• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bježite kući, Bugari!

Reprezentacija Srbije deklasirala je na stadionu Partizana Bugarsku - 6:1 (4:1) - pruživši jednu od najboljih partija u poslednjih deset godina.

 Bježite kući, Bugari! Izvor: MONDO

Strijelci za "orlove" pred nešto više od 5.000 gledalaca bili su Milan Jovanović u devetom i 26, Savo Milošević u 28. i 33, Nenad Milijaš u 57. i Danko Lazović u 67. minutu.

Počasni pogodak za Bugare, u tom trenutku izjednačujući, postigao je u 20. minutu Blagoj Georgijev, nekadašnji član Crvene zvezde.

Pobjeda Srbije trebalo je da bude izražena još većom razlikom i gosti mogu da budu presrećni što se nisu do kraja obrukali u rezultatskom smislu.

Glavni "krivac" što je bilo "samo" 6:1 upravo je slavljenik Milošević, koji na svom oproštaju od reprezentacije nije iskoristio penale u šestom i 17. minutu. Međutim, iskusni golgeter brzo se iskupio za promašaje i poslije dva postignuta pogotka prepustio svoje mjesto Draganu Mrđi.

"Orlovi" su imali još mnogo stoprocentnih prilika, od kojih se izdvajaju šutevi Gojka Kačara u 51. i 56. minutu. Oba puta je bugarski golman Georgi Petkov bio savladan, ali se u prvom slučaju ispriječila stativa, a u drugom prečka.

Srbija će 14. decembra u turskom gradu Beleku odmjeriti snage sa Poljacima, a krajem marta slijedi nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine i okršaj sa Rumunijom u Bukureštu.

BLISTALI JOVANOVIĆ, KRASIĆ, LAZOVIĆ...

Srpska reprezentacija u prošlosti je često umijela da se obruka na prijateljskim mečevima, igrajući loše i bezvoljno. Da se od dolaska Radomira Antića nešto iz korijena promijenilo u pristupu srpskih fudbalera, bilo je vidljivo već u prvim minutima, kada su dva puta ugrozili gol Bugara i izborili prvi jedanaesterac.

Valentin Ilijev nepropisno je zaustavio Jovanovića, Milošević je stavio loptu "na kreč", ali je njegov mlak udarac po zemlji Petkov lako ukrotio.

Ovaj promašaj nije demoralisao "orlove", naprotiv. Antićevi izabranici prosto su letjeli po terenu, naročito Jovanović, Lazović i Miloš Krasić, koji su brzinom i izmjenom mjesta bili neuhvatljiv plijen za bugarske defanzivce.

Prvi gol pao je poslije majstorske akcije Lazović - Jovanović. Lazović je kroz noge Ilijeva uputio pas u prazan prostor, Jovanović je utrčao i sa lijevog ugla peterca rutinski matirao Petkova.

Napadač Standarda izborio je još jedan penal, ovog puta poslije saplitanja sa leđa od strane Živka Milanova, međutim, Milošević je još jednom bio neuspješan. Sve je uradio isto kao kod prvog udarca, osim što je promijenio stranu u koju je šutirao, ali Petkova nije uspio da nadmudri...

Kazna je uslijedila kada je Georgijev u maniru najvećih fudbalskih majstora izveo "slobodnjak" sa 22-23 metra. Lopta je preletjela "živi zid" i odsjela u gornjem lijevom uglu nemoćnog Vladimira Dišljenkovića - 1:1.

Savino iskupljenje za promašaje počelo je u 26. minutu, kada je petom razmijenio dupli pas sa Jovanovićem, ovaj se stuštio kroz sredinu bugarske polovine terena, ušao u šesnaesterac i "zakucao" loptu pod samu prečku.

Već u sledećem minutu je Milošević mogao da poveća na 3:1, nije dobro reagovao na centaršut Krasića, ali je u narednom napadu isti tandem bio znatno uspješniji. Agilni "vezista" moskovskog CSKA je asistirao, a novi šampion Rusije sa ekipom Rubina uklizao i skrenuo loptu u mrežu!

Vidjevši da u Beogradu nema šta da traži, selektor gostiju Plamen Markov poslije samo pola časa je izveo najboljeg igrača, Dimitra Berbatova. "Orlovi" su ispravno protumačili da su Bugari potpisali predaju i nastavili da napadaju u talasima. U 33. minutu Milošević je povisio na 4:1.

Jovanović je na desnom krilu uposlio Krasića, ovaj je pokušao da mu uzvrati, ali je popularni Lane odgurnut u gol-šansi. Njemački sudija Peter Zipel nije po treći put pokazao na "bijelu tačku", čime je omogućio srpskom veteranu da se u velikom stilu oprosti od reprezentacije. Primio je loptu na grudi, spustio je na desnicu i iz neposredne blizine još jednom zatresao mrežu...

Selektor Antić odmah ga je povukao sa terena, ušao je Mrđa, a malobrojni gledaoci počeli su da skandiraju "Savo, Savo!"

Bio je to kraj goleade što se tiče prvih 45 minuta, ali je Srbija uprkos velikom broju izmjena nastavila da melje protivnika i poslije odmora. Šansu su dobili Rukavina, Kačar i Đurić, zatim Ergić i Zoran Tošić.

Seriju je poslije stative i prečke nastavio Milijaš, koji je na pas Mrđe ušao u kazneni prostor, pogledao gdje je bugarski golman, a onda poslao loptu u same rašlje. Deset minuta kasnije Kačar je proigrao Krasića, ovaj idealno poslužio Lazovića, za konačnih 6:1, zaslužen gol napadača PSV Ajndhovena i svoju treću asistenciju.

Bugarska je u poslednjih dvadesetak minuta pokušala da ublaži katastrofalan poraz, ali je Dišljenković bio na visini zadatka.

Fotogaleriju pogledajte OVDJE.

SRBIJA: Dišljenković, Ivanović (od 46. minuta Rukavina), Vidić (od 46. Đurić), Luković, Kolarov, Milijaš (od 58. Ergić), Stanković (od 46. Kačar), Krasić, Jovanović (od 58. Tošić), Lazović, Milošević (od 35. Mrđa).

BUGARSKA: Petkov, Milanov, Tunčev, Ilijev, Venkov (od 68. Minev), S. Petrov (od 65. Stojanov), Jankov, Dimitrov, Georgijev, Berbatov (od 29. minuta Genkov), Rangelov (od 46. Kotev).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC