbiljan štoper i napadač. I ovi igrači koji su došli su ozbiljni, ali Crvena zvezda je 'druga dimenzija' i za ono što je nama potrebno, prije svega, potreban je novac. I za to mora neko dobro da 'povuče'".

Koliko je novca potrebno da biste doveli tri "prava" pojačanja?

"Ozbiljne pare su nam potrebne, a za nas su ozbiljne pare i 200.000 evra. Ako pogledate, osim malog Arauha, sve smo igrače doveli bez dinara. Nismo plaćali obeštećenja i davali smo dobre ugovore. I to je problem. Nismo mi pametniji od Barselone i Čelsija! Što plaćaju toliko? Nisam čuo da je neko doveo igrača za 'džabe' i pogodio. I u našoj ligi manji klubovi dovode igrača, za 50, 70 hiljada, ali ga plate!",
poredi i dodaje:

"Mi nismo platili ništa..."

Pojačanja iz zemlje ili inostranstva?

"Blizu je nedjelja, vidjećete..."



Ifeani Onjilo, možda? Niste li mogli da ga dovedete u maju?

"Druže, razmišljali smo mi o njemu i u januaru i o Tijagu iz Slobode, ali da se ne vraćam na to koliko su nam para tražili i za jednog i drugog. To je ona priča da mora da se plati. Da ne pričam da se govorilo o cifri od pola miliona evra..."

Možda Goran Gogić iz Jagodine?

"Mislim da su nam potrebna prava pojačanja, a kad kaže prava - ne želim da potcjenjujem nikoga".

"MISLIM DA DAUDA NE IDE"

Potraga za novim napadačem možda znači i razlaz sa Abiolom Daudom?

"Dauda se istakao dobrim asistencijama u prethodnim utakmicama, iako nije doveden da bude 'paker', nego golgeter. Fali mu gol... Ali, tom špicu treba neko i da doda loptu..."

Konkretno, da li će Dauda otići?

"Mislim da ne".


Sa ili bez pojačanja, ova Crvena zvezda trenutno ima snage za sat vremena. Zašto? Bili ste igrač. Može li ekipa da odjednom popravi kondiciju sada kada su utakmice već počele?

"To je dobro pitanje i to smo svi primijetili. Mislim da je problem u razvučenom prelaznom roku. Većina igrača koji su došli kasnije su standardni sada i mislim da je to razlog. Lično se nadam da jeste, jer ako nije - onda nimalo ne valja".

Razmišljate li o novom kondicionom treneru?

"Nisam čovjek struke, to mora da odluči šef struke koji je sam sastavljao stručni štab. Kroz cijeli prelazni rok, zbog besparice, bili smo suočeni sa razmišljanjima 'hoću-neću', koja su otežavala pregovore i igrači su kasno dolazili... Pričali smo na tu temu i svi se slažemo da postoji realan odgovor: 'Počeli smo kasno', kao što je Ninković rekao realan: 'Skupljamo se svake nedjelje...'", kaže Stojadinović.

"I ova trojica igrača koji bi trebalo da dođu, ako dođu iz prvenstva koje je u toku biće super, ako ne... Ne možeš da kažeš 'kriv si Čepzanoviću što je ovaj nespreman'".

Uprkos rezultatu 4:2 u korist protivnika, Stojadinović ne misli da je nastup Crvene zvezde u Ivanjici bio toliko loš.

"Mislim da to i nije bilo toliko loše, koliko je predstavljeno. Ima tu igre i nije tolika katastrofa...", ocijenio je i nastavio:

"Gledali ste utakmicu? Mislim da je Crvena zvezda bila mnogo bolja i kod 0:1 i kod 0:2. Uopšte nisam bio nervozan, jer sam vidio da igramo i da je pitanje vremena kada ćemo ga dati. I dali smo dva 'komada', mogli još nekoliko. Prečka, šansa Daude, 'gol-crta' Milijaša, itd. Sve je bilo odlično do prečke Mladenovića u drugom poluvremenu, a potom smo bili potpuno druga, rasturena ekipa..."

Komentar suđenja na utakmici Partizan - Novi Pazar?

"Suvišan je komentar".

Da li se bar slažete sa napisanim u saopštenjima kluba?

"Slažem se 150 odsto".

Da li trener Slaviša Stojanović ima podršku?

"Maksimalnu."

Da li je tačno da je "sjevalo" u svlačionici poslije poraza u Ivanjici?

"Ne mogu da ti kažem, jer nisam bio. Rado bih ti odogovorio, ali nisam bio. I možda sam pogriješio što nisam..."

Hoćete li razgovarati sa igračima?

"Normalno..."

(Nikola janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC