• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iran: Fudbal kao povod za kazne

Jedan trener i dvojica članova uprave jednog kluba u Iranu kažnjeni jer su organizovali meč između ženskog i muškog tima što je - nedopustivo!

 Iran: Fudbal kao povod za kazne Izvor: MONDO


Fudbal je svuda u svijetu ili bar u velikom broju zemalja zabava za mase. Osim u Iranu.

Tri osobe kažnjene su sa oko 10. 000 dolara zato što su organizovale meč između muškog i ženskog tima, što je bila prva utakmica takve vrste još od 1979. godine.

Iranski klub Estegal (jedan od najpopularnijih u zemlji), čiji su zvaničnici organizovali ovaj meč, suspendovao je trojicu umiješanih u organizaciju i kaznio ih novčano (jednog sa 5.000 dolara, a drugu dvojicu sa po 2.000 dolara).

Iranska Islamska republika strogo zabranjuje fizički kontakt između muškaraca i žena koji nisu u srodstvu, a iranskim ženama zabranjeno je da dolaze na stadione kada igraju muški timovi.

Trojica zvaničnika tog kluba - trener i dva člana uprave - najprije su demantovali da je utakmica uopšte odigrana, ali je protiv njih upotrebljen krunski dokaz - snimak napravljen mobilnim telefonom.

Dvojica zvaničnika su suspendovana na godinu dana, a jedan na šest mjeseci.

Utakmica ženskog tima i muškog podmlatka odigrana je 20. januara, što je bio prvi takav meč u Teheranu u posljednjih 30 godina.

Istorijski meč pripao je mladićima, koji su dobili 7:0.

Mnogi stariji stanovnici Irana i ne sjećaju se da je ikada ranije organizovan sličan meč, čak ni u vrijeme Šaha Reze Pahlavija, čovjeka koji je želeo da Iran pretvori u liberalno društvo, po ugledu na zapadnoevropske zemlje.

Prije tri godine snimljen je iranski film "Ofsajd", o dvije djevojke koje čine sve da bi uživo gledale fudbalsku utakmicu, a su se čak prerušavale u dječake.

Iste godine, predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad iznenadio je svoje konzervativne sljedbenike, dozvolivši ženama da prisustvuju fudbalskim mečevima, obrazlažući to potrebom da se "promoviše zdrava atmosfera na stadionima" i da se poboljša kultura gledanja utakmica.

Međutim, vjerski vođa Ajatolah Ali Hamnei, čija je riječ zapravo odlučujuća, nije se složio sa Ahmadinedžadom, tako da je na snazi ostala zabrana ženama da dolaze na stadione kada utakmice igraju muškarci.

Dakle, žene mogu na stadion samo ako igraju ženski timovi. Međutim, strankinjama je dozvoljeno da dolaze na utakmice muškaraca, jer "ne razumiju jezik, pa samim tim ni psovke"(!!).

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC