• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

FUDBALSKA MAFIJA: Bez presuda u 2009. godini?

Iako će saslušanja i istrage protiv Terzića, Džajića, Ražnatovićeve i ostalih biti nastavljena, moguće da presuda neće biti u 2009. godini.

 FUDBALSKA MAFIJA: Bez presuda u 2009. godini? Izvor: MONDO

Krivični postupci pokrenuti zbog fudbalskih afera u vezi sa prisvajanjem novca od transfera igrača iz domaćih u strane klubove, koji su tokom 2008. narušili ugled više velikana sprskog sporta, vrlo vjerovatno epilog na sudu neće dočekati ove godine.

Postupci u takvim slučajevima mogu potrajati i po više godina, o čemu najbolje svjedoči slučaj nekadašnje predsjednice fudbalskog kluba Obilić, folk pjevačice Svetlane - Cece Ražnatović, protiv koje se u Okružnom sudu u Beogradu istraga vodi već pet i po godina.

Istrage u tim slučajevima sprovode se uz međunarodnu pravnu pomoć u vezi sa prikupljanjem dokumentacije, koju je vrlo često potrebno i dodatno vještačiti, zatim ugovora koji su zaključivani i prije desetak godina, što sve iziskuje dosta vremena.

Ti slučajevi javnosti su interesantni ne samo zbog glavnoosumnjičenih "legendi" što sporta što muzike, već i zbog višemilionskih iznosa za čije se nezakonito prisvajanje terete.

Slučaj Ražnatovićeve nastavlja se u Okružnom sudu u Beogradu pošto je tužilaštvo poslije šest mjeseci razmišljanja o podizanju optužnice ponovo predložilo sudu da dopuni istragu, odnosno pribavi dokumentaciju o prodaji pojedinih fudbalera Obilića stranim klubovima.

Tako će se petipogodišni postupak protiv udovice Željka Ražnatovića Arkana, koji je započeo njenim hapšenjem u akciji "Sablja" 2003. godine, razvući na još koju godinu čekanjem da stigne zatražena dokumentacija bez koje optužnica ne može da bude podignuta.

Poslije dva mjeseca provedena u pritvoru, Ražnatovićeva je puštena da se brani sa slobode od sumnji da je kao nekadašnja predsjednica Obilića protivpravno prisvajala dio novca od transfera 15 fudbalera u strane klubove i na taj način pribavila više od 22,5 miliona maraka i 480.000 američkih dolara, za koliko je i oštetila klub sa Vračara.

Istraga protiv bivšeg direktora Crvene zvezde Dragana Džajića, takođe zbog sumnje da je prisvajao novac od prodaje fudbalera tog kluba, koja je prvobitno okončana prije nešto više od mjesec dana, ponovo će biti proširena na zahtjev Okružnog tužilaštva u Beogradu. Džajić, koji je u međuvremenu, pored srpskog, stekao i crnogorsko državljanstvo, i još dvojica nekadašnjih funkcionera Zvezde - Vladimir Cvetković i Miloš Marinković, terete se da su zloupotrebom službenog položaja od transfera četiri fudbalera prisvojili višemilionske sume maraka, dolara i evra.

Sva četvorica navodno oštecenih fudbalera, Goran Drulić, Zoran Njeguš, Perica Ognjenović i Nemanja Vidić, svedočili su u istrazi koja je sprovedena protiv trojice bivših funkcionera Zvezde, ali ih nisu teretili. Džajić, Cvetković i Marinković uhapšeni su početkom februara prošle godine, a video snimci policijske akcije njihovog hapšenja obišle su svijet.

Terzić i dalje u bekstvu

Mnoga sportska domaća i strana udruženja ali i druge društvene organizacije tada su se usprotivile, prvensteno hapšenju legende sprpskog i jugoslovenskog fudbala - Džajića, ali i pored toga sva trojica su u pritvoru provela pet mjeseci.

Najnovijim zahtjevom za proširenje istrage pored Džajića obuhvaćen je i fudbalski menadžer Ranko Stojić. Oni su osumnjičeni da su od transfera Ivana Dudića u portugalsku Benfiku protivpravno prisvojili pet miliona njemačkih maraka.

O tom zahtjevu tužilaštva odlučiće istražni sudija, pošto ih sasluša 26. januara.

Istraga protiv nekadašnjeg direktora OFK Beograda Zvezdana Terzića pokrenuta je početkom ove godine zbog sumnje da je protivpravno prisvojio 1,1 milion maraka od transfera bivšeg fudbalera kluba s Karaburme Vanje Grubača u njemački Hamburger, a 18. decembra Okružno tužilaštvo zatražilo je već drugo proširenje istrage.

Terziću se početkom januara gubi svaki trag u Srbiji, pa je za njim ubrzo zbog bekstva raspisana i međunarodna potjernica.

Okružni sud je u međuvremenu, na zahtjev tužilastva, proširio istragu protiv njega zbog sumnje da je prisvojio i dio novca od transfera od prodaje fudbalera Srđana Stanića moskovskom Spartaku i tako protivpravno pribavio 1,3 miliona evra.

Najnoviji zahtjev za proširenje istrage podnet je protiv Terzića i još dvojice bivših funkcionera OKF Beograda Vladimira Bulatovića i Dražena Podunavca zbog sumnje da su protivpravno prisvojili 2,1 milion evra od transfera dva fudbalera tog kluba u strane klubove.

Oni se sumnjiče da su protivpravno prisvojili novac od prodaje fudbalera Branislava Ivanovića fudbalskom klubu Lokomotiva iz Moskve, kao i prilikom transfera Stevana Stošića u špansku Malagu. O zahtjevu za sprovođenje istrage odlučiće istražni sudija Okružnog suda, pošto sasluša Podunavca, koji sada radi kao fudbalski menadžer, kao i Bulatovića - kome svakog dana prijeti otkaz na mjesto direktora OFK Beograda, o čemu samo treba da se izjasni skupština kluba.

Okružni sud vodi istragu i protiv bivšeg sekretara Zajednice fudbalskih prvoligaša Milovana Nikodinovića zbog sumnje da je pomogao Terziću prilikom transfera Grubača, odnosno da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja u pomaganju.

S obzirom na to da je Terzić kao glavnoosumnjičeni u bjekstvu, ukoliko u međuvremenu ne budu podneseni novi zahtjevi, sud može donijeti rješenje o privremenom prekidu istrage dok Terzić ne bude dostupan domaćim pravosudnim organima.

Sud može i da sprovede istragu i predmet proslijedi tužilaštvu, koje treba da odluči o podizanju optužnice i predloži eventualno suđenje Terziću u odsustvu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC