• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Subotiću sarma ukusnija od čizburgera

Novi reprezentativac Srbije Neven Subotić posjetio Beograd i prostorije FSS.

 Subotiću sarma ukusnija od čizburgera  Izvor: MONDO

Neven Subotić svratio je u četvrtak do Srbije da pojede sarmu, preda dokumenta za srpski pasoš, a usput je i predstavljen kao veliko pojačanje fudbalske reprezentacije Srbije.

U segmentu fudbalske igre gdje transfera nema, FSS dobio je jedan od najvećih mečeva - defanzivac Borusije iz Dortmunda u decembru je odlučio se nastupa za "orlove", zahvalio se Amerikancima, prije toga i Bosancima, a 8. januara predstavljen je na Terazijama 35. Odmah je obukao i dres Srbije.

"Lijepa pobjeda našeg Saveza. Dugo pratimo Nevena, naročito u posljednjih godinu dana. Antić je insistirao da učinimo sve da on zaigra za Srbiju. Biće mu gotov pasoš za dan ili dva i tada ćemo ka FIFA proslijediti kompletnu dokumentaciju potrebnu da on i zvanično bude registrovan kao reprezentativac Srbije", rekao je predsjednik FSS Tomislav Karadžić, koji je prije zvaničnog Subotićevog predstavljanja medijima proveo mladog fudbalera kroz trofejnu salu u prostorijama Saveza.

"Nadam se da će Subotić vrlo brzo dobiti neka od ovih priznanja", dodao je Karadžić, vidno zadovoljan što sjedi pored defanzivca, člana idealnog tima Bundeslige za ovu jesen i strijelca pet golova za Borusiju iz Dortmunda.

Neven Subotić nema srpski pasoš, ali ima snažnu želju i volju da zaigra za srpsku reprezentaciju. S obzirom na to o kakvom se fudbalskom potencijalu radi, pasoš neće biti problem, iako on nije ni rođen u Srbiji, niti je živio u Srbiji.

Godine 1988, 10. oktobra, Neven je rođen u Banjaluci, ali su se njegovi roditelji Željko i Mara preselili u Njemačku Poslije sedam godina u Njemačkoj, Subotićima je istekla boravišna dozvola, tako da su morali ponovo de se sele, ovog puta u SAD.

Željko i Mara i danas žive na Floridi, ali Neven neće igrati za SAD, iako je nastupao za sve mlađe selekcije te zemlje.

"Odluka je isključivo moja, iako sam dosta pričao sa ljudima. Nisam dozvolio da me neko nagovara. Kada se završio prvi dio Bundeslige, 17. decembra, donio sam konačnu odluku da igram za Srbiju, jer sam Srbin i jer su svi moji Srbi. Znam da je to prava odluka", rekao je simpatično skromnom srpskom jeziku fudbaler, kojeg poslije samo šest mjeseci u Dortmundu već prati "pola" italijanske lige.
Subotić je ljeta 2008. godine prešao iz Majnca u Borusiju, gdje mu je saigrač Antonio Rukavina, povremeni desni bek najbolje selekcije Srbije.

"Toni je smiješan i zanimljiv tip. Nastupe "orlova" gledao sam preko TV, dobro igraju, ali više me je zanimala atmosfera u timu i tu mi je Toni mnogo toga otkrio. Jedva čekam da upoznam saigrače. Neke znam iz Bundeslige, kao Pantelića, ali sam nestrpljiv da upoznam i ostale", uzbuđen je bio Subotić, koji sanja da igra u tandemu štopera sa Nemanjom Vidićem iz Mančester junajteda.

Vidić je za Nevena - Bog!

Subotić je visok 193 centimetra, igra u odbrani, ali zato trese mreže kao od šale. Na 34 utakmice za Majnc postigao je četiri gola, a za 17 u dresu Borusije - čak pet!

Subotić ima bosanski i američki pasoš, ali su se i Nijemci nadali da bi mogli da ga privole da igra za njihovu reprezentaciju, baš kao što je to pokušavalo i srpsko fudbalsko rukovodstvo.

"Svjestan sam da će biti ljuti, ali ja sam Srbin!", dodao je Subotić, koji kaže da mu je trener Borusije Jirgen Klop čestitao kada je napravio konačan izbor i poželio mu mnogo uspjeha u saradnji sa Radomirom Antićem.
Upravo je selektor Srbije odigrao možda i ključnu ulogu u pravom međunarodnom ratu za mladog fudbalera. On i Subotić pričali su nekoliko puta u posljednjih pola godine.

"Uvidio sam da je Antić dobar čovjek, a čini mi se i da je odličan trener", dodao je Neven.

Ukoliko sve bude išlo po planu, a FS SAD je najavio da se neće žaliti na Subotićevu odluku, Srbija bi novog debitanta mogla da dobije početkom februara, kada će srpska selekcija učestvovati na turniru na Kipru, zajedno sa reprezentacijama domaćina, Slovačke i Ukrajine.

Do tada, Subotić neće razmišljati o tome što ga traže neki italijanski klubovi, prije svih Napoli.

"Ma, ima vremena. Imam petogodišnji ugovor sa Borusijom, a tek sam odradio šest mjeseci. Meni je lijepo u Dortmundu i nemam namjeru da idem. Možda za dvije, tri, četiri, pet godina...", sa osmjehom je pričao Subotić, prije nego što je požurio da pojede obećanu sarmu i stigne na let ka Njemačkoj.

(N. Janković, foto: P. Stojanović, MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC