• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravko Mamić: Znam pjesme Zvezde i Partizana

Mnogi ga ne vole, pogotovo navijači Dinama, ali on za to ne haje.

 Zdravko Mamić: Znam pjesme Zvezde i Partizana Izvor: MONDO

"Šerif od Maksimira" i "Don Kihot sa Balkana", kako ga mediji nazivaju, prvi čovjek zagrebačkog fudbalskog kluba Zdravko Mamić priznaje da je pomalo jugonostalgičar, da voli srpsku narodnu muziku i da zna napamet sve pjesme Zvezde i Partizana!

Bez ikakvih problema pristao je na intervju sa manjom grupom srpskih izvještača u Antaliji, gdje su se pripremali fudbaleri Partizana, a u istom hotelu su odnedavno i fudbaleri Dinama.

Bio je ni nalik onom Mamiću o kojem često čitamo u hrvatskim medijima - nagao, brz i oštar na jeziku...U razgovoru sa novinarima iz Beograda više nego prijatan, prijemčiv, čak je u jednom trenutku izgovorio: "Meni je čast da razgovaram sa vama".

Mamiću je velika želja da upozna predsjednika Srbije Borisa Tadića, za koga je rekao da je uveo pravi model u ponašanju političara - mirnoća i civilizovanost. "Tom mirnoćom, on je uveo stabilizaciju Srbije, civilizovanost...Ruka ruku mije, to je ono što nam je potrebno. Vidjeli ste kako ovdje u hotelu normalno funkcionišu igrači i uprave Dinama i Partizana", rekao je čelnik zagrebačkog Dinama.

Upitan da li mu ponekad nedostaje bivša zajednička država, Mamić je rekao da "Hrvatsku voli do neba", ali i da je "Jugoslavija bila najljepša zemlja na svijetu".

"Šta je Hrvatskoj donijelo dobro to što je Beograd bombardovan 1999. godine? Ili da li je Sloveniji dobro donijelo to što je Hrvatsku blokirala u NATO i EU? Jugoslavija je nekad bila zemlja bez granica, a Evropa je imala granice. Onda je Evropa ukinula granice, a mi smo dobili granice i sad se trudimo da uđemo u istu tu Evropu u kojoj nema granica! Mislim da su svi građani Jugoslavije bolje živjeli u zajedničkoj državi nego što sada žive u vlastitim zemljama. Bilo je više osmijeha, druženja...", primjećuje Mamić.

Nije ga sramota da prizna da voli da se zabavi uz narodnu muziku. "Kad hoću da se proveselim, ja naručim 'nešto za dušu'. Obožavam narodnu muziku! Znam napamet bar 80 odsto pjesama Šabana Šaulića, Lepe Lukić...Volim i Muharema Serbezovskog, Mehe Puzića...".

"Nisam kao ovi lažni moralisti da kažem da to nije 'in', da je trend nešto drugo. Ja razumijem engleski, ali ne mogu da tresem glavu uz stranu muziku kada je ovo moj jezik! Neću da budem dio lažnih vrijednosti, ja sam svoj!", dodaje on.

Upitan da li ima više simpatija prema Crvenoj zvezdi ili prema Partizanu, Mamić je odgovorio da o tome nikada nije razmišljao, ali je dodao: "Ne mogu da vam kažem ko mi je simpatičniji, ali mogu da vam otpjevam sve pjesme Zvezde i Partizana! Bezbroj puta sam bio na 'Marakani' i stadionu JNA. Sad, doduše, rjeđe".

Nije želio da kaže za koga će navijati 21. februara kada se u 1. kolu proljećnog dijela sezone sastanu Partizan i Zvezda. Poeželio je pun stadion, bez ekcesa, dobar fudbal i neka pobijedi bolji.

Mamić je više puta tokom razgovora podvukao da je "Dinamo za njega svetinja" i "nešto najvažnije u životu" i da ga je Dinamo samo osiromašio, a nikako obogatio, kako neki tvrde. Ima želju da Dinamo kroz dvije, tri godine igra Ligu šampiona, inače..."Ako se to ne bi dogodilo život ne bi imao smisla".

Dokle misli da radi u fudbalu?

Ne tako davno, u decembru, mislio je da digne ruke od svega. "Ne znam dokle ću da izdržim. Imao sam krizu u decembru, mislio sam da više nema smisla ovo raditi, ali došli su praznici, Božić i Nova godina, vrijeme provedeno sa porodicom mi je ulilo dodatnu energiju".

O razlazu sa legendarnim Miroslavom Ćirom Blaževićem, naravno, ima svoju verziju. Ćira mu je bio vjenčani kum 1982. godine, koji mu je jednom rekao: "Sine, ponosan sam što si me prevazišao". Ipak, njih dvojica nisu u najboljim odnosima. Zašto?

"Vraćao sam ja njega dva puta u Dinamo. Ali, dok je meni Dinamo iznad života, njemu je druga stvar iznad života, a to je keš", kaže Mamić.

Prvi čovjek Dinama nije propustio priliku da prekori novinare hrvatskih medija. Ne sve, doduše. "Meni je čast da razgovaram ovdje sa vama, ali veliki broj medija je zlo hrvatskog društva. Uređivačke politike su takve da bude pošto-poto negativno, aferaštvo, truju građane. Takav je trend - što gore, to bolje...Došli su neki novi klinci koji ne znaju šta je to institucija Dinamo, Zvezda, Partizan...Ja bih novinarima dao sve, i srce i dušu, zabavu, ali neki od njih jedva čekaju da mi vide leđa. Ali, načekaće se još".

Prema grupi novinara beogradskih medija bio je prijatan. Na kraju, uz pozdrav, dobacio je: "Momci, baš ste me izrelaksirali".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC