• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA za 8/25, FIFA za 6+5

Generalni sekretar FS Srbije Zoran Laković je istakao da je u UEFA zaživio sistem "8/25", dok se FIFA zalažu za projekat "6+5".

 UEFA za 8/25, FIFA za 6+5 Izvor: MONDO

Na sastanku generalnih sekretara evropskih fudbalskih saveza u Nionu predstavljeno je novo takmičenje - UEFA evropska liga, a razmatran je i sistem "8/25", rekao je generalni sekretar FSS Zoran Laković u danas objavljenom saopštenju na sajtu nacionalnog saveza.

Laković je prisustvovao sastancima genralnih sekretara evropskih saveza u Nionu 28. i 29. oktobra, kojim su predsedavali predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini i generalni sekretar te organizacije Dejvid Tejlor.

Uefa je na sastancima predstavila novo takmičenje, koje startuje od sljedeće sezone. Intertoto kup se više neće igrati, a nasljednik Kupa UEFA, baziranog na kvalifikacijama i takmičenju po grupama pod imenom Liga UEFA, biće transformisano u UEFA evropsku ligu.

U novom takmičenju učestvovaće 48 klubova, koji će poslije ukupno 144 utakmica po grupama nastaviti nadmetanje po kup sistemu, počevši od šesnaestine finala.

Laković je istakao da je u UEFA zaživio sistem "8/25", dok se čelnici Svjetske fudbalske federacije (FIFA) zalažu za projekat "6+5".

Sistem "8/25" predstavlja zahtjev da osam od 25 licenciranih igrača za evropska klupska takmičenja moraju da ispunjavanju određene uslove.

Tim pravilom klubovi se obavezuju da četiri fudbalera moraju da dolaze iz škole mlađih kategorija tog kluba, dok bi druga četvorica trebalo da prođu fudbalsku školu nekog drugog kluba ali na teritoriji tog saveza.

UEFA bi ovim pravilom obavezala klubove da brinu o svojoj školi fudbala i da iz nje pozivaju fudbalere u prvi tim. Pravilo za koje se zalaže FIFA "6+5", obavezuje klubove da prvi tim sastavi od šest domaćih i pet stranih fudbalera.

Na sastanku je ocijenjeno da se Liga šampiona razvija na očekivan način. Zarada po sezoni od 530 miliona evra deli se u odnosu 75:25 odsto između klubova i UEFA u korist samih učesnika, dok će se eventualna veća zarada od pomenute dijeliti u odnosu 82:18 u korist klubova.

Odlučeno je da se od naredne sezone finalne utakmice Lige šampiona igraju subotu.

Srbija će sljedeće sezone imati četiri predstavnika na evropskoj klupskoj sceni. U kvalifikacijama za Ligu šampiona učestvovaće, od drugog kola, srpski šampion, dok će se u Evropskoj ligi takmičiti pobjednik Kupa, kao i dve ekipe iz domaćeg prvenstva.

Srbija trenutno zauzima 21. mjesto na evropskoj listi 53 saveza.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC