• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zalivski kup: Sultani ili Kraljevi

Radost, strast, ljubav, pobjeda, tragedija, poraz, heroj. Sve to i još mnogo više staće u finalni duel fudbalskog turnira 19. Zalivskog kupa.

 Zalivski kup: Sultani ili Kraljevi Izvor: MONDO

Počeo je gužvama na blagajnama i incidentima i tučom, a završiće se suzama - radosnicama za jedne i tuge za druge - na krcatom stadionu Sultan Kabus u Muskatu, gdje će u subotu domaćin Oman iz treće pokušati da osvoji svoju prvu, a Saudijska Arabija četvrtu zalivsku titulu.

Odbojkaši, rukometaši i košarkaši, čiji su rezultati tek moneta za potkusurivanje na Arabijskom poluostrvu, već su odradili svoj posao. Dva pehara, košarkaški i odbojkaški, otišli su u Katar, a rukometni u Bahrein.

Ali to se ne računa.

Sva slava rezervisana je za one koji kotrljaju "bubamaru" kojom su Arapi, ali bukvalno, zamadjijani. I ko to nije doživio teško će razumjeti tu, takvu i toliku strast i taj intenzitet obuzetosti fudbalom.

Treći put u istoriji domaćinstvo Zalivskog kupa povjereno je Omanu, a prvi put se u Sultanatu, u kojem se riječi kriminal i neredi isključivo pominju uz stranu geografsku odrednicu, dogodili incidenti. Povod su bile ulaznice. Heroje Sultanata htjeli su da bodre svi, a mjesta na stadionu u Baušeru bilo je samo za njih tridesetak hiljada.

Gužve na blagajnama na kraju živjele su samo za prvu utakmicu. Gordijev čvor je presječen uvodjenjem kategorije slobodnog ulaza pod krilaticom ko prvi djevojci, njemu djevojka iliti ko prvi na stadion njemu mjesto na tribinama.

I neki su dobro prošli, ali bilo je onih koji su imali ulaznice, osvojene u raznim nagradnim igrama, koji su za svoja mjesta na stadionu izvisili.

Oni su bili kolateralna šteta odluke organizatora, kao i učesnici u saobraćaju, koji su patili poslije svake dobre partije izabranika Kloda Le Roja nakon kojih su navijači sa ulica potiskivali četvorotočkaše.

Oman je mlako krenuo, razočaravajućim remijem bez golova protiv Kuvajta, kojem je FIFA uoči samog početka turnira privremeno skinula suspenziju. Ali Al-Habsi, treći golman engleskog Boltona i prva zvijezda ekipe, spasio je domaćine bruke na otvaranju.

Protiv Iraka u drugoj rundi eksplodirao je Hasan Rabe, napadač omanskog drugoligaša Al-Sokaika zbog čijeg je pozivanja pod nacionalnu zastavu se Le Roj svojevremeno našao pod baražnom vatrom medija.

Rabeov het-trik odlučujuće je doprinio potapanju (4:0) azijjskih šampiona, Iračana, koji su u Mustkat doduše stigli u znatno podmladjenom i oslabljenom sastavu, da bi zatim u poslednjoj utakmici grupne faze Badr Al-Majmuni teledirigovanim projektilom iz slobodnjaka i Favzi Bašir iz blizine srušili Bahrein.


Na korak od trofeja, treći put uzastopno, Omanci su stigli savladavši u polufinalu Katar. Strijelac je bio, a ko drugi do novi ljubimac nacije, Hasan Rabe.

Prije četiri godine Omanu je krunu na penal ruletu uzeo Katar, a 2007. presudio im je Ismail Matar donijevši svojim golom Ujedinjenim Arapskim Emiratima prvu titulu u istoriji.

Ovog puta herojima Sultanata na putu stoji Saudijska Arabija. Trostruki šampioni Saudijci slovili su, uz Oman, prije početka turnira za favorita. Sa tim bremenom "kraljevi" su se do sada uspješno nosili.

Puleni Nasera Al Džohara nakon startnog remija sa Katarom, demolirali su Jemen 6:0, zatim i Emirate 3:0, da bi se u finale provukli preko Kuvajta golom Ahmed Al-Faridija.

Ostala je još jedna utakmica, 90 ili 120 minuta borbe, velikih nadanja i strepnje i za Omance i za Saudijce. Jedni će u subotu biti u euforiji sa štitom, a drugi na njemu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC