• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karakterom na ekstremizam!

Ekstremno navijanje odvojeno je od sporta i događaja na terenu i ima veze sa drugim motivima i određenom politikom, kaže sociolog Srećko Mihailović.

 Karakterom na ekstremizam! Izvor: MONDO

"Kod ekstremnog navijača nasilje nema veze sa događajem na terenu, već je nasilje usmjereno na policiju ili protivničke navijače", rekao je Mihailović na konferenciju za novinare koju su zajednički organizovali Centar za slobodne izbore i demokratiju i Centar pravih vrijednosti, povodom promovisanja akcije "Karakterom protiv nasilja".

Prema riječima saradnika CESID-a, istraživanje je pokazalo da se "lik srpskog navijača-ratnika gradi po modelu srpskog ratnika iz devedesetih godina prošlog vijeka".

"Njihovo samorazumijevanje sopstvenog lika i djela obuhvata prije svega nacionalizam, religioznost, doživljaj policije, odnosno vlasti, kao neprijatelja i mržnju prema navijačima drugog kluba", dodao je Mihailović.

Rezultati istraživanja kažu da je dvije trećine građana Srbije zainteresovano za sport i da navijaju za neki klub.

"Među stanovnicima starijim od 15 godina, oko jedna trećina navija za Crvenu zvezdu, jedna četvrtina za Partizan, a preostalih devet ili deset odsto za ostale klubove. To znači da Zvezda ima dva i po, a Partizan oko dva miliona navijača", rekao je Mihailović.

On je naglasio da nema posebne potrebe da se dokazuje tvrdnja da je znatan broj mladih u velikim problemima zbog nemogućnosti ostvarenja željenog statusa i odgovarajućeg identiteta, ali da to ne smije da bude opravdanje za ekstremne navijače, već da treba tražiti odgovornost od onih koji su doveli do takvog stanja "bez statusa i identiteta".

Ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković istakla je da je akcija "Karakterom protiv nasilja" usmjerena na razvoj i vaspitanje mladih ljudi.

"Problem nasilja u sportu ne može da se riješi jednim zakonom ili jednom kampanjom, već u koordinaciji društvenih institucija. Želimo da vratimo poljuljane vrijednosti i u tom smislu je to značajna akcija", izjavila je Samardžić Marković.

(Beta, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC